Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki procesor do kompa na biurko

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki procesor do kompa na biurko

Cześć.
    Włąsnie znalaz sie kupiec na mojego celerona 1000 :-)
    w związku z tym stoje przed problemem zakupu nowego procka, płyty i pamięci.
    Moje wymagania:
    - ciche,
    - micro ATX,
    - ciche,
    - tanie,
    - ciche,
    - nowe.

Jak zapewne zauważyliście chiche pojawia sie kilka razy a to dlatego ze sprawę hałasu traktuje bardzo powaznie. Zależy mi na tym aby płyta nie miała zadnych wentylatorków na chipsecie. Tylko wentyl na procku, zasilaczu. Dyski zostaja ze starego kompa i sa to dwie barracudy.
    Jaki wybrac procesor (boxowy) rzeby było cicho. Słyszałem ze semprony są ciche, temat celeron D stanał pod znakiem zapytania bo to opnoć grzejący sie prescot (choć nie wiem jak jest w praktyce).
    Planuje zakup słabego procka bo i tak najgorsze nowe ze sklepu da mi wykop nieporównywalnie wiekszy od starego celerona 1GHz.
    Najważniejsze zeby nie dokładac zbyt wiele kasy do "nowego" kompa.
    Wymieniam głownie dlatego ze przerabianie filmów trochę jednak czasu zajmuje staremu celeronkowi bo gdyby nie to ...

Pozdrawiam

hmm gdyby to mialbyc komp do ogladania filmow i muzyki to zaproponowalbym plyty z procesorem VIA EPIAno ale tam tez chyba celek 1ghz siedzi... jak cos wydajnego cichego i malego to moze procki PIII (1-1.4ghz) Tualatin z plyta micro

Skomentuj

chaintech robi dobre płyty micro atx, przynajmniej robił :)
      Gdzieś musze znaleźć foto co to było ta moja mobo, ale obsługiwała
      tualantiny do tych ostatnich nawet i naprawde tania byla :)

Skomentuj

mam doswiadczenie z Athlonami64(sprzedawane tylko w boxie)
        po wlaczeniu komputera jest cichuuutko....do momentu az sie zacznie grzac. wtedy niestety zaczyna sie wkrecac i jest dosc wyraznie slyszalny

Skomentuj

Kiedyś AMD słabo zabezpieczała swoje procki przed wzrostem temp.
          Jak kest dzisiaj.
          Czy przegrzany procek sie uszkodzi czy wyłączy?
          Pytam bo lubie zwalniać wentyle na procku a w starym celeronie nie było z tym problemu. przegrzany procek sie wyłączął, po ostygniecie działal jak zawsze.
          jesli zwolnie wentyl na takim sempronie o okaże sie ze popełniłem "błąd w sztuce" to czy zjaram procka? Intel przeżyje ale co z AMD?
          Pozdrawiam

Skomentuj

o ile sie niemyle to zabezpieczenie przed przegrzaniem znajduje sie na plycie glownej.
            ja jade na amd i kumple tez i nic sie nie dzieje. kilka razy spadl mi wentylator z procka i poprostu komp sie wylaczyl

Skomentuj

Co do chlodzenia chipsetu, zawsze mozna wymienic cooler na radiator zalmana, np ten niebieski, za niecale 20zl.
              Semprony64 sa chlodne, wiec mozna zastosowac duzy radiator i powolny wiatrak. Boxowy cooler polecam odrazu sprzedac, dolozyc kolo 20-30zl i kupic lepsze chlodzenie.

Skomentuj

Wałśnie wróciłem ze sklepu (jest za rogiem).
                Chyba zostanę przy celeronie (najwolniejszym) bo jest zdecydowanie tańszy:100pln
                Czy ktoś z wasm ma takiego i moze coś napisać?
                Jak spisuje sie boxowy kuper, czy jest cichy. Jaka jest róznica miedzy celeronkiem (przypominam: preskot) mało obciązonym a rozkręconym na maxa? Czy maxymalne obciązenie generuje duzy hałas na kulerku boxowym.
                Cena sklepowa celerona D 315 box, mATX płyta ASRock (775i65gv) i 256 ramu to 415 PLN. Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Ja mialem boxowy cooler na celeronie, powiem jedno, porażka. Czasmi nawet 4000 obrotów mu sie wkręciło, bałem się że sąsiedzi przyjdą i każą wyłączyć komputer Wymienilem chlodzenie na freezera i wszystko jest ciche i zimne

Skomentuj

Ja mam starego Celerona 2.6 socket 478 i nie bardzo się grzeje (na firmowym coolerku) Wszystko git tylko to ma pamięć cache 128kb więc cudów nie ma. W drugim kompie mam AthlonaXP modelu nie pamiętam, ale grzeje się jak cholera. Akurat mam w domu na zbyciu obudowe z płytą główną cicroATX. Moge zdjęcie umieścić i kilka innych informacji.

