Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zniekształcenia woofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zniekształcenia woofera

Jak nausznie sprawdzić czy będą słyszalne podwyższone zniekształcenia (przy 3kHz, trzecia harmoniczna) przy zwrotce powyżej 3 kHz?
    Jakiś utworek z pianinkiem? Pomysły jakieś mam- ale chciałbym zapytać fachowców.
    Obecnie tnę przy 1,8kHz- jest nienajgorzej (oprócz kierunkowości) ale bym coś pokombinował, bo przy tym cięciu wyłażą dyfrakcje tweetra (kanciasta obudowa).
    Z symulacji wynika, że przeskoczyłbym dyfracje ale zahaczę o 3 kilo woofera.

Woofer bez zwrotki:
    Last edited by jjurek; 16.01.2025, 19:35.

Może nie ściśle na temat, ale ja bardziej martwiłbym się zależnością czasową i właśnie kierunkową. Zniekształcenia thd, jak kiedyś robiłem eksperymenty, to gdzieś tak od 10% słychać że jest coś nie tak.
    Natomiast takie wąskie piki będą powodować rezonans i co za tym idzie wszystkie rzeczy z tym związane. Im większa dobroć rezonansu tym dłużej dzwoni. Czyli im węższy pik tym bardziej da się we znaki. Samo to bardziej wpływa na postrzeganie dźwięku, jako bardziej wzmocnionego, dłużej wybrzmiewającego i nienaturalnego.

Skomentuj

Tak wygląda kierunkowość ze zwrotką 1,8kHz. Ewidentne problemy w okolicy dyfrakcji tweetra. Zgranie fazowe jest OK (revese null -15dB).

Skomentuj

Nie bardzo wiem co ten wykres przedstawia. Przydałby się opis. Jeżeli ten czarny kolor to charakterystyka na osi, a zielony pod kątem poziomym, to ewidentnie coś jest nie tak.
        Zgranie fazowe najlepiej widać po wykresie fazy, bo można obejrzeć szeroki zakres wokół punku podziału, a nie tylko czy się sumuje czy nie

Skomentuj

Pomiar woofera (bliskie pole). Zwrotka 1800 vs 3000 Hz. Nie jest źle- zółty pik ledwo przekracza 0,2 proc, wcześniej przekraczał 2 proc.
          Last edited by jjurek; 17.01.2025, 12:52.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
            Nie bardzo wiem co ten wykres przedstawia. Przydałby się opis. Jeżeli ten czarny kolor to charakterystyka na osi, a zielony pod kątem poziomym, to ewidentnie coś jest nie tak.
            Zgranie fazowe najlepiej widać po wykresie fazy, bo można obejrzeć szeroki zakres wokół punku podziału, a nie tylko czy się sumuje czy nie
            Czarny- pomiar z 1m na wprost, kolejne- pomiary z odchyleń poziomych co 10 stopni.

Skomentuj

Ulepiłem na szybko zwrotnicę ok. 3kHz, niespecjalnie dbając o superrówny przebieg SPL. Jest trochę lepiej ale w kanciastej obudowie bez odpowiedniego ustawienia tweetera wiecej chyba nie wyciągnę.

Skomentuj

Filtry pasywne mogą pomoc w obniżeniu zniekształceń THD jeśli są właściwie zaprojektowane. Tego żadne układy aktywne nie potrafią.

Skomentuj

W jaki niby sposób?

Skomentuj

W taki sposób https://purifi-audio.com/blog/app-no...t6-5x04-naa-11

Skomentuj

Czaruję...
                    X