Ostatnio pochwaliłem się zdjęciem samodzielnie nawiniętej, ale średnio udanej cewki, a dziś jestem na świeżo po zamontowaniu zwrotnicy w kolumnie, dlatego podzielę się kilkoma doświadczeniami:

- Cewki nawinięte własnoręcznie są brzydkie, ale działają.
- Proces jest dość upierdliwy, ale można sporo zaoszczędzić i przyspieszyć robienie zwrotnic jeżeli akurat zbliża się weekend i szkoda byłoby go zmarnować czekając na dostawę.
- Czym cewka mniejsza, tym procentowo większa oszczędność - np. cewka 0,3 mH z drutu 0,4 mm kosztuje 14,72 zł, a koszt drutu potrzebnego do nawinięcia to 2 zł.
- Jak się człowiek przyłoży, to można nawinąć cewkę idealną (jak ze sklepu
), a jak nie... to wychodzi średnio, ale parametry nie różnią się znacznie. Przy tej mojej pierwszej niezbyt ładnie nawiniętej cewce padło pytanie, o ile ma większą rezystancję od nominalnej – wyszło mi, że ok 4%.
- Karkasy potrzebne do nawijania wydrukowałem na drukarce 3D. Składają się z dwóch części, skleja się je super glue i całkiem nieźle działają. Projekty wrzucę jutro.
- Wyliczenie ilości zwojów można zrobić tu: https://coil32.net/online-calculator...alculator.html.
- Okazało się (o czym nie wiedziałem, bo jestem kompletnym noobem), że rozmiary mają znaczenie. Czasami optymalnie wychodzi szersza cewka, czasami o większej średnicy... dlatego napisałem kawałek skryptu, który korzystając z algorytmu używanego na stronie, znajduje dwa parametry (średnica (D) i długość karkasu(l)), które dają najmniejszą długość drutu potrzebnego do nawinięcia cewki o zadanej indukcyjności (L) i średnicy drutu (d). Kod poniżej.
- Jest też aplikacja na Androida - Coil32
- Do pomiaru indukcyjności świetny jest Limp, ale trzeba pamiętać, żeby ustawić kursor we właściwym miejscu, bo domyślnie jest na początku wykresu (20 Hz) - wtedy wychodzą bzdury, albo ustawić Fstart np. na 2 kHz - kursor domyślnie będzie ustawiał się w tym miejscu.
- Do pomiaru rezystancji Limp też wystarcza pod warunkiem, że mamy do czynienia z cewkami o sporej rezystancji. Gdy cewka ma 0,5 Ω, to wychodzi ten pomiar różnie... wykombinowałem więc inną metodę: z zasilacza laboratoryjnego puszczam przez cewkę 1A i mierzę spadek napięcia na cewce. Wtedy za pomocą taniego multimetru wychodzi dokładny wynik z 3 miejscami po przecinku.

(function () {
window.findMinimal = () => {
var min = 1000;
var minl;
var mind;
for (l = 10; l < 40; l += 5)
for (d = 10; d < 60; d += 5) {
document.getElementById("l").value = l;
document.getElementById("D").value = d;
FindInductance();
var lww = parseFloat(document.getElementById("Lww").value);
if (min > lww) {
min = lww;
minl = l;
mind = d;
console.log("lww: " + lww + ", L:" + l + ", D:" + d);
}
}
document.getElementById("l").value = minl;
document.getElementById("D").value = mind;
document.getElementById("l").style = "background-color: lime;";
document.getElementById("D").style = "background-color: lime;";
FindInductance();
};
document.getElementsByClassName("button-box")[0].innerHTML += "<button class='button' onClick='window.findMinimal()'>Znajdź optymalne rozmiary</button>";
})();
window.findMinimal = () => {
var min = 1000;
var minl;
var mind;
for (l = 10; l < 40; l += 5)
for (d = 10; d < 60; d += 5) {
document.getElementById("l").value = l;
document.getElementById("D").value = d;
FindInductance();
var lww = parseFloat(document.getElementById("Lww").value);
if (min > lww) {
min = lww;
minl = l;
mind = d;
console.log("lww: " + lww + ", L:" + l + ", D:" + d);
}
}
document.getElementById("l").value = minl;
document.getElementById("D").value = mind;
document.getElementById("l").style = "background-color: lime;";
document.getElementById("D").style = "background-color: lime;";
FindInductance();
};
document.getElementsByClassName("button-box")[0].innerHTML += "<button class='button' onClick='window.findMinimal()'>Znajdź optymalne rozmiary</button>";
})();
Skomentuj