Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czym się różni wzmacniacz samochodowy od zwykłego?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czym się różni wzmacniacz samochodowy od zwykłego?

Czym się różni wzmacniacz samochodowy od zwykłego? Moge sobie kupić wzmacniacz samochodowy i postawic go na biórku ? Napiszcie mi cos na ten temat bo kompletnie nie mam pojecia, jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że samochodowy moze nie miec możliwości podłączenia do 220V... :) Jezeli wiecie i znacie różnice napiszcie. Chcialbym kupic tube i 2 glosniki no i do tego wzmacniacz zmieszcze sie do 500 zł ?

Samochodowy jest do samochodu
    Domowy jest do domu...

Ciężkie, nie?

Skomentuj

zajebiscie nie wiedzialem... dalej nie wiem, sam pewnie nie wiesz a jak nie wiesz to nie pisz. Pozdro

To jak z tym prądem ?

Skomentuj

w samochodowych stawia sie na niezawodnosc i ekonomicznosc kosztem jakosci. jezeli masz mozliwosc wyboru to wez jednak domowy. sam mam w domu tymczasowo samochodowke i naprawde sie niespisuje. no i te klopoty z zasilaniem....:/

Skomentuj

Ok dzieki za odpowiedz. Widzialem ze tansze sa samochodowe no ale pewnie tak jak piszesz sa tez gorsze. Poszukam poczytam moze bede cos wiecej wiedzial.

Skomentuj

We wzmacniaczu, najdrozszym elementem jest zasilacz, a dokladnie transformator. Wzmacniacze samochodowe nie posiadaja transformatora i z tad ta roznica w cenie.

Skomentuj

Samochodowy jest do samochodu
              Domowy jest do domu...
              popieram, o to właśnie chodzi...
              czemu chcesz użyć samochodówki w domu ?
              bo tańsza ?
              a zasilacz do jej zasilania wziąłeś pod uwage ?
              Chcialbym kupic tube i 2 glosniki no i do tego wzmacniacz zmieszcze sie do 500 zł ?
              mam nadzieje że nie będziesz bral "tuby" do domu bo to straszna padaka będzie i 500zl wywalone w błoto...

Skomentuj

Zamieszczone przez Kubski
                We wzmacniaczu, najdrozszym elementem jest zasilacz, a dokladnie transformator. Wzmacniacze samochodowe nie posiadaja transformatora i z tad ta roznica w cenie.
                We wzmacniaczach samochodowych dużej mocy stosuje sie przetwornice napięcia, które ze względu na konieczność zastosowania trazystorów dużej mocy, trafa i pojemnośći filtrujących też nie należą do najtańszych.

Skomentuj

Panowie, wzmacniacze samochodowe są z reguły tańsze bo ich produkcja jest prostsza.
                  Obudowe takiego wzmaka tnie sie od metra (to długie profile aluminiowe) pozostaje tylko przykryć od góry elektronikę i przykręcić kawałeczki blaszki po bokach.
                  Oczywiście obudowa wzmaka domowego jest nieporównywalnie bardziej skomplikowana. W odróznieniu od samochodowego nie jest wykorzystywana jako radiator (zazwyczaj). A elektronika w samochodowym jest zawsze robiona na jednym pcb, bez połączeń kablami - znowu w odróżnieniu od domowych zbdowanych z kilku płytek łaczonych kablami. Nie wierze ze roznica cen wynika z trafa. w chinach pewnie sprzedaja je na kilogramy. W samochodowym mamy ciut drozsze kondy do pracy w wysokich czestotliwosciach, a domowym sa zwykłe ale znacznie wiekszej pojemności.
                  Odólnie wychodzi podobnie a głowne róznice wymieniłem na początku.
                  pozdrawiam
                  PS
                  ale przede wszystkim róznią sie napieciem zasilania :-)

Skomentuj

Różnica jest w zasialaniu wzmaka, samochodowy ma przetwornice impulsową a domowe mają zazwyczaj trafo sieciowe, zazwyczaj bo spotyka się też zasilanie impulsowe, częsciej w estradowym sprzęcie. W samochodzie głównym problemem jest napięcie zasilania, z 14,4V nie wyciągniemy więcej niż 20W/4R w mostku. Do wyższych mocy stosuje się przetwornice podnoszącą napięcie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X