Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dzwiękówka - wymiana

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dzwiękówka - wymiana

Witam.
    Chce kupić karte dzwiękową.
    Mam teraz na pokładzie SoundStorma i mam zamiar kupić krte z prawdziwego zdażenia coś w stylu X-Fi.
    Podstawa to wyjścia cyfrowe coaxialne lub optyczne oraz obsługa DTS i DolbyD oraz jak najwyższa jakosć dzwięku.
    Jakie macie propozycje, mój kapitał jest ograniczony max ile moge wydać to 500zł.

zmieniasz soundstorma zeby uzywac wyjscie cyfrowe? Nie liczac dodatkowych efektow i standardow w grach nie odczujesz roznicy. Szkoda wydawac kasy.

...obsluga DD/DTS... co rozumiesz przez to?

Z czym wspolgra kara? jak jes podlaczona? do czego jej uzywasz?

Skomentuj

Przeważnie przez obsłóge DD/DTS rozumie sie dekodowanie tych sygnałów (które są najczęsciej zakodowane w ścieżkach filmowych jak również w niektórych płytach audio).
      Z tego co wiem część kart muzycznych nie obsłóguje tych standardów.
      Kara a właściwie Karta bedzie (i jest) podłączona do amplitunera kina domowego (to samo co ty masz tylko dpl1000

Skomentuj

audigy 2 - nie 4 bo 4 to to samo co 2 :) tylko ze drozsze
        nie ma sensu wydawac wiecej kasy

Skomentuj

maxdila, domyslalem sie ze chodzi o dekodowanie ale jaki jest sens uzywac dekoder na karcie jak i tak wszystko przesylasz sygnalem cyfrowym a jego dekodowaniem zajmuje sie amplituner? W takim przypadku udzial karty w obrobce sygnalu jest znikomy.
          Inna sprawa.... sound storm posiada sprzetowy encoder ac3. dzieki temu mozesz zrezygnowac z podlaczenia analogowego 5.1 z amplitunerem. Da sie audigy zmusicz do encodowania ac3 programowo ale to nie to. Dopiero x-fi posiada taki encoder no i sound storm ktorego posiadasz. Niesety ze wzgledu na przymus uzycia do x-fi sterow creativa poki co nie planuje przesiadki na a karte wiec nie wiem czy dobrze to dziala.
          Podsumowujac:
          -przy podlaczeniu cyfrowym do amplitunera karta nie bierze udzialu w dekodowaniu sygnalu
          -dopiero x-fi (z produktow crativa) posiada encoder sprzetowy ac3.
          -z x-fi nie dzialaja(i nie beda dzialac) kx-y wiec bedziesz zmuszony do uzywania oryginalnych sterow crativa.
          -przy podlaczeniu cyfrowym jakosc dzwieku bedzie zalezala przede wszystkim od amplitunera.
          -x-fi to nowe eaxy, efekty, crystalizer ( ktory nawet ciekawie dziala), a nawet z tego co slyszalem wsparcie dla a3d. Wiekszosc tych funkcji odczujesz dopiero w grach. W muzyce jedynie crystalizer jest sensowny. W filmach wszystkim zajmie sie amplituner.

Skomentuj

Czaruję...
          X