To piszczy przetwornica, a dokładniej trafo WN. Konstruktor nie słyszał więc olał to zamiast podniesć czestotliwość na ponad akustyczną. Ciekawe jak psy na to reagują
DOkladnie. Ja mam w pokoju tv Thomsona i monitor Dellai wszystkie piszcza. Z taka roznica ze...Dell majakies nizsze pasmo i trzeba go wylaczac a TV jest jeszcze do zniesienia, ale i tak to jest wku..... W smie juz nie zwracam na to uwagi a wylaczac TV mi sie nie usmiecha zawsze Powerem :/ Jest jakas metoda zeby to uciszyc?
hellrider, ja tez nie lubie piszcznie tv :( najgorsze jest jak chce posluchac muzy a w pokoju wlaczony jest tv i chce go wylaczyc - wtedy ktos mi zawsze odpowiada ze sciszy go i nic nie bede slyszal ... i tu pojawia sie problem :(((
Opisze bardziej szczegolowo moje zjawiosko.
Monitor jak i TV nie piszcza jednostajnym dzwiekiem. To jest cos w rodzaju odglosu jakie wykonuje zwarcie produ. Tylko ze to sie dzisje jakby w granicach od ( tak na oko ) 18Khz w gore.
ja mierzylem sobie sam sluch po zakupie kolumn i gdy zapodalem 17'100hz to bylem w stanie to uslyszec; natomiast gdy zapodalem 17'200hz to juz nie - dlatego wydaje mi sie ze ta czestotliwosc ktora podales jest zawyzona nieco o 1,5khz (tak na oko/ucho :P)
ja slysze ciagle pisk,wczesniej mowilem tylko o TV.
ten pisk jest cichy,ale jak wczesniej dawalem czadu,czyli 10 W + arz 6608x1(glosno to gra,jak krzycze nic nieslysze) to mi potem piszczalo glosniej,musialem sobie palcem "odetkac" ucho. :)
hellrider, w miescie - przy jednej z najwiekszych ulic :) - ponadto katuje sie sluchawkami od czasu do czasu :) (oczywiscie zawsze max vil. )
Tasior, moj monitor gdy sie psul (ostatnie stadium zycia - to rownierz bardzo glosno piszczal... gdy sie rozgrzal to ustawalo... az w koncu obraz tez ustal
Skomentuj