Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w projekcie - zwrotnica i pomiary

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w projekcie - zwrotnica i pomiary

Poszukuję osoby z Warszawy/okolic, która jest entuzjastą, zna się na projektowaniu zwrotnic ma sprzęt do pomiarów i trochę czasu na taką zabawę.
    Nie za darmo, ale i nie za miliony monet.
    Chce dokończyć i zrobić ewentualnie upgrade starego projektu 3-drogi na STX, który był kiedyś popularny .
    Co mam:
    - chęć dokończenia projektu zaczętego ponad 15 lat temu
    - gotowe obudowy (wymiary na zdjęciu)
    - gotową zwrotnicę pod stary projekt i BR
    - głośniki niskotonowe 2x STX GDN 22-140-8.SCX (możliwość kupna nowszych następców W.22.200.8.MCX_v3)
    - głośniki średniotonowe 2x STX GDM 14-150-8-SCX (możliwość kupna nowszych następców M.15.150.8.MCX)
    - głośniki wysokotonowe do wyboru : T.10.200.8.ALX (preferowane) lub 2x STX T.10.250.8.PCX lub 2x Tonsil GDWK 10/80/19 8Ohm
    - sporo jakiegoś badziewia w postaci cewek, rezystorów, kondensatorów i podobnych

Jak uda mi się rozkleić, to możliwa zmiana frontu bardziej przypominająca późniejszy oryginalny projekt STXa FX-200
    Ewentualnie, choć wolał bym tego uniknąć zrobienie nowych obudów zgodnych z projektem FX-200

Last edited by tommies; 23.04.2025, 23:21.

Proszę

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...985#post662341

Skomentuj

Jeśli chodzi o użycie T.10.200.8.ALX, to z tej czwartej zwrotnicy do PC i PCX, prawdopodobnie wystarczy tylko wyrzucić pułapkę (CP RP I LP).

Skomentuj

Przeczytalem dokladnie tamten temat, ale obudowy i co za tym idzie pojemnosci komor oraz rozmieszczenie glosnikow jest inne. Zwrotnica zupelnie inna. Na pierwszej stronie byla symulacja zwrotnicy takiej jaka posiadam, ale z obudowa i rozmieszczeniem glosnikow jak w FX 200 i kompletnie zgranie fazowe sie rozjechalo.
        Stad potrzebuje pomocy i w gruncie rzeczy odpowiedzi na pytanie jaka droge wybrac - zostawic jak jest i dopasowac istniejaca zwrotnice, czy tez front upodobnic do FX200 z przesunieciem glosnikow i zastosowac zmodyfikowana pod moje skrzynki zwrotnice z tamtego projektu.
        Zalozenie jest, aby uzyc istniejacych skrzynek i zrobic ciaglosc porzuconego projektu - sam nie umiem projektowac zwrotnic, ani nie mam umiejetnosci oraz sprzetu aby zrobic pomiary.

Skomentuj

Zamieszczone przez tommies Zobacz posta
          Na pierwszej stronie byla symulacja zwrotnicy takiej jaka posiadam, ale z obudowa i rozmieszczeniem glosnikow jak w FX 200 i kompletnie zgranie fazowe sie rozjechalo.
          .
          Bo tam nie było zgrania fazowego.

Skoro masz trochę części do zwrotnic, to złóż tą od Ravena i posłuchaj jak gra.

Skomentuj

Masz rację - to jest jakiś pomysł. Tyle, że ja chyba bardziej muszę wzorować się na oryginalnej zwrotnicy do FX-200, bo mam starsze wersje głośników. Na przykład średniotonowy dość istotnie się różni, bo stary nie dość, że miał dodatkowy magnes, to jak porównuje swój w ręku do zdjęć nowego, to kosz też delikatnie się różni.
            No i chyba w nowych gorne zawieszenia są z gumy, a w starych z pianki. Niby STX twierdzi, że to następca.
            Nie mam wykresów starych i w internetach jeszcze nie znalazłem, ale zakładam, że różnice musza byc..
            GDN teraz jest v3, wiec roznice tez jakies sa.
            Dlatego na koniec potrzebny mi ktoś, kto to pomierzy i dopasuje zwrotnice, a najlepiej wcześniej, aby i ustawienie głośników zrobić optymalnej.
            A mialem kupic jakies gotowe i juz prawie dogadalem sie do uzywek Heco Aurora 700, bo mam 300 i w tej cenie calkiem przyzwoite, to zachcialo mi sie wskrzeszac te gruzy...

Last edited by tommies; Wczoraj, 01:02.

Skomentuj

Czaruję...
            X