Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zasilanie TDA 7294....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zasilanie TDA 7294....

Witam :)
    Czy można zasilić 7294 napięciem +/- 40V (trafo 2*30V 200W) podlączając pod wyjście głośnik 4 ohm?? Mam już sporo czasu ten wzmacniacz przy tym zasilaniu i nic sie nie dzieje (a często pracuje na maxa)!!! Ostatnio przez przypadek przeczytałem zdanie na temat 7294 mówiące iż nie można przy zasilaniu większym niż +/- 30V podłączać głośnika 4 omowego tylko należy podłączyć 8omowy... Czy naprawde ta kostka nie może pracować przy moim zasilniu z obciązeniem 4ohm??

Z góry Dzięki za odpowiedź !!!
    pozdrawiam

Teoretycznie moze - jak najbardziej - o ile nie przekroczysz maximum pradu przy ktorym zacznie sie wylaczac. No i przy graniu na maxa napewno napiecie siada wiec nie masz +/-40V przy glosnym graniu... Tylko jak dlugo ta kostka to wytrzyma?... Chodzi mi o rezystancje cieplna miedzy struktura a radiatorkiem koski - to tez dosyc spore ograniczenie... Ale jesli dziala, to dobrze...

Skomentuj

działa, działa :))) Czyli rozumiem że nie ma sie czym przejmować. Radiator mam konkretnej wielkości wzbogacony wentylatorem:),chociaż i tak nic nie pomoże jego wielkość -chodzi mi o rezystancje cieplną. Przy graniu na maxa jego temperatura oscyluje w granicach 85 stopni bez wentylatora,a z wentylatorem nie mierzyłem..

Dzięki za odpowiedź...

Skomentuj

Czaruję...
      X