Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka zestawu SmS-5100, co dalej ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka zestawu SmS-5100, co dalej ?

Witam ! Otóż mam w domu wzmacniacz od zestawu SMS-5100, który to właśnie zestaw właśnie rozebrałem. Nie powiem, bo wzmacniacz jest całkiem, całkiem .... Nie jest to zaraz słabiutki wzmak z zestawów Creative' albo nawet Logitech, ale nie jest to też "demon mocy". Wiem, że jest on dwukanałowy, tyle, że jeden kanał ma podzielony i dlatego działa w zestawie 2.1. Subwoofer na głośniku od tego zestawu właśnie kończe, jeszcze niedługo przyjdą jakieś kolumienki typu "monitorki" na jakiś małych średniotonówkach.

Otóż mam do Was prośbę i pytanie zarazem : czy da się coś taniego zmienić w tym wzmaku, aby miał on trochę więcej mocy ???? Nie mówię, że za chwilę ma przewyższać mocą TDA 7294, ale chcę, żeby był on trochę mocniejszy. I to jak najtańszym kosztem .... Póżniej wrzucę zdjęcie jego z góry, i jeżeli ktoś będzie chciał i będzie wiedział - to zaznaczy co można w nim wymienić i na co.

Narazie czekam na jakieś propozycje. UWAGA !!!! Od razu mówię, że ma to być jak najprostsza wymiana części i jak najtańsza. Ja nie mówię, że to ma kosztować zaraz 5 zł, ale nie też zaraz 50 zł.

Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-09-11, 19:30 ]
    Upssss ..... Przepraszam - wzmacniacz jest mostku

TDA 7375

Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-09-11, 19:42 ]
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...c2356ea1e3328b - podam tylko ten link. Jak podaje jeden z użytkowników, udało mu się nawet napędzić Tesle 226/03/8, czyli jakiś potencjał on ma ..... O to jego słowa - " prezd chwilka sprawdzalem dosc ładnie napedza tesle 226/03/8 w budzie 35l zamknietej a na tym wzmaku filtr do suba do niczego sie nie nadaje odrazu go wymien to jakosc poprawei sie 10 krotnie i bedzie lepiej grało. " Co mam wymienić ???? Jeszcze chyba dzisiaj dam zdjęcie. Pozdrawiam !

UWAGI MODERATORA
    zmienilem temat i przesunąłem topic w odpowiednie dla niego miejsce ,abyś nie musial 2 raz zadawać tych samych pytań.
    -------------------------------------------
    [takero]

raczej nikt Ci nie pomoze jak nie dasz zdjec plytki i wykazu czesci... nikt nie zna na pamiec wszystkich istniejacych wzmacniaczy...

Skomentuj

Nie mam ani wykazu części, ani schematu płytki, ale mam dokładne zdjęcia, gdzie jednak da się coś dokładnie zobaczyć : zdjęcia są spakowane WinRaR'em i a plik jest na hostingu. Zajmuje 6 MB, ale są tam dokładne zdjęcia w bdb rozdzielczości. Myślę, że da się z nich coś zobaczyć. Jeżeli ktokolwiek wie, co tam wymienić, aby to grało mocniej i lepiej ( zwłaszcza w sygnale idącym do woofer'a ) - to niech napisze i pokaże na zdjęciu w Paincie, co dokładnie zmienić. Tak będzie mi najłatwiej. Pozdrawiam !

L I N K :

http://www.uploader.pl/file/777/Nowy-folder.rar.html

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
        mu się nawet napędzić Tesle 226/03/8
        dla tego głośnika naprawde niewiele trzeba ;]

co do fot - trzebaby się godzinami bawić w to żeby z foty zrobić schemat...

pozatym żęby zwiększyć moc musiałbyś podwyższyć napięcie zasilania.
        to tak naprawde jedyna metoda, ale nie ma ona najmniejszego sensu w tym wypadku.
        czy da się coś taniego zmienić w tym wzmaku, aby miał on trochę więcej mocy ????
        troche więcej znaczy ile ?
        żeby to "troche" móc odczuć w jakikolwiek sposób to musialoby wynosić conajmniej 50%...

jeśli chcesz wogóle sprawdzić co można z tym zrobić to najpierw poszukaj noty producenta o tym scalaku na elenocie , potem zmierz napięcie na trafie które zasila tego wzmaka i porownaj.

