umberto dobra fajanie cacy ale czegoś nierozumiem nie chesz powiedziec co tam siedzi to po co to pokażywać??
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Armageddon
Collapse
X
-
normalnie jestem pelen podziwu.
i normalnie zazdroszcze ci bo masz zone doslownie wspaniala!! godzi sie na tpo wszystko;]
napisz cos o charatkerze tego cacka!
czy tam siedzi 'to cos' o czym kiedys wspominales?;]
no i ile to ma litrow?:> 300-400?:>
[ Dodano: 2006-05-02, 23:41 ]
w zasadzie to tylko plazme nad nim powiesic i juz;]
Skomentuj
-
lezace wyglada duuuzo lepiej ...mozna postawic na tym TV
jak sie nie porobia zimne luty
jezeli tajemnica sa przetworniki to poprosze tylko o wymiar glosnika jaki tam sie miesci :)
wg mnie to nie wiecej jak 10" ( w sumie poostatnim spocie u Umberto to moge zgadywac co to jest) napewoe nie bsw bo musialby tylko w swoim pokoju wstawic gipsoscianki jak ma tki vas
super w koncu cos sie zaczelo dziac na forum innego niz zwykle szesciany :)
[ Dodano: 2006-05-03, 00:38 ]
i tu sie chyba sam oszukalem :)
a moze jednak bsw ? :)
Skomentuj
-
Widzę że temat spowodował niezłe zamieszanie.Niespodziewałem się prawde mówiąc.
I bynajmniej nie o to mi chodziło.
Cała idea budowy zrodziła się po wrażeniach z odsłuchów "kaszlaczków" w tubie.Gwoździem do trumny była tuba Peaweya przytaszczona od kumpla.
I nie chodzi tu o natężenia,zejścia i takie tam.Tu chodzi o charakter,o brzmienie.Jest to zupełna odwrotność klasycznych konstrukcji.To nie dudni,nie muli.Bas jest krótki,punktowy,no ideał chyba.
Choć nie powiem,kopa to to ma konkretnego,odkręcenie gałki po za godz. 12 grozi wbiciem wraz z fotelem w ścianeNajfajniej jednak było na podwórku,podpiąłem ją pod carpowera.Im dalej od niej tym lepiej grała.Nawet samochody przyhamowywały
Z odleglości ok.20m basik jest kapitalny,elegancko rozkłada się na ciele.Czuć go i słychać pięknie.Szkoda tylko że to takie ciężkie i nie można sobie z tym co chwila pobiegać na dwór.No i cholera sie do bagaznika nie mieści :/
Co do konstrukcji to jest to klasyczne W,głośnik to (beeep) o średnicy (beeep).
Ogólnie mówiąć moja ciekawośc została zaspokojona,zakładany efekt został opsiągnięty w 100%.A że wielkie?Mnie tam nieprzeszkadza.
Skomentuj
-
MłodyKombinator, ale dowaliles... n/c ;||
umberto, to teraz czas wybudowac pomieszczenie odsluchowe;p na forach widzialem spory placyk wiec teraz tylko lac fundamentyogolnie fajna zabawka. no i ta punktowosc, dynamika i kopniak, chce to uslyszec;];]
a jak z kierunkowoscia? no ale chyba w domu i tak nie bedzie z tym problemow przy takich rozmiarach
teraz pytanie... co bedzie nastepne?:P juz sie bojjje
Skomentuj
-
No właśnie,sporym minusem takich konstrukcji są wymiary.A te nie biorą się z kosmosu,to efekt pewnych załozeń i wyliczeń.Wystarczy że wlot to ok.60% powierzchni membrany a wylot 10x tyle.
Budowa tuby basowej na glośnikach mniejszych od 18 cali mija się troszke z celem choć wszystko jest możliwe.Nalezy się tylko liczyć z tym że kazde zmniejszenie średnicy głośnika będzie nas wybijało wyżej z dolną częstotliwością.No i niestety automatycznie zwiekszać się będzie objętość tuby.Tak więc pozory by wskazywały że mniejszy głośnik równa się mniejsza tuba,jednak jest dokładnie na odwrót.Dowodem na to niech będzie fakt że tuba na 18 calowym kilomaksie jest mniejsza od obecnej.Wstępnie najkorzystniej wymiarowo wypadają właśnie 18-stki i 21-ki.
Co do kierunkowości,wielkich problemow nie zauwazyłem,w domu ich wogóle nie ma.
A co następne?Sam jeszcze nie wiem,choć pewne pomysły po glowie mi chodzą
Skomentuj
Skomentuj