Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Creative inspire t3130

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Creative inspire t3130

Sytuacja jest taka. Zestaw głośników 2+1. Coś się w nim zepsuło i nie działa. To pewnie nie problem - można naprawić, tylko, że własnie fakt, że nie działają sprawił, że trafiły do mnie w ramach tzw. "gratisu". Pomyślałem - a może by tak same głośniki bez suba podłączyć do kompa w pracy? Sęk w tym, że nie mają wbudowanego wzmacniacza i podłączenie do karty dźwiękowej jak się domyślacie daje efekt ciszy.

Szukałem na forum wzmacniaczy do głośników i wybór jest ogromny, problem polega na tym, że nie mam nawet bladozielonego pojęcia które ew. mógłby się nadawać do tych głośników (4 omy, 5W). Tym bardziej, że moje wyobrażenie o wzmacniaczu polega na tym, że widzę oczami wyobraźni "coś" do czego podpinam kabel wychodzący z karty dźwiękowej, drugi kabel to wpinane głośniki, a trzeci to zasilanie. Naciskam jakiś guzik, pojawia się głos i pokrętłem reguluję głośniej/ciszej.

i tu mam ogromną prośbę do Was - czy możecie wskazać projekt i jego wersję, która będzie najbardziej odpowiednia do tak małych głośników? W miarę prosta w wykonaniu i bezpieczna w użytkowaniu?

Do takiego czegoś to byle co, jakikolwiek kit z aliexpress może być.

Skomentuj

Chyba jednak prosciej bedzie naprawic uszkodzona elektronike. Grzebanie w tym mialoby sens, gdybys mial niezbedne umiejetnosci do ogarniecia calosci. Samo dolozenie wzmacniacza nie wystarczy, bo dzwiek z tego bedzie kiepski. Trzeba zaprojektowac filtry do tego, a najlepiej nowe, wieksze obudowy satelitek, z ktorych wycisnie sie jakis bas.

Skomentuj

Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, czas i zasoby potrzebne do uruchomienia tych głośników na swoim dedykowanym wzmacniaczu, filtrach i pewnie innych dodatkach są nieproporcjonalnie duże do potencjalnych efektów jakie można uzyskać. I rozsądek podpowiada, żeby albo naprawić to co jest, albo kupić jakieś inne. Rozumiem. Dziękuję za rady.

Skomentuj

Czaruję...
        X