przymierzam się do zakupu nagrywarki DVD. doradźcie jaka wybrać tak do max 200 zł, żeby była niezawodna i w miare szybka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nagrywarka DVD do kompa
Collapse
X
-
ja mam nagrywarke Liteon`a model: http://pc.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C5400171
polecam 1 rok ciagle jauzywam i nic nie szwankuje
Skomentuj
-
potweirdzam StuffX
Pionner, lub NEC,
Mam pioniera, w srodku seidza flaczki od TEAC'a, super korekcja bledow, szybko wczytuje, dobrze czyta CD.
LG , LiteON - lepiej dolorzyc i kupic cos z powyzszych, nagrywarki DVD tych marek przewaznie dlugo wczytuja plyte, maja slaba korekcje bledow (nie przeczyta zarysowanych i starych CD).
Lepiej tez kupic nowa, ludzie czesto nie potrafia porzadnie zapakowac takiego sprzetu i dostajesz uszkodzony.
Skomentuj
-
Z tymi bebechami to tak jest że TEAC praktycznie nie istnieje bo wchłonoł go BenQ, inna ciekawostka.... nagrywarki Sony mają bebechy od liteona :]
Ja miałem Liteona LWD-451S (działała bez awaryjnie kupiona w grudniu 2003r za 650zł) i działa do dzisiaj (teraz zażyna ją siorka).
Zamiast niej kupiłem sobie LG GSA-4163B i padła po 2 tygodniach (nie widzi żadnej płyty), wysłałem na gwarnacje i szybko ją nie dostane :/
Do jej zakupu zachęciły mnie opinie użytkowników Cdrinfo.pl
Tu masz ranking (najczęsciej kupowanych nagrywarek):
Top 15 nagrywarek DVD
(ostatnie 14 dni):
LG GSA-4167B
25.64%
LG GSA-4163B
14.23%
LiteOn SOHW-1653S
9.4%
LiteOn SHW-16H5S
7.48%
LG GSA-H20L
5.49%
LiteOn SOHW-1693S
5.22%
LiteOn SHW-160P6S
4.76%
LiteOn SOHW-1673S
4.52%
LiteOn SHM-165P6S
4.23%
LiteOn SOHW-1633S
4%
NEC ND-4551A
3.51%
LiteOn SHW-1635S
3.43%
NEC ND-4550A
2.87%
LiteOn SOHW-832S
2.68%
NEC ND-3551A
2.53%
Skomentuj
-
Zamieszczone przez StuffXmaxdila, czy to aby nie jest z chipa ?
jesli to ranking to czemu sa tylko 3 firmy ?
gdzie np plextory ? teac'i ?
po prawej stronie
Co do teac to powtarzam ta firma już nie istnieje !! i to chyba od już 3lat.
Plextora kazdy by chciał ale ceny mają zaporowe, a z tego co słyszałem nagrywarki nie do zajechania i mają mase dodatkowych funkcji jak np. gigarec (zapis na płyte CD 1GB danych).
Skomentuj
-
A co sądzicie o samsungach?? jutro właśnie mam zamiak kupić dvdrw no i ze względu na doświadczenia z poprzednią nagrywarką samsunga, jestam skłonny znowu zainwesować w ten napend. Jednak chętnie poznam wasze opinie na temat wyrobów tego producenta.
Aha może kozystając z okazji powiecie czy miał ktoś do czynienia z nowym Windows media center??
Skomentuj
-
Co do samsunga to sa podzielone opinie - ja mam akurat b.db. doswiadczenia z ich napedami, HDD 2,5G dzialal przez 7 lat poki mi nie spadl na podloge z wysokosci 2 metrow, nagrywarka CD (nie pamietam oznaczenia, ale prredkosci to: 52x 24x 52x) dziala juz od jakichs 3 lat i jest OK, pol roku temu kupilem DVDRW SH-W162C i smiga az milo (moze troche swiszczy, ale i CD tez swiszczala). Mam jeszcze 2 dyski 80GB ATA133 i 160GB SATA2 i jest git, zadnych problemow.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez StuffXzajaranyy, TYLKO NIE SAMSUNG - nie kupil bym zadnego napedu tej firmy - oraz tez zadnego HDD.... bardzo zle doswiadczenia :(
edit:
maxdila, ten ranking to raczej najczesciej kupowane - czyli niekoniecznie najlepsze nagrywary :)
Co do samsunga to o jego nagrywarkach dvd nie wiele wiem ale dyski są już o wiele lepsze niż 3lata temu, nawet bym powiedział że są b.dobre, a jnaprzykład taka firma jak maxtor mnie rozczarowała na maxa, ma dysk tej firmy 160GB 8MBcache i musze z przykrością stwierdzić że dysk działa fatalnie, często go muli, jest głośny, słabe wyniki w kopiowaniu itp.
Drugi dysk WC Caviar 80Gb 8MB sprawuje sie o neiebo lepiej, jak narazie nie ma do niego zastrzeżeń.
Jak bym miał teraz kupować HDD to bym sie zdecydował na WD lub Hitachi
Skomentuj
-
Chyba źle doczytałeś... wyraźnie napisałem że to ranking najczęściej kupowanych nagrywarek.
co do nagrywarek podtrzymuje swoje zdanie, natomiast jesli chodzi o dyski to mnie zaskoczyles - wlasnie jakies 2 lata temu doswiadczylem dyskow samsunga i do tej pory przeklinam te firme (np dostaje nowy dysk - dziala pare sekund i kaput, i tak w kolko macieja - 5 dyskow musialem wymic, az w koncu ostatni podzialal 3 miesiace i padl :()
Skomentuj
-
StuffX, a przypadkiem to niejest wina zasilacza?? mialem problem z baracuda, kupilem nowego WD a po czasie tak dla zabawy pobawilem sie baracuda i okazalo sie ze miala poluzowany jeden bolec od zasilania. teraz dziala normalnie (poza kikoma bad sektorami)
djrobo, to niewiem z czym porownywales... a plytki rozsadza w kazdym napedzie!! zaloze sie ze to byly najtansze plytki...
Skomentuj
Skomentuj