Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 3-way na bazie STX-co sądzicie?Czy to dobry pomysł?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 3-way na bazie STX-co sądzicie?Czy to dobry pomysł?

Witam
    Po pierwsze chciałbym się przywitać:)! Jest to mój pierwszy post tutaj więc proszę o wyrozumiałość :)

Noszę się z zamiarem zbudowania kolumn na bazie przetworników STX'a

Mianowicie:
    GDWK-10-200-8-PJ
    GDM-14-100-8-SS
    GDN-22-120-8-SS
    oraz Zwrotnica 3D-12

Firmę wybrałem tą dlatego, że opinie o niej są w miarę dobre a ceny bardzo przystępne.
    Będzie to moja pierwsza konstrukcja i napewno nie ostatnia!
    Przetworniki chce umieścić w kolumnach o wymiarach WxSxG 90x25x35 (cm) z tym, że dla głośnika niskotonowego będzie osobna komora o objętości ok 40-43L. I tu moje najważniejsze pytanie. Czy nie będzie to za dużo dla tego przetwornika? W WinISD wszystko super wygląda, powinno zagrać bardzo nisko ale czy bas nie będzie zbyt wolny, ospały? Czy przy takiej objętości głośnik się nie "rozklekocze"?
    Wiem, że wielu z was napisze, że STX to shit i żebym wybrał coś innego ale ja chce najpierw się nauczyć a nie budowac od razu Hight End'u :) . Fundusze na pierwszą konstrukcję mam bardzo ograniczone i stać mnie na to co napisałem :( .
    Pozdrawiam i czekam na rady.

Ble ble ble... o stxach jest tyle na forum ze glowa boli... "szukaj"
    1. Ile masz kasy na calosc?
    2. W jakim pomieszczeniu ma to grac?
    3. Do czego Ci te kolumny?

Skomentuj

no i za duza objetosc jak dla takiego glosnika...

Skomentuj

1. Chciałbym się zmieścić do 400zł ze wszystkim.
        2. Pomieszczenie 15m2 i skośny dach :).
        3. Kolumny na tak zwany początek. Mają słyżyć do słuchania muzyki i do kina domowego (będą współpracować z 3-drożnymi Philipsami LSB 650C). Oczekuję przyjemnego basiku i czystego przenoszenia. Tak jak napisałem, nie będzie to moja ostatnia konstrukcja więc liczę się z tym, że w przyszłości zrobie coś z większym kopem. Następnym co będę chciał zrobić to centralke i sub'a - ale nie wiem czy znajdę na to czas :(.

greg00
        A co gdyby włożyć dwa głośniki? Wtedy by chyba objetość była ok?

Skomentuj

hm...za 400zł 2 kolumny 3-drozne??
          przemysl to dobrze, poczytaj troche :), za tyle to ledwo ci starczy na jako-takie 2-drozne :)
          poczytaj troche, duzo osob wlasnie za ok 400-500zł chce robic kolumny, i sporo tu takich jest

Skomentuj

tylko i wylacznie 2way

Skomentuj

Jak masz zamiar suba kiedys dorobic itp, to rob na:
              stx18/120 + ta nowa kopulka stxa za 39zl. :)

Skomentuj

No właśnie nie wiem jak z tym subem wyjdzie... Dlatego chciałbym kolumny z dobrym basem...
                Jeśli chodzi o koszta to:
                GDWK-10-200-8-PJ - 2x 18zł
                GDM-14-100-8-SS - 2x 23zł
                GDN-22-120-8-SS - 2x 49zł
                Zwrotnica 3D-12 - 2x 36zł
                Przesyłka - ok 30zł
                Razem 282zł i zostaje 120zł na obudowę, klej i okleine.
                Co do tej kopułki za 39zł to myślę, że narazie będzie ta za 18zł a najwyżej ją wymienie na tą nową w przyszłości...
                Tak jak pisałem, chce narazie mieć podstawy, nauczyć się, pobawić i dopiero robić coś na wyższy wymiar.
                Co do 2way + sub to kumpel ma zestaw Kody i jesli chodzi o muzykę to mi to się nie podoba. Miałem kiedyś DIY w takiej konfiguracji: 1x tonsil GDWK o mocy 80w, tonsil GDM 60w, i HH 180w + Alphard 120w (chyba 18cm, nie pamiętam wymiarów) i grało to naprawdę fajnie, jeśli chodzi o muzykę to dużo lepiej niż ten zestaw Kody. Dlatego upieram się przy 3way:)

Skomentuj

Zamiast stxa kup sobie 2 x tesla arn188/05 wsadź je w 40 litrów i sub niebędzie potrzebny.

Skomentuj

wg mnie wysokotonowiec też nie będzie potrzebny - wtedy