Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

szlifierka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

szlifierka

Witam
    Przymierzam sie do jakiejs szlifierki, ale nigdy nie obslugiwalem takiego sprzetu i nie wiem na co zwrocic uwage ;>

Po pierwsze, czy szlifierka oscylacyjna czy taśmowa (tzw czołg) ?
    Po drugie, jezeli oscylacyjna to z prostokatnym "spodem" czy trojkatnym (cos w ten desen http://allegro.pl/item105281726_blac..._jak_nowa.html)

Zastosowanie: wykanczanie aluminium (zdzieranie farby, panele, polerowanie (da sie?)) , wykanczanie kolumn (wygladzanie, szpachla, krawedzie itp itd).

Na allegro sa wynalazki po 40zł ale tego chyba nie oplaca sie brac. Mysle ze do 200zł moglbym wyskrobac.

Nie mam sily juz recznie tego robic, najwiecej czasu na to trace ;> Ostatnio chcialem zrobic ladny panel przedni (a raczej przerobic ze starego) to zreszlo mi kilkanascie godzin a na koncu i tak efekt mi sie nie podobal i zrobilem po prostu druciakiem

Ja wlasnie sie bawie taka bo czyszcze moj samochodzik,,,, do szpachli jest oka, to zmatawiania farby tez jest oka, ale jesli chocesz tym zedrzec farbe na zero to zejdzie CI dosyc dlugo :) ( mam na mysli Oscylacyjna z prostakatną stopa ) DO wykanczania kolumn polecam :)

Skomentuj

Po pierwsze, czy szlifierka oscylacyjna czy taśmowa (tzw czołg) ?
      nie , to taka robiąca minimalne oscylacje - tak jakby wibrująca ;]
      Po drugie, jezeli oscylacyjna to z prostokatnym "spodem" czy trojkatnym
      kwestia jakie powierzchnie chcesz niąobrabiać - jeśli są duże, nie ma rogów itp to lepsza będzie prostokątna.

Skomentuj

Nie ma nic lepszego do wykanczania brzegow forniru jak szlifierka tasmowa. Ogolnie jesli chodzi o narzedzia to jedne nadaja sie do jednego drugie do czegos zupelnie innego. To ze jednym narzedziem mozna zrobic to i tamto nie oznacza ze bedzie za kazdym wygodne. Osobiscie kupil bym szlifierke tasmowa lepszej klasy i do tego tania stope (oscylacyjna)

Skomentuj

ja mam oscylacyjną kupioną za chyba 50zł 5 lat temu i działa cały czas b. dobrze mimo moich usilnych prób zmiany tego stanu rzeczy
          Tyle że od nacisku zaczynają plastiki pękać już ;]

Skomentuj

Tato Muminka ma rację - zależy do czego się używa. Ja mam szlifierkę taśmową - nadaje się do szlifowania dużych powierzchni, oscylacyjną trójkątną - słabo szlifuje, przez co nadaje się raczej do małych powierzchni, a dzięki trójkątnemu kształtowi dobra do trudno dostępnych miejsc i mam jeszcze tarczę mocowaną do wiertarki - mimo, że jest z przegubem ciężko się nią szlifuje, ale za to cena rewelacyjna - około 10zł i jako jedyna nadaje się do polerowania.

Skomentuj

Oscylacyjna jest raczej kiepawa,lepiej sie pracuje mimosrodówką.Z taśmówką trzeba uważać,chwila nieuwagi i już mamy ładne "schody" na materiale.
              Ale ogólnie do naszego rzeźbienia najlepiej wybrać mimośrodówke.Ja mimo że mam różne szlifierki naczęściej po nia sięgam.

Skomentuj

Czym sie rozni mimosrodowa od oscylacyjnej ?
                Czy mimosrodowa to cos jaby papier scierny z uchwytem + wiertarka? :>
                Jezeli tak to taka 'przystawke' juz mam, potrzebuje do wykanczania alu np a tym to raczej sie nie da.

Ta szlifierka z linku ktory dalem w 1 poscie ma mozliwosc pracy oscylacyjnej i mimosrodowej - chyba takie cos by bylo najlepsze.

Skomentuj

http://www.erpatech.pl/s_elp_wynik.p...subcat&grupa=2

Skomentuj

Czaruję...
                  X