Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Koszt fornirowania u stolarza mojej obudowy .....

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Koszt fornirowania u stolarza mojej obudowy .....

Witam !

Z GÓRY PRZEPRASZAM ZA UMIESZCZENIE TEGO TEMATU TUTAJ, JEDNAK BARDZO POTRZEBUJĘ INFORMACJI NA PEWIEN TEMAT. Po otrzymaniu informacji zwrócę się do moderatora o zamknięcie lub usunięcie tematu.

Otóż zdecydowałem się na położenie forniru na mojej kolumnie. Ma ona wymiary : 20 cm szerokości, 21 głębokości i 26 cm wysokości . Nie będe kładł forniru sam, bo znowu mi się nie uda. Stąd moje pytanie -
    ILE STOLARZ MOŻE WZIĄĆ ZA OSZLIFOWANIE i OFORNIROWANIE TAKIEJ SKRZYNKI ????

Bardzo proszę o jak najszybsze odpowiedzi. Pozdrawiam !

UWAGI MODERATORA
    przeniosłem do OT...

Skomentuj

jesli chodzi o robocizne to ja bym wzial na jego miejscu ok 20zł, a ilewezmie to juz zalezy od samego stolarza :) popros kogos z forum moze ci polozy jak gdizes mieszka w okolicy
      i zapewne nie kazdy stolarz to robi....

Skomentuj

jesli sam niesprobojesz to nigdy niezrobisz... ja dzis malo co niedostalem zawalu jak zobaczylem jak skaszanilem fornir,ale szybka akcja i juz dziala.

Skomentuj

ok 100pln mkw

Skomentuj

wow, to to takie drogie cholerstwo? ale juz chyba z fornirem, klejami i lakierowaniem, czyli na ogtowo....

Skomentuj

ja za samo fornirowanie z lakierem (także z lakierem fortepianowym ,ale nie koniecznie na wysoki połysk) biorę ok. 200-300zł za monitory. Do tego dochodzi cena forniru z dojazdem. Tylko wiesz , ja to robie pod każdym względem idealnie i perfekcyjnie a jakość trzymania forniru itp jest genialna :) .

Podobnie jest u innych kolumnowych stolarzy a nawet drożej. Do normalnego stolarza nie ma co isc co nie kuma czaczy.

Skomentuj

gipsy2, nic tylko arta o fornirowaniu napisać ...
                bo z postów można wywnioskować że masz niebanalną więdze na ten temat,
                może się nią podzielisz ?

Skomentuj

dolaczam sie do prosby, no i jak ten fortepianowy sie robi, i gdize kupic te produkty do tego

Skomentuj

Takero -> teorytycznie wiedzie moge miec :) , duzo ludzi widziało ją praktycznie :). Pisanie artykułu przeze mnie to w zasadzie podłożenie miny samemu sobie,ale czasem staram się konstruktywnie innym doradzać lub zwracac uwage ze czegos sie poprostu nie robi :).

Do lakieru fortepianowego to trzeba podklad z wypełniaczem,czarny lakier,kilka warstw lakieru np. z wysokim połyskiem, do tego polerka . To powiedzmy nowoczesny sposób robienia lakieru fortepianowego (lustra), pistolet (bardzo dobry) obowiązkowo wymagany ,a co ważne trzeba wiedziec jakie lakiery stosować :P

Skomentuj

no to prosimy :) czarna farbaa w spra(e)yu pewnie sie nie nadaje com?
                      moglbys dokladniej to opisac, kiedys probowalem, ale nie wyszlo mi, ale tak na przyszlosc chcialbym wiedziec, jak ta polerke sie robi itp, tu jest forum DIY wiec stad raczej i tak nikt do ciebie sie nie zglosi :)

Skomentuj

Do malowania kolumn potrzebne:
                        - Kompresor o nienagannej wydajnosci ( napewno nie agregat od lodówki :P )
                        - Pistolet , tez raczej nie naganny ( chociaz taki za 100 zł tez bedzie )
                        - Filtr wodny do kompresora
                        - Filtr olejowy do kompresora
                        - Reduktor ( zeby ustawic stale cisnienie na pistolecik )

