Zamieszczone przez gipsy2
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
jaki fornir polecacie?
Collapse
X
-
a to juz w ogole tzreba miec wprawe, wiedze sprzet....Nie wiem dokładnie jak sie klei na ten klej ale borys go używa i podobno tego kleju uzywaja w zakładach stolarskich.
Tasior, zagadaj do borysa to moze dowiesz jak kleic tym perełkowym.
Chociaż mozesz jeszcze spróbowac z wikolem na gorąco przynajmnij nie trzeba tyle czekać co przy budaprenie.
Skomentuj
-
no wlasniemaly FAQ na temat klejenia forniru... ile juz ich bylo:P ale od przybytku glowa nei boli... sam jestem ciekaw jak w domowych warunkach mozna zrobic to lepiej niz HM
[ Dodano: 2006-09-07, 22:44 ]
Tasior, uwazaj tylko bo klej lubi zmieniac swoja objetosc i moze ci 'wciagnac' go. proponuje kupic nawet najtansza szpachle do rewna za 2-3pln i zaszpachlowac wszystkie dziury, potem monetem jazda
Skomentuj
-
hehe, ja chce wlasnie sprzedac swojego Roverka, na studia znow ide, szkoda zeby dalej nim mama jezdzila :)
[ Dodano: 2006-09-08, 17:31 ]
zreszta, ten subwoofer co teraz rboie nie wejdze do roverka 200, tazke to by byl tylko zlot Roverkowy :),a w roverku jedyne co mam z DIY audio to zabudowane tweetery :)
Skomentuj
-
Z perełką to są jaja,sam sie wtopiłem ale obecnie już wiem co i jak.Zanim się zacznie akcje to trzeba te kuleczki namoczyć w wodzie,24h.A jak sie zrobi bełt to podgrzewamy w garze aby sie troszke upłynniło,później pędzek i jazda.Nawet się bez żelazka obejdzie,i prasy.Choć lekki docisk jest wskazany.Dużu plus to to że w razie niedoróbek można je poprawić żelazkiem.
Ale i tak bardziej lubię henkla,smaruje obie powierzchnie,idę na kawkę,przychodzę i składam elementy.Nie ma prawa puścić,lekki docisk na 10 min. i atakuje krawędzie frezarką.
Co do forniru ,kochani,zapominijcie o czymś takim jak krawędziowanie,i tak zawsze wyjdzie mniejsza czy większa szpara.Aby tego uniknąć należy samemu go skrawędziować.Ja używam 2m poziomnicy i noża stanleya.Fornirowałem znajomemu biurko,zero szpar,dziur.Polecam taki sposób.
Skomentuj
-
aktualnie wyszpachlowałem wstepnie kolumny,dzis skleje juz (narazie bylo na wkretach tylko) ,wyszpachluje,wyszlifuje a potem klej,henkel tylko jak go nakladac? wałkiem bedzie dobrze? niewiem ile dac,niechce zamalo ani zaduzo,pisze na puszce ze ma bcy rownomiernie,wiec np linijka niezbyt rowno to rozloze-narazie mysle nad wałkiem z gabki,taki biały,a do lakieru mam taki pomaranczowy z włosków ktore sie odrywaja i jak brokat wygladaja ale mysle ze bedzie dobry.
Skomentuj
-
Tasior, henkla najnormalniej rozsmaruj pędzlem,można to zrobić nawet 2 razy,będzie jeszcze pewniej.Tylko nie spiesz się ze sklejaniem,klej musi dosłownie "uschnąć",ja najczęściej po posmarowaniu idę na herbatkę :wink:
Tylko pamietaj,jak już raz przyłożysz fornir to nigdy już go nie oderwiesz tak że podejście masz jedno,nie ma szans na żadne poprawki.
Później dociśnij wsio solidnie na kilka minut.Solidnie i równomiernie.Mniejsze powierzchnie można "wałkować" bądź dociskać ręcznie klockiem.
Ja do docisku zawsze stosyje drugą płyte i wszystkie ściski stolarskie jakie mam.Wychodzi idealnie.
Skomentuj
Skomentuj