Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UNITRA reaktywacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

UNITRA reaktywacja

Pogłoski krążą już jakiś czas w sieci.
    Na AVS 2022 pokazali trochę atrap.
    Ale podobno już rusza produkcja

https://biznes.wprost.pl/amp/1126422...cinskiego.html

Fakt, byli na narodowym w 2022 na AS, jak się pytało czy działa, i czy da się włączyć, to powiedzieli że nie :)

Skomentuj

https://www.youtube.com/watch?v=KfMIQGOcKk0
      Najnowszy film.

Last edited by YasiekCorp; 17.06.2023, 11:15.

Skomentuj

A jakie ceny... Sugeruje celowanie w półkę, na której to chyba nigdy nie było.

Podczas prezentacji zapowiedziany został na przykład zintegrowany wzmacniacz WSH-805 o mocy 2x 80W/135W w cenie 14 999 zł. Nie zabrakło też wysokiej jakości odtwarzacza CD CSH-801 z wyświetlaczem E ink i pełną obsługą informacji z krążka (6 499 zł).

Dla fanów brzmienia retro przygotowano dwa gramofony. GSH-630 Fryderyk korzysta z autorskich części opracowanych przez inżynierów Unitry, m.in. napędu czy ramienia plenarnego (10 999 zł). Zaawansowana wersją Fryderyka jest GSH-801 Edmund, który pochwalić się może jeszcze lepszymi parametrami czy talerzem z anodowanego aluminium.

Całość dopełniają kolumny głośnikowe ZGZ-801, w 2,5-drożniej obudowie zamkniętej. Wykorzystane w nich przetworniki są specjalnie dostosowane do parametrów Unitry, a sercem urządzenia jest zaawansowana zwrotnica. Cena kolumn to 19 999 zł. Niezależnie dostępne są też wysokiej jakości przewody audio z miedzi OFC i z pozłacanymi złączami.

Źródło: https://biznes.wprost.pl/technologie...cinskiego.html

Skomentuj

Mówiąc wprost uderzają w sentyment ludzi. Garstka może się na to złapie ale.... mam totalnie mieszane uczucia. Sam znam wielu ludzi którzy robią niesamowite rzeczy w zakresie lamp, DAC, AMP w domowych warunkach. Jak dobrze że jest takie miejsce jak to forum... :) które uświadamia że można inaczej i często zdecydowanie lepiej.

Skomentuj

Mi to śmierdzi ślizganiem się na polskiej nostalgii i pompowanie kasy klienta prezesowi tej niby unitry w dupę.
            Widać wyraźnie, że płytki są mocno przypadkowe, niedopracowane łączeniowo. Pochodzą z chińskiej produkcji mimo opisu "unitra" na nich. Sam zamawiam z takimi opisami u chińczyka, koszt to ok. $10/5szt. No i ta cena, co by nie mówić to 15 kpln za wzmak z tak "potężną" ilością funkcji uznanych producentów to kwota ok. 4 kpln do 6 kpln.
            Jedynym usprawiedliwieniem takiej ceny to możliwość sprzedania 2- 3 egzemplarzy na miesiąc . A tłumaczenie ceny ze względu na potrzebę wykonania badań to kolejna forma budowania legendy, bo przejrzenie "pdf'ów" i zakup odpowiedniej ilości elementów spełniających wymagania "projektantów", poskładanie tego w całość to 1/5 proponowanej ceny przy zakupach hurtowych.
            Natomiast wzmak który mnie powalił kosztuje jako nowy ok. 12 kpln, a jest nim Technics SU-G700m2, cyfrowy w całości, ale to tylko tym lepiej świadczy o Technics'ie. https://sklep.hcx.com.pl/pl/p/Techni...0-3cd74b998c90
            No i ta ilość >potrzebnych< funkcji przytłacza. Miałem okazję taki obsługiwać przez pewien czas i długo nie mogłem ochłonąć.
            Last edited by YasiekCorp; 18.06.2023, 16:01.

Skomentuj

Teraz ponoć sporo krajowych producentów płytek i tak zleca produkcję w chinach... Mnie ciekawi jak będzie działać przełącznik między pracą w klasie A i AB.

Skomentuj

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
                  Mi to śmierdzi ślizganiem się na polskiej nostalgii i pompowanie kasy klienta prezesowi tej niby unitry w dupę.
                  Po części tak zapewne jest ale ślizganie się na polskiej nostalgii to nie jest projekt długoterminowy.

Ilu takich "nostalgicznych" fanów się znajdzie? Stu?
                  A reszta?
                  Nie te czasy, że ktoś na dzień dobry wyciągnie 15 tysięcy złotych na wzmacniacz czy też 6 tysięcy złotych na CD-k, który oprócz designu jest jedną wielką niewiadomą.
                  Design jak najbardziej do mnie przemawia, kibicuje marce by udało im się utrzymać na rynku i odnieść sukces ale mam pewne obawy w powodzenie tego projektu.
                  Rynek jest nasycony co by nie powiedzieć przesycony w tym segmencie.
                  Z pewnością będzie się wyróżniał na tle konkurencji głównie właśnie designem a'la vintage ale to trochę może być za mało.

Czas pokaże jak to się rozwinie.

