Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kaucja za studia - help

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kaucja za studia - help

witam
    w tamtym roku złożyłem papiery na studia zaoczne, wpisowe było za free bo 100 pierwszych osob tak miało jednak dali nam papierek do podpisania ze jezeli zrezygnujemy to musimy zapłacić około 300zł za wyrejestrowanie sie i oddanie papierków
    dostałem sie na studia dzienne i oczywiście z zaocznych zrezygnowałem jednak jak przyszło do zapłaty 300zł to odwróciłem sie do pani z okienka plecami i szczała do domu
    minoł rok czasu i niedawno kumplowi przyszło zawiadomienie z firmy windykacyjnej że zalega z spłatą za studia już 3lata i ma wpłacić razem z odsetkami ponad 900zł

moje pytanie czy mi terz moga wyciąc takiego wała
    czy czasem nie ma takiego prawa że za usługe której sie nie pobrało nie powinno sie placić ?
    poradzcie coś bo kasy szkoda
    pozdro

ja bym się skontaktował z instytutem ochrony konkurencji i konsumentów :)
    www.oukik.gov.pl
    i zapytał czy wogóle takie klauzule są dozwolone...

Skomentuj

Ty no skoro podpisałeś papierek to nic już nie zrobisz. Co innego gdybyś niczego nie podpisywał a oni rządaliby od ciebie kase. Pozdro!

Skomentuj

Witaj
        Troche znam się na tym. I mam do Ciebie przykra wiadomość ze mają takie prawo. Radzil bym sam Ci wpłacić 300 PLN na ich konto. Podpisując umowe (która jest wiążąca obydwie strony) niemasz wyjścia sprawa może się ciagnąć do 5 lat ale najczęściaj upominają się wcześniej.:| Spogladając z innej strony szczęście że nie musisz zapłacic za cały rok:| bo już miałem doczynienia że znajomi tka utopili po kilka tysięcy.:|

Skomentuj

a to juz jest dziadostwo;/

Skomentuj

Zamieszczone przez Snupa001
            Radzil bym sam Ci wpłacić 300 PLN
            dlaczego 300 zł? jak już to 900 przecież oprócz tych 300 zł dochodza jeszcze odsetki (pytanie czy ustaowe czy umowne) i koszty. a zgodnie z art 98 kpc strona przegrywająca płąci wszystkie koszty. ja bym Ci sie radził zwrócic do UOKIk

Skomentuj

a dlaczego 900? po 3 latach jego koledze przyszlo 900, czylu u niego moze to byc mniej jesli jzu naliczaja odsetki
              skoro podpisana umowa to umowy trzeba dotrzymywac...

[ Dodano: 2006-09-03, 20:59 ]
              po to one sa w sumie

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
                a dlaczego 900? po 3 latach jego koledze przyszlo 900, czylu u niego moze to byc mniej jesli jzu naliczaja odsetki
                skoro podpisana umowa to umowy trzeba dotrzymywac...
                fakt zapomniałem dodac, ze kupel musi zapłąci te 900

a Ty maxdila zapłać im te 300 zanim dostaniesz ostateczne wezwanie do zapłaty

Skomentuj

no tak trzeba zaplacic bo przegrana akcja;/

Skomentuj

Dlaczego 300 PLN? A bo niewiadomo czy zgłosili firmie windykacyjnej czy nie i jak to unich wyglada z odsetkami wcale kolega nie musi mieć tak złej sytuacji lepiej samemu się zainteresowac i rozmawiać ze stroną z którą zawarło sie umowe niż z firmą windykacyjną.To moje skromne zdanie.

Skomentuj

Heh ja jeżeli zrezygnuje w pierwszym roku lub odpadne to bede musiał zapłacic ponad 1600zł takie studia:)

Skomentuj

to i tak luzik... najtansza medycyna kosztuje 15tys a stomatologia 18... oczywiscie jeden rok O_o

Skomentuj

wychodzi tyle samo co dzienne zamiejscowe :)
                          tzn całkowity koszt z mieszkaniem, utrzymaniem itd.

Skomentuj

zgadza sie

Skomentuj

no bez przesady... ja studiuję dziennie i wydałem max 5000 - 6000 zł w roku akademickim...

Skomentuj

mój znajomy wybiera się do Łodzi na AM i razem liczyliśmy ile będzie bulił.
                                Do akademika załapać się nie może więc musi wynając mieszkanie, do tego dochodzą media itd. No i utrzymanie, dojazdy itp itd.
                                5000/10 miesięcy = 500zł na miesiąc - tyle kosztuje mieszkanie samo...
                                Głupi akademik kosztuje 350-400zl...

Skomentuj

Zamieszczone przez Zygmunt
                                  no bez przesady... ja studiuję dziennie i wydałem max 5000 - 6000 zł w roku akademickim...
                                  to ja studiuję zaocznie na UG i wydałem na rok 4000 za same studia) ostatnio mam farta i jadę bez warunków, ale nawet z warunkami to 6000 to bym na studia nie wydał.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X