Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Seas Bragi, opinie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Seas Bragi, opinie.

Mam przez przypadek 2szt. u18rnx/p.
    Zastanawiam się czy dokupić jeszcze dwa, oraz potrzebną resztę i zbudować te Bragi.
    THE ART OF SOUND PERFECTION BY SEAS

Czy ktoś może się wypowiedzieć jak gra ten zestaw? Pytając wprost.

Skomentuj

To może inaczej, pokusiłbym się zrobić 3 drożne kolumny z wykożystaniem Seas U18 jako średniotonowy w toważystwie:
      Dayton Audio RS270P-8A 10" na dole i... niewiem jeszcze jaki wysokotonowy na górze. Czy myślicie, że to właściwe posunięcie?
      Na początek byłby pewnie eksperyment 2.5 drożny z tym dużym wooferem.
      Kwestia, czy ten Dayton potrzebuje bardzo wydajnych pieców, czy np. Roksan K3 poradzi sobie.

Skomentuj

Chyba po prostu tego Bragi nikt nie robił, to cisza. Wykresy wyglądają ciekawie, można byłoby powtórzyć projekt. Tak tylko patrzę, że na 500-800k mają jakiegoś lekkiego bumpa, nie wiem od czego, nie wygląda jak dyfrakcja, bo na wykresach pod kątem tego nie widać. Jedno czego bym się nieco obawiał, to tego tweetera DXT, on ma dość charakterystyczne granie. Nie wiem jak to opisać, miałem wrażenie że tak trochę "na kwadratowo". Znaczy jest fajny, gra dobrze, ale z manierą. Chociaż może właściwie jak każdy głośnik do 2kPLN/szt...

RS270 do U18 wygląda racjonalnie, można spróbować.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta

RS270 do U18 wygląda racjonalnie, można spróbować.
          Tak, kusi to, z racji, że w eksperymentach U18 mi się podobał w średnich częstotliwościach, co wyjdzie, dam znać. jeszcze nie wybrałem wysokotonowego..z podobnej pułki, łatwy w aplikacji.

Skomentuj

Wiekszych z polipropylenowych modeli (U22) używa(ł) Linkwitz w swoich konstrukcjach. Ma też zastosowanie w Grimm LS1.
            Mam ten model i nie mam zastrzeżeń do jego grania. Jest bardzo łatwy w modelowaniu zwrotnic. Mozna spróbować zrobić ten seasowy kit. Ale jak ktoś pisał powyżej- trzeba lubić brzmienie DXTka.
            Last edited by jjurek; 14.02.2023, 13:58.

Skomentuj

Już kupiłem drugą parę U18. Akurat były na olx używki, szkoda nie skorzystać.
              DXT podobno podobny do 27TBFC / G którego miałem i lubiłem, jeśli tak, to powinien mi przypasić DXT.
              Nie wiem czy robić budę "Bragi" jako monitor, czy może małe podłogówki, bo projekt jest jakby pod upgrade do Idunn a w podłogówkach można poeksperymentować z nieco większą objętością.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ananas Zobacz posta
                DXT podobno podobny do 27TBFC / G którego miałem i lubiłem, jeśli tak, to powinien mi przypasić DXT.
                Oj, raczej nie. Ale jest w porządku

Skomentuj

Nie wiem czy robić budę "Bragi" zgodnie z projektem, jako monitor, czy może małe podłogówki? Niewiem jak dół frontu wpłynie wtedy na dźwięk. Projekt Seasa jest jakby pod upgrade do Idunn stąd mała objętość a w podłogówkach można poeksperymentować z nieco większą objętością. Ale chyba zostanę przy monitorach, szału basowego się nie spodziewam, a w monitorach przynajmniej lepszy impuls...tak, tak zrobię.

Skomentuj

Zrobiłem.
                    Seas Bragi grają, całkiem fajnie. Basu nie brakuje, a pomieszczenie nie małe 30m2, w sumie nic niebrakuje, ale intryguje mnie obudowa.
                    Wolę bas refleks z przodu, łatwiej ustawić w pokoju, może kiedyś skleję skrzynki podłogowe i zobaczę, nie wiem czego się spodziewać po takiej zmianie.

DXT mi się podoba ale nie dokońca zgrywa się z moim wzmacniaczem Vincent SV236, góra lepiej gra ze znacznie gorszym wzmacniaczem TEAC AR600 pod tym względem, że jest delikatniejsza,
                    Vincent rozjaśnia, ale nie zawsze, kłania się jakość nagrań.
                    Tak, że ...znowu pod górkę :)
                    Czytałem na AS, że mod vincenta trochę uspokaja górę, ale nie mam recepty na modyfikację.

Skomentuj

Miałem Vincent , gra fajnie gęsto , ale różnicowanie nie jwst dobra strona tego wzmacniacza , szczególnie , przy agresywniejszych rytmach , bywa za ofensywnie , zależy czego się słucha XD
                      Dackiem można sporo zmienić , ale jego charakter twz ulegnie zmianie …

Skomentuj

Czaruję...
                      X