Szpachlujesz kolumne ( lub nie :] ) po skonczeniu szlifowania papierem np, 360 ( tylko mechanicznie ) 600 Wodnym tez mozna..... Przedmuchyjhesz ja cala z prochow ,pylkow itd. Odtluszczasz obudowe bezyna ekstrakcyjna ( moze byc tez Rozcienczalnik Ekstrakcyjny ), Kupujesz podklad najlepiej akrylowy.
                        Malujesz cienka warstwę. I szlifujesz papierem 600 na mokro. Beda ci wychodzic taie kropeczki ktore zeby zetrzec bedizesz musial zedrzec caly podklad. Wiec zrob na gladko podklad ( kropeczki zostaja ) Bierzesz pistolet i podkladem z daleka zapylasz cala kolumne, tak zeby byla taka chropowata ( takie cos jak by siadl na farbie piasek ).
                        Szlifujesz to,, jesli sa kropki to mozesz po zeszlifowaniu zapylic jeszcze raz .
                        Jesli dojdziesz do wniosku ze juz ci sie podoba to rozrabiasz Akryl Lub co tam masz i psikasz na kolor. Po wyshnieciu Auto Max i filc, mozesz polerować :)

Automax jest to pasta półscierna do polerowania, Ze wzgledu na to ze skladam silnik w ktorym polepszam osiagi niektore czesci Metalowe i aluminiowe wlasnie poleruje.
                        Macie przyklad co ta pasta robi i ludzka cierpliwosc tez

Skomentuj

hm.. to pokaz tez przed polerowaniem jak to wyglada :)

Skomentuj

hellrider -> to nie jest technika kładzenia lakieru fortepianowego i w ten sposób sie tego nierobi aczkolwiek można uzyskac dobre efekty.

Skomentuj

greg00
                              proszę bardzo .....

gipsy2
                              - wiem ze to nie jest taka metoda ale napisalem dla niewiedzacych o innej metodzie :]

Skomentuj

Coś mi się wydaje, że muszę jednak pojechać do tego stolarza ( zna mnie i mojego tatę ) i zobaczyć, co to za koszt jest. A narazie nie chcę tego robić, bo nie chcę znowu czegoś zchrzanić. Kiedyś sobie przygotuję jakiś kawałek płyty i wtedy zobaczę, co mi wyjdzie. Pozdrawiam !

Skomentuj

ale przeciez masz idealny material na nauke, jakis pseudo subik za 30zl co mozesz stracic? kase na fornir i kleje? ile to bedzie kilkanascie zlotych? moze kilkadziesiat ale koszty beda naprawde niewielkie a mozesz zyskac cenna umiejetnosc. przeciez nie bedziesz sie uczyl na kolumnach za 500zl. ja nie inwestowalbym w stolarza, chyba ze powie 30zl :P

Skomentuj

racja...
                                    poczytaj dobrze o fornirowaniu i musi wyjsc, jak wczesniej robiles? pewnie przez mocny docisk, nastepnego dnia podniasles docisk i faldy wyszly.... tez raz mi tak wyszlo na poczatku, a spobuj z metoda na zelazko, naprawde dziala :)

Skomentuj

ja powiem jedno,to co wszyscy....
                                      NIESPIESZ SIE. ja sie pospieszylem,tak bylem ucieszony jak to ładnie wyglada itd ze zaczołem robic na pałe... zauwazylem to jak juz skonczylem,niestety,teraz mam takie problemy jak nieładne kanty(uszczerbki itp) czy nierownosci w fornirze.
                                      oczywiscie teraz juz wiem jak nalezy kleic,ile czekac,jak szlifowac, itp.
                                      wg mnie opłacało sie,choc jeszcze duzooo roboty przedemna(szlif kantów,poprawianie forniru poprzez doklejanie malych kawalkow + szlif itp)
                                      POzdrawiam i polecam fornirowanie

Skomentuj

to super zabawa ale dla cierpliwych;p no i zawsze taki dreszczyk emocji zeby dobrze wyszlo:) wzlaszcza jak sie robi z kilku paskow

Skomentuj

Czaruję...
                                        X