Skomentuj

Dobrze ale też są produkty np. firmy Leak które też są typu vintage a cenowo o WIELE tańsze i już sprawdzone.

LEAK – The Return of a Legend (leak-hifi.co.uk)

Skomentuj

Dlatego napisałem, że to nie te czasy że ktoś wyciągnie 15 tysięcy na wzmacniacz, który póki co broni się tylko designem a nie sprawdzoną opinią na rynku.

I tak jak wspomniałem - ślizganie się na legendzie i sentymencie to nie jest projekt długoterminowy. Unitra swoją legendę w dużej mierze zawdzięcza ustrojowi politycznemu, który zmonopolizował ten rynek w kraju a dziś to nie przejdzie. Nie za takie pieniądze niestety.

Skomentuj

https://unitra.com/pl
                        ruszyli z przedsprzedaza

Skomentuj

No tak, ale...
                          Na stronie znalazłem zdanie:

> Zamówienia na terenie Polski trwa do 14 Dni Roboczych, liczonych od dnia realizacji zamówienia.

Ktoś potrafi mi tą łamigłówkę słowną rozwiązać?
                          Płatność przez jakiś serwis, na dodatek wyskakuje zapytanie o ciasteczka w języku nieunitrowym. Normalnie powiedział bym, że to przekręt, ale... w sumie kibicuję marce, oby się pozbierali.
                          I.

Skomentuj

Irku, polska marka to Fonika, Radmor, Diora czy inny ZRK, ale unitra"? Wymysł peerelowskich watażków i ich kumpli, a nie marka. Teraz właściciele znaku chcą zrobić z tego chłamu jakąś markę, ale za taki wyrób audiopodobny i taką kasę sądzę, że uda im się tak samo jak ich poprzednikom w 2014 roku, kupującym w chinlandii jakiś chłam i naklejając na to znaczek unitry. Ja czekam raczej na wiadomość o kolejnym przekręcie i wyr.....u pracowników w okolice dołu kręgosłupa.
                            Osobiście jak będę miał 15 kpln na wzmacniacz audio, to idę prosto do sklepu z Technics'em, po SU-G700m2 (cena 11,5 kpln). Jakbym miał porównywać z "unitrom" to spaliłbym się ze wstydu, obawiam się, że nikt by mi nic nigdy więcej do naprawy nie dał, choćby za darmo. Poza tym pamiętam z czasów peerelu serwisy tej niby marki.
                            Last edited by YasiekCorp; 02.07.2023, 10:29.

Skomentuj

bylem na prezentacji wzmacniacza tej marki, jeszcze jakies 1-2 lata temu
                              panowie z zarzadu ladnie wyjasnili o co chodzi z ta marka

w tym 2014 roku, wlascicielem marki byla jakas firma, ktora uzyczyla logo tylko dla kasy!
                              stad wlasnie importowany chlam z chin za grosze

tym razem wszystkie prawa do marki odkupil ten wspolzalozyciel cd projekt i robi wszystko, zeby produkcja byla w 100% w PL

irek nawet wspomnial ze byl u nich na rozmowie o prace. mial projektowac odtwarzacz CD. OD PODSTAW!
                              mimo ze da sie kupic gotowe moduly, chipy itp, to oni na sile chca to robic od zera! :o

Skomentuj

Pawle, powtórzę się, NIE MARKI LECZ ZNAKU. Nigdy nie było marki "unitra" w Polsce i na jej terenie.
                                Dodam, że po cichu cieszy mnie i kibicuję jak to polski przedsiębiorca próbuje stworzyć markę unitra, ale znając polskich "przedsiębiorców"........... no cóż.
                                Kurde, dlaczego myśląc o tych ludziach widzę salę w ministerstwie skarbu w 1994 roku pełną ludzi, a na scenie szampan i walizki pieniędzy. Chodzi o założycieli "art b". Nie wiem, ale się domyślam .

Tu coś niecoś https://pl.wikipedia.org/wiki/Unitra
                                Last edited by YasiekCorp; 02.07.2023, 13:40.

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
                                  . Jakbym miał porównywać z "unitrom" to spaliłbym się ze wstydu, obawiam się, że nikt by mi nic nigdy więcej do naprawy nie dał, choćby za darmo. Poza tym pamiętam z czasów peerelu serwisy tej niby marki.
                                  Ja z takim daleko idącymi wnioskami i wyrokami to byłbym ostrożny, ponieważ by ocenić produkt pasowałoby go sprawdzić organoleptycznie, posłuchać i wtedy wyrokować jak ma się w stosunku do przykładowo Technicsa SU-G700M2.

Ktoś miał pomysł na to, by wykorzystać znak towarowy Unitra, wykupił do niego prawa i teraz realizuje swój pomysł. Czy wyjdzie - czas pokaże.
                                  Jeżeli całość jest produkowana w PL to chwali się.

Skomentuj

Budowanie kolumn (lub co gorsza elektroniki) dla siebie od czasu do czasu jest kompletnie czym innym niż robienie tego na sprzedaż (więcej niż raz).
                                    Chyba mało kto sobie zdaje sprawę jak trudno jest zrobić coś cudzymi rękami w przyzwoitej cenie.
                                    Takie przykłady, że można coś ogarnąć w jeden dzień z gotowca są nie na miejscu.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X