Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki fornir polecacie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki fornir polecacie?

chodzi mi o kolor, z jakiego drzewa najlepiej ( tylko nic z tych drogich :) ),
    a glownie pytam sie dlatego ze mam zestaw kina bez subwoofera w debowym fornirze, a teraz robie subwoofer i tak mysle zeby moze dac jakis inny kolor, ale zeby pasowal do tego wszystkiego, czy zostac przy debowym?
    P.S.
    łączył ktos kiedys rozne garunki forniru? np. przez srodek obudowy dac jakiis inny gatunek, taki pasek ok 5cm szerokosci...

nieco dziwne pytanie - chyba sam wiesz jaki kolor najbardziej Ci się podoba ?
    nie można stwierdzić a priori jaki kolor jest najlepsze przeca ;]

Skomentuj

hm... ale chodzi mi jaki by pasowal wedlug was do debu...
      a co z laczeniem?

Skomentuj

do dęby najbardziej pasowałby dąb ;]
        lepiej zrobić całość w jednej kolorystyce.

Skomentuj

ktos kiedys zrobil ciemne monitorki a przez srodek taki wlasnie jasny pasek.

Skomentuj

moze sproboj zrobic front inny od bokow i tylu? ja tak chcialem zrobic ale niemam kasy zeby kupic taki taki taki i taki fornir itd.... kupilem buk.

Skomentuj

eee. tak to mi sie to nie widzi, myslalem nad tym paskem ale tez nie wiem czy to bedze dbrze wygladalo, pogadam moze pasek jakis mi sprzedadza niedrogo albo dorzuca gratis i zobacze jak to by wygladalo :)

Skomentuj

o i kogo ja tu widze :) ... kolejny własciciel Rovera na forum audio (JS - Igod też szaleje na roverki.pl) .

Co do forniru ,to jako że zrobiłem z dobre 50-60 kompletów obudów (jeśli nie więcej) to mogę Ci śmiało polecić stronę www.dlh.pl gdzie są bardzo dobre fotki forniów. Do większości z nich mam dostęp :)

Skomentuj

wygladac moze naprawde fajnie... tylko czy masz pojecie o kladzeniu forniru?! krawedzie musza byc zrobione IDEALNIE! nie polaczysz 2 lisci na zakladke bo nie wyjdzie rowno... musisz to przemyslec i wyprobowac...
                  ogolnie fornir nie jest drogi to wydatek zaleznie od gatunku ~20pln za mkw

Skomentuj

poza tym łączenie forniru na jakieś zakładki, czy łączenie 2 kawałki w jeden to nie porozumienie ...

Skomentuj

gipsy2, nie do konca...
                      zobacz tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7628 wszystko na zakladke... zero szpar szczelin itp. jest idelanie:P

Skomentuj

nie zawsze da się niełączyć , a jak Borys udowodnił - da się ;]

Skomentuj

no wlasnie... co zrobic jak ma sie scianke 30cm a lisc forniru ma 17?! nic tylko ladnie dobrac licie i grzaz na zalkadke... EZO tez to udowodnil ze mozna zrobic elegancko.
                          a stare meble jak sa fornirowane tez widac ze jest kilka lisci ni nawet specjalnie ukladane wzory.

Skomentuj

przykro mi to stwierdzic ale ja szczeliny bym zauważył . Łączenie forniru ma głównie sens w meblach ,które ihmo często się bejcuje i tego nie widać. Po trzecie takie forniry są cięte na specjlanych super potężnych gilotynach (z dobrym efektem). Po czwarte pewnie kleicie na momencie (klej) - spróbuj postawić kolumny na działanie promieni słonecznych i ciepła lub poczekaj z 2 lata :) - to zobaczysz o co biega .

Skomentuj

Miki,ale laczyc 2 rozne forniry,zeby bylo rowno....

Skomentuj

jeszcze Wam dużo wiedzy doświadczenia brakuje... ale to Wasza sprawa :) . Problem w tym że ja takie kolumny robione z fornirami na zakładki i cięte widziałem ,ale gdzie i kiedy to sprawa pomijalna :).

Jak masz ściankę na 30cm to kupujesz fornir szeroki na 33cm i co za problem .... A więkość egzotyków jest w takich rozmiarach .

Skomentuj

Jednak cos z tym mometem jest nie tak. Po roku czasu zobaczyłem ze zaczynaja sie pojawiać bable w miejscach po wkretach (oczywiscie zaszapchlowanych) trzeba szybko sprzedawac puki fornir nie odpada płatami

Skomentuj

no to kur co ja mam robic? jade do castoramy jutro/pojutrze,i kupuje lakier(pieprzony capon sie zniszczyl,puszka zardzewiala i mam brazowy,choc malo farbuje,ale niebede robil shitu...) a takze kleje i wezme albo buta albo henkela,coraz bardziej do buta jestem przekonany.

Skomentuj

Z momentem jest wszystko wporządku tylko trzeba go użytkować w specyficznych warunkach i wiedziec jak go używać jako spoine :). Nie jest to klej bez wad. A te bąble to wiem skąd masz (są 2 przyczyny ) i lepiej szybko sprzedaj kolumny bo fornir zacznie pękać i rozjeżdżać się.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                        Miki,ale laczyc 2 rozne forniry,zeby bylo rowno....
                                        w tym wypadlu tak jak mowi Gipsy tylko gilotyna.
                                        u mnie nie ma szczelin naprawde:P fakt ze fornir nie jest idealnei spasowany ale szczelin i pekniec nie ma;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X