Skomentuj

Znalazłem takie coś o samym mostku TDA 7375 : http://www.audiosound.info/katlisty/...=%22tda7375%22 . Po prostu coś tu jest. I jeszcze wazne rzeczy - dokładniejsze dane kondensatorów, dokładne dane co do trafa itd. są tu :
          http://www.frazpc.pl/b/43965 ( TU JEST DUŻO DANYCH TEGO WZMAKA )

Tu są jeszcze jakieś zdjęcia : http://www.gls.republika.pl./ i tu : http://mail.bsk.vectranet.pl/~rsadowski/www/kolumny.htm - tu jest na jakimś niezłym głośniku 17 Legend, czyli nawet bez przeróbek mółby on pociągnąć 17 STX'a .

Myślę, że z tego da się już coś wyciągnąć .... A co do kosztów - myślę, że max. 35 zł na części do wzmaka. No chyba, że trzeba samo trafo wymienić ( bez innych przeróbek ) - no to wtedy może być troszkę więcej. Pozdrawiam !

Skomentuj

to końcówka samochodowa :/
            mocy w tym nie zwiększysz tak żeby miało to jakikolwiek sens i było jakkolwiek odczuwalne... :/
            czyli nawet bez przeróbek mółby on pociągnąć 17 STX'a .
            nie wiem czy 14 stxa pociągnie to...
            realna moc tego wzmacniacza to okolice 20w i nie więcej...
            arn-a 150 to może jeszcze jakoś pociągnie, ale też bez rewelacji.

Skomentuj

Właśnie też doczytałem, że jest to końcówka samochodowa. Gra w radiach Ford'a - czyli jednak jakąś moc ma ... Podobno da się na nim wyciagnac do 2x35 W. Narazie mogę powiedzieć, że na nowej obudowie do głośnika z tego zestwu ( SMS-5100 ) - 8,7 litra na zewnątrz, B-R 4.5 średnicy - 13 długości, wooferek daje ładnie. Teraz czeka mnie jeszcze wygłuszenie obudowy, dokładne zamontowanie dolnej płyty, okleina i wtedy będzie teścik w domu i zamieszczę to w dziale Własne Konstrukcje. Pozdrawiam !

Skomentuj

da się na nim wyciagnac do 2x35 W
                max 20w i to wyszystko...

Skomentuj

No niech będzie. Ale na pewno jest to lepsze niż ostatni temat i pomysł tam wpisany, jaki zamieściłem na forum. Ostatnio słyszałem, że ten wzmak ma słaby i na dodatek o dziwnych odcięciach filtr niskotonowy. I stąd moje pytanie - czy zainstalowanie filtru niskotonowego zewnętrznego da jakiś lepszy efekt ? Po prostu filtr, który jest na płytce wzmacniacz nadal by pracował, a zamontowałbym oddzielny filtr niskotonowy i innych napięciach na obudowie wooferk'a. Czy to jest możlwie, i czy to coś pomoże i da mi czysty sygnał z niskimi tonami, a nie jakieś dziwne częstotliwości .... Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-09-14, 16:55 ]
                  Znalazłem takie "cuś" i nie wiem, co mam robić, bo bardzo mnie to kusi ( podam kilka przykładów )

1. http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=180ebc87 - zwłaszcza to mnie kusi

2. http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=180ebc87

3. http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=180ebc87

4. http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=180ebc87

Co o tym sądzicie ....? Tam wystarczy to zmontować, dokupić trafo i to działa ( no i może filtr niskotonowy ) ?

Pozdrawiam !

Skomentuj

jak chcesz kupić tda to napisz do Irka - On sprzedaje już zmonowane płytki z zasilaczem , filtrem itd - wystarczy tylko trafo podłączyć.
                    A i cenowo wychodzi taniej niż zamawianie tego wszystkiego oddzielnie.

Skomentuj

http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...3&sid=5616fc70 - to też mnie kusi ..... Powiedzcie mi, co do tego jeszcze trzeba dokuić, żeby to działało .... ? Byłoby to podłączone do osobnego zasilacza, jednak sygnał szedłby z tego wzmaka z SMS-5100 .... Pozdrawiam !

Skomentuj

dokładnie w tej cenie masz moduł tda do suba od Irka...
                        który ma już wszystko co niezbędne.

Skomentuj

Ja pisałem do niego, i wtedy wyszłoby za tą słabszą wersję jakieś 130 zł. Do tego trzeba dać trafo i radioator. Ale narazie popracuję na dokończeniem tego wooferk'a, a póżniej zacznę zbierać pieniądze na wzmak. Pozdrawiam !

