Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilanie dysku 3.5"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilanie dysku 3.5"

Witam mam problem ze stacją monitoringu a konkretnie z zasilaniem dysku 3.5" dysk próbuje wystartować ale niestety nie może , testowane na dwoch dyskach , trzeci SSD jest wykrywany bez problemu. Napięcia 12v i 5v sa na zasilaniu.
    Po podpieciu zasilania z kompa dysk startuje normalnie.
    Na płycie głownej stacji koło złacza zasilania sa dwa kondy 470uf 25v wylutowałem je i sprawdziłem niby trzymaja parametry.
    Na tym moja wiedza sie kończy jakieś porady ?
    pozdrawiam

Prundu mu brakuje. Ale co i jak to ciężko powiedzieć. Zasilacz do rejestratora na pewno masz sprawny?

Skomentuj

Dzieki za sugestie poszukam jakiegos innego 12v zasilacza

Skomentuj

Jak dobrze pamiętam to 12V/2A to minimum do rejestratora. Jak podasz mi model to może uda mi się dokładnie powiedzieć co tam powinno być.

Skomentuj

Jak wyzej. Tak jak z obudowami pod dyski zewnętrzne czy przejsciówki na usb- ssd czy 2,5" ruszy, 3,5 juz nie.

Skomentuj

orginalnie był 12v 2A , znalazłem 3A i dysk ożył

myślę ze temat do zamkniecia
            dzieki za podradę

Skomentuj

Do zasilania monitoringów z powodzeniem stosuję zasilacze buforowe i akumulator. Takie rozwiązanie załatwia mi dwa tematy, zasilanie i podtrzymanie napięcia w wypadku zaniku prądu. Jest to lepsze rozwiązanie niż UPS, bo nie marnuje pradu na przetwarzanie na 230, a potem znów na 12V. Buforówki można dostać na napięcia 12, 24..... i prądy od praktycznie 2 do nawet 20A wydajnosci.
              Wychodzi ciut drożej niż zwyły zasilacz, ale zdecydowanie mniej niż UPS i zasilacz.

Skomentuj

2A zasilacz buforowy 12V jakiejś rozsądnej jakości to jakieś 130-150 zł. Akumulator? Zależy od pojemności, w upsach zazwyczaj 2x7Ah, no ale w takim przypadku dwóch nie ogarnie, więc mamy kolejne, hm, 150 zł. Obudowa - kolejna sprawa, chyba że chcesz rzucić luzem zasilacz i aku na półkę bez żadnej osłony. A UPSa 300W firmy VOLT Polska znalazłem ponizej 200 zł i jest to nieporównywalnie bardziej uniwersalne urządzenie. Pomijam tu kwestię prądu ładowania akumulatora przez zasilacz buforowy, bo tu zostajemy przy max 0,5A. I mamy sporo większą pojemność akumulatora w UPS. Jak masz kamery IP to musisz do tego zasilić switcha, przy buforowym to odpada - albo pchamy się w przetwornice znowu podnosząc koszty.

Skomentuj

Zasilacz buforowy 12V/2,6A 120 zł LINK
                  Akumulator 12V/7,2AH 69 zł LINK

Mniej niż 200zł. Przy poborze prądu 2A masz podtrzymanie na 3 godziny. Ile wytrzyma taki UPS? 30 minut? Switche nawet te na 9V zasilam normalnie z 12V, chodzą latami.
                  Monitoring i tak gdzieś zawsze jest wciśnięty w kąt, albo w szafce rackowej, obudowa nie jest potrzebna. No i buforówka nie piszczy jak prądu nie ma
                  Last edited by czarodziej; 14.11.2022, 23:23.

Skomentuj

Za to zasilacz będzie ładować BARDZO długo, urządzenia 12V podłączasz trochę na ryzyko, podstawowe switche zasilasz napięciem 5V(czyli potrzebna przetwornica) a switche PoE to minimum 50V(czyli potrzebna przetwornica) i te 2,6A im nie wystarczy. A ile wytrzyma UPS? Przy takim poborze prądu? Mniej niż zasilacz buforowy, owszem. Tylko że podłączysz do niego co chcesz i nie jesteś związany stałym napięciem na wyjściu. Chcesz ryzykować? Spoko, tylko nie namawiaj do tego innych.U Ciebie zadziała, u innych nie musi. Podłączę rejestrator, jak się skopci to oddasz mi za niego pieniądze?

