Mam pytanie do tych ktorzy pracowali lub beda pracowac za granica. Jak znalisc tam prace, konkretnie interesuje mnie anglia, holandia i irlandia. Jechac w ciemno czy szukac w polsce? jezeli szukac w polsce to gdzie? jest mnustwo stron ale niechcialbym wydac 500zl na bilet i wrocic z niczym bo ktos zrobil sobie walka.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
praca za granica
Collapse
X
-
Ja jechałem z firmy w bydgoszczy, moge ci ja szczerze polecic, w angli spedzilem 5,5 miesiaca tj 22 tygodnie, całkowity koszt to bez zapasow 2000 PLN, w tym oplata dla biura,ubezpieczenie 50pazdziochow kaucji ktora ci zwroca itp + bilet sindbadem. www.elpc.pl , jestem z okolic opola a zawedrowalem do bydgoszczy w poszukiwaniu dobrego biura i trafilem. powodzenia naprawde warto senso
Skomentuj
-
mieszkajac u rodziny mozna sporo odlozyc ale jak chcesz sam placic za mieszkanie to robi sie naprawde duzo mniej
srednie wyplaty plasuja sie w granicy 200-300funtow tygodniowo, mieszkajac u kogos za darmo masz to dla siebie ale jezeli wynajmujesz gdziesz sam pokoj to dochodzi ci 50funtow za tydzien mieszkania no i jedzenie to tez trzeba liczyc 20-50funtow tygodniowo zalezy jak kto je, ten co bedzie jadl jakies podstawowe rzeczy wyda 20funtow a ten co czasem ma ochote na pizze czipsy pepsi loda itp wyda 50 funtow w tygodniu na jedzenie.
to jest akorat przyklad zarobkow i wydatkow w swietle mojego pobytu i zarobkow w anglii, bylem w zeszlym roku tez niecale pol roku jakos
Skomentuj
-
Dokładnie ja za pokój 2 osobowy płaciłem po 20funtów za tydzien + zarcie ok 20-40funtow ale kupowalem co chcialem do jedzenia i w sumie przytylem ok 5kg,pracowalem na farmie po 12h, tygodniowo po 68h,miesiecznie mozesz dostac 200 i w gore,ja nigdy nie dostalem mniej niz 250 a max mialem 450 przez chyba 3 tygodnie, jak nie pijesz to zarobisz, za 2 miechy ok 1500 powinienes miec spokojnie lub nawet wiecej jesli nie bedziesz sie obijal:P Wielbiciele wódki zarobią dużo mniej,Vladimir 0,5l 8-12funtów, Smirnoff /red/ 9funtow,ale piwo jest tanie 24x0,5 Carlsberga-sikacz 5,4% chyba na wodzie mieszany 10-12funtow.Acha pogoda zmienna jak diabli,w ciagu dnie kilka razy leje deszcz,zawieje,zamiecie i upaly po 40st normalnie idzie oglupiec.Widzialem ze elpc robi nabor na 2-3 miesiace wiec jak chcesz miec pewna robote to sie spiesz,zadne gazety,autogieldy itp nie wierz,qmple jechali tak i siwe dali nabic,niby bez oplat ale bilet 700pln a normalnie 300 z hakiem potem tyle ukrytych oplat za wychodzilo tyle ile ja dalem za biuro.Uwazaj na prywatne ogloszenia.
Skomentuj
-
gadalem z nauczycielka z anglika i polecala mi zeby szukac na tej stronce http://www.gumtree.com/london/studen...bs_1993_1.html mam napisac cv ona mi przetlumaczy i bedziemy wysylac po firmach...
senso, mowisze ze placiles za pokoj 2 osobowy a na stronce podaja ze pokoje kilku - kilkunasto osobowe, jechales autokarem ( jezeli tak to ile godzin) czy moze leciales? nie jest tak ze wrzucaja cie w jakas stodole i robisz za pol darmo? ja chcialbym jechac pod koniec lipca i we wrzesniu wracac.
Skomentuj
-
Mieszkałem w domku blizniaku, były dwa pokoje do spania+kuchnia full wypas+lazienka nowa,po dwie osoby w pokoju, qmple spali w bungallowie 6-8 osob ale pokoje max 4 osobowe,jechalem autokarem do victoria coach z grudziadza ok 24-26h promem od canes,potem metrem do liverpool street statio i na farme pociagiem,bilet autokarem to 250-300pln ale teraz wolalbym leciec,cena podobna i tylko 2-3h a nie cala dobe,ja trafilem na super farme,roznie mozna trafic,te biuro co ci podalem to sprawdza farme przed wyjazdem itp wiec masz pewnosc ze nie postawia cie w szopie na noclegi:P poza tym mielismy wizytacje z jakies organizacji,sprawdzali w jakich warunkch mieszkamy itp. biuro wybiera tylko takie farmy gdzie maja pewnosc ze ludzie wruca cali he he, jesli biuro to tylko elpc, jak chcesz wiecej danych to dzwon do nich i dopytaj to ci wszystko wyjasnia itp. moje gg6516281.Prowadzi je dwoch facetow Sobiechowscy jak pamietam i maja babke w sekretariacie.Lokal moze niepozorny ale za rok wale znowu do nich choc do bydgoszczy mam ponad 400 km he he.Jak cos to pytaj a podam ci wiecej danych,wysylanie cv po biurach nie zawsze daje rezultaty,ja tak szukalem pracy przez 4 lata,angielski znam perfekt 12 lat szkół i 7 lat korek dzwonili do mnie z biur przeprowadzali kwalifikacyjna rozmowe i mowili ze tylko w tej chwili maja opieke nad dziecmi itp. lub na spawacza albo na blacharza,a ja studenciak nie mam tych uprawnien.Jesli juz chcesz sprobowac szczescia samemu to w Londynie wal na Hammersmith i szukaj tam biura pracy - polskiego, skladasz cv i szukaja za darmo.
[ Dodano: 2006-06-16, 00:04 ]
W elpc daja ci pokwitowanie wplaty wiec nie ma co sie bac,placisz dopiero jak znajda ci farme itp. wiec wiesz za co placisz.Mi na wyjazd starzy porzyczyli kase bo ja takiej kasy nie mialem wiec wiem co mozna czuc kiedy sie jedzie do obcych ludzi i placi,ale mi nikt nie powiedzial ze elpc jest ok,dopoki laska z ktora jechalem nie powiedziala mi ze jej siostra jechala z nimi 2 lata temu,jesli twoi znajomi znaja inne pewne biura to wal tam ale jesli nie znasz to sprobuj do elpc,jak znajda miejsca i terminy to cie wezma.W elpc oni dzwonia do farmera i umawiaja sie na konkretny termin kiedy ty jedziesz i farmer wyjezdza po ciebie wiec full luzik.Jedyna wada to te oplaty,bo jak nie ma sie kasy to nie pojedziesz a to nie jest mala kwota, ale gdybym nie zaryzykowal to bym nie wyjechal i nie spelnil marzen he he,powodzenia,jak cos to pytaj na gg jestem codziennie po 19-20.pozdro senso /maciek/
Skomentuj
-
Acha jak raz ustalą ci termin to raczej nie ma zmian itp. wiec jesli masz jakies sprawy typu praca czy sesja itp. to zalatw to bo stracisz okazje.Farma w Basildon to typowy kolchoz:P pokoje nawet 12osobowe,ciężka robota głównie sałata itp. qmple pierwsze tygodniówki mieli po 30funtów nim się nauczyli robić na akord,póżniej po 200.
Skomentuj
Skomentuj