Skomentuj

hm, ja od niego kupilem za 120 2XTDA wiec nie wiem o czym piszesz... no i + do tego trafo i panel i radiator :), no ale 1XTDA to chya za 70 sprzedaje

Skomentuj

Bartek jeśli moge cos dodac od siebie to lepiej kup od szanownego Irka jego wzmacniacz na jednej parce IRFP 250N zagra dużo lepiej.

Skomentuj

Dobrze. Jeżeli prztestuję głośniczek, który właśnie buduję i znudzi mi się on i uzbieram pieniądze - to zgłoszę się do IRKA. Zapytam się wtedy jego, czy mógłby mi zrobić gotowy panel - taki, żebym mógł go podłączyć .... Bo nie chcę mi się szczególnie bawić w pana elektronika. Za 70 zł mówił, że robi teraz płytki na TDA 7294 ( wersja słabsza ) a kiedyś robił gotowe panele za 130 zł ( ta wresja słabsza ). Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-09-14, 17:51 ]
                                "Zrobie wzmacniacze do suba na zamówienie." - dj_zibi to ja widzę u Ciebie w sygnaturce .... Polecasz mi IRKA, a sam siebie nie zareklamujesz .... Powiedz Ty mi o swojej ofercie. Oczywiście coś tańszego. Pozdrawiam !

Skomentuj

Za 130zł to z tego co pamietam był gotowy panel, z radiatorem i trafem.

Skomentuj

no na jednym TDA to calkiem mozliwe ze tak i bylo kiedys...

Skomentuj

Ja nie robie już poniewaz za 2 tyg październik a wiekszośc wie co to jest

Skomentuj

Aj teraz napiszę do IRKA, czy byłaby możliwość zrobienia takiego gotowego panelu. Może by się skusił, i zrobiłby go .... Wtedy dałbym nową kolumnę na STX 27 ( ta słabsza wersja uciągnęłaby też 27 - jestem pewien ). A jak on odpisze - to ja napisze :grin:

Aaaa ..... Jeszcze zadałem ostatnio takie pytanko - Ostatnio słyszałem, że ten wzmak ( od zestawu SMS-5100 ) ma słaby i na dodatek o dziwnych odcięciach filtr niskotonowy. I stąd moje pytanie - czy zainstalowanie filtru niskotonowego zewnętrznego da jakiś lepszy efekt ? Po prostu filtr, który jest na płytce wzmacniacz nadal by pracował, a zamontowałbym oddzielny filtr niskotonowy i innych napięciach na obudowie wooferk'a. Czy to jest możlwie, i czy to coś pomoże i da mi czysty sygnał z niskimi tonami, a nie jakieś dziwne częstotliwości .... - Może ktoś na to też odpowiedzieć ... ?

Tylko teraz napisze tak :

NIE CHCĘ ZAKŁDAĆ NOWEGO TEMATU, ( bo i tak ostatnio dużo ich założyłem, a jeden z nich był bez pomyślunku ) DLATEGO ZADAJĘ MOJE PYTANIE TUTAJ. PROSZĘ ODPOWIADAĆ NA TE PYTANKO .....

Otóż jak wiadomo, wooferek z zestawu już prawie mam zrobiony. Oczywiście z zestawu SMS-5100. Jutro już go wygłuszam i oklejam. Wzmacniacz z zestawu jest naprawiony, bo tam jakieś zimne luty się zrobiły. Działa .... Ale teraz kwestia "monitorków" .... Otóż są to jakby monitorki na głośniczkach typowo szerokopasmowych w plastikowych obudowach. Głośniczki mają 4 Ω, po 5 watt ( coś takiego - http://www.allegro.pl/item127693845_...hm_tanio_.html ) i są zabudowane w obudowach o litrażu jakieś 1.4 litra, closed, niewytłumione. I tutaj ponownie tak jak zawsze pojawia się moje pytanie .... Co ja mam z nimi zrobić ... ? Po prostu w tej kwestii jestem w dużej, dużej, dużej kropce ... Nie zostawię ich, bo teraz nie będą mi kompletnie pasować do wooferka, a sam wzmacniacz też niedługo zostanie obudowany w osobnej obudowie ze wszystkimi potencjonometrami. Po prostu proszę nie o jakieś dumanie, a o konkrety .... Zastanawiałem się nad głośnikami wysokotonowymi, ale nie wiem, co wtedy będzie ( polecano mi ten model, co do moich wymagań dźwięku ). Bardzo prosze o konkretne odpowedzi, co do monitorków-satelitek. Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                        X