Skomentuj

Do drobnicy używam Powerwalker DC SECURE ADAPTER 12V
                      Małe ustrojstwo z baterią Li-Ion (w sumie nic nie stoi na przeszkodzie by równolegle połączyć więcej ogniw), bardzo wygodne i rozdzielaczem można zasilić kilka urządzeń, czas pracy co prawda niezbyt wspaniały ale daje rady.

Jakieś kamery, AP, radiolinie, to z reguły zasilacze buforowe pulsar.
                      Np. zasilacz zasila SXTsq Lite2, HExa, kamerkę i przez przetwornicę 12->24V nadajnik Unifi.
                      7Ah powinien wytrzymać ~5h, wedle tego co zmierzyłem cęgami.
                      W takich lokacjach używam też Satel GPRS-T2, można ją sympatycznie zaprogramować aby wysyłała SMSy (zanik AC, otwarcie szafy (dodajemy kontaktron), wysoka temperatura (czujnik bimetaliczny), ma też wejścia analogowe z możliwością ustawienia stanu, więc przy słabym aku wyślę SMS, ale tego nie ustawiałem).
                      Wdzięki temu jak w takim miejscu padnie mi prąd to wiem że warto zwrócić uwagę, a nie że bufor działa, pada i rozkmina co się stało, jak by ktoś grzebał w szafie to też SMS poleci.

Do wszelakiej drobnicy uważam to za wystarczające.

Grubsze tematy to zawsze UPS Online, głównie powerwalkery z serii PF1.
                      Do tego DIY zestawy akumulatorów, na 28Ah, albo 42Ah, z 10 letnią żywotnością, oraz moduły SNMP.
                      UPS daje sporo możliwości, jak wspomniano duże prądy ładowania, oraz testy i powiadamianie mailem.
                      Akumulatory co tydzień mają test 15 minut, taki setup wytrzymuje po 11h.

Z zasady jeżeli coś ma dyski i zbiera dane, to dla mnie zawsze jest to UPS, jakieś poboczne lokacje, które tylko mają jakieś duperele i ślą wszystko po światłowodzie/radiu, to mogą być na zasilaczach. Ale serwerownia jaka by nie była to UPS z zarządzaniem.

Finalne raz security, ale takie już trochę na wariata, była normalna kamerka IP, zasilana z powerwalkera 12V, a on zasilany z UPS.
                      Jak by padł główny UPS, to kamerka jeszcze na swoją SD mogła zapisywać przez jakiś tam czas. Ale to tak dla sztuki było bo pewnie ktoś by ją zarypał razem z kartą. ^^

Skomentuj

Tylko że taki Mikrotik ma dość spory zakres napięcia zasilania. A zasilacz buforowy jeśli ma mieć 12V na wyjściu(a nie 13,8) to już nie kosztuje stówkę, tylko trochę więcej.

A taki UPS to wiadomo, że nie ma sensu do jakichś prostych zastosowań... A z drugiej strony jak chce się podłączyć rejestrator z kamerami i switch to po co więcej niż jakiś tani line interactive?

Kurde, ten adapter 12V fajny :) Na dzień dobry można tam wpakować aku o większej pojemności(3500mAh normalnej jakości) i w sumie co więcej potrzeba? Zapamiętam, bo fajna opcja takie coś. Choć z drugiej strony podchodzimy pod cenę podstawowego upsa...

Skomentuj

Trop z kondensatorami nie jest zły, miałem kiedyś w ręku rejestrator firmy H. który zachowywał się dziwnie i tam większość kondensatorów była wybrzuszona, nawet nie bawiłem się w pomiary tylko od razu poleciały wszystkie nowe.

Skomentuj

Czaruję...
                          X