Skomentuj

Kupuj najszybsze na co Cie stac.... ...a jak za glosne to za sciane. Inwestycje w wentylatory, chlodzenie wodne itd to dla mnie strata czasu i kasy. Nic tak nie wycisza kompa jak kilka cegiel. I niech nikt mi nie mowi ze to duzy problem. Wystarczy odrobinke pomyslec.

Skomentuj

zook ja mam na pokladzie XP2400(najbardziej grzejacy sie z wszystkich athlonow)
                        w odpowiednio szczelnym pokoju zbedne staje sie ogrzewanie
                        obudowa jest wiecznie otwarta mimo tego ze cooler jest odpowiedni.
                        latem nizbedny staje sie "wspomagacz"
                        Załączone pliki

Skomentuj

Ja słyszałem o kolesiu co ma chłodzenie wodne i chłodnice od Fiata 125 za oknem. Ale to pewnie ściama.

Skomentuj

Zamieszczone przez zook
                            Ja słyszałem o kolesiu co ma chłodzenie wodne i chłodnice od Fiata 125 za oknem. Ale to pewnie ściama.
                            Prawda :) Sam kiedys nalezalem do tego typu maniakow, ale wrocilem do chlodzenia powietrzem :) Jakies milsze :)

Do autora topicu:

Kup jakąkolwiek płyte, wymień wentyl na chipsecie na Zalmana Z47J (pasywny), wentyl na procu na Scythe Katana, wywal wentyl (da rade pasywnie), kup dobry zasilacz np. Tagan i masz kompa prawie passiv :)

http://img106.imageshack.us/img106/1256/dsc016927gw.jpg

Skomentuj

ghazi, na płycie nie ma wentyli. Na zdjęciu widać kawałek dobrej roboty.
                              Niestety chłodzenie wodne mnie nie interesuje. nie zmiesci sie w budzie :-)
                              Obudowa oczywiście DIY.
                              Na pewno pokaże gotowego :-)

Skomentuj

Jesli glownie kompresujesz filmy to nie masz co obnizac obrotow na wentylu bo procek sie bedzie grzal, lepiej zainwestowac w jakis rozbudowany radiator na procek. W tyborze plyty takrze zwracaj uwage na jakim chipsecie jest bo jak bedzie szajs to bedziesz mial waskie gradlo w plycie.
                                Kup wydajnie, a potem zawsze mozesz za jakis czas wentyl na procku wymienic na jakiegos towera. Latwiej dokupic nic znow wymieniac:))

Skomentuj

ja bym polecił coś z AMD. I płytki z gigabyte. wcześniej jak jeszcze siedziałem w 32bitach zrobiłem ujemny o/c na sempronie 2300+ szyna zeszła do 1.1GHz i wiatrak pod zasilanie 5V. było słychać spadajacą szpilkę. :) lub jak masz coś kasy to jakieś chłodzenie cieczą ;] ja obecnie mam AMD Athlon 64 3000+ oc-10% i temp w stresie oporowym max obciązenie proca przez 20min i jest 42 stopnie na luzie ok 30. powiedz ile masz kasy na kompa płyte główną itd. na ro co chcesz kupic

Skomentuj

Panowie dziękuje wszystkim za opnie.

Od godziny jestem posiadaczem:
                                    Kingston 256 MB
                                    Celeron D 326
                                    i ASRocka http://www.asrock.com/product/775i65GV.htm
                                    za wszystko zapłaciłem 460 pln.

Priorytetem była cena (dlatego własnie tak malo ramu). Ogólnie chodzilo o to zeby jak najmniej dolozyc do nowego kompa. A bedzie on uzytkowany przez 4-latka do ogladania bajek na divx'ie :-)
                                    Od czasu do czasu moze zciagne cos z kamery DV i przedobie na DVD.

Byla okazja zeby sprzedac starego celeronka 1Ghz wiec skorzystalem.
                                    bilans to 100 pln - tyle musialem dolozyc do rzeczy ktore wlasnie kupilem.

I tak w planach jest zakupo notebooka, wiec po co az tak bardzo myslec o pozniejszej rozbudowie stacjonarnego. Myslalem tylko o tym aby ewentualnie wista chodzila w miare normalnie a nasłuchalem sie ze bedzie to wymagający system operacyjny.
                                    Poza tym jak juz pisalem zalezay mi na tym aby mozna bylo latwo wyciszyc tego kompa (celerona).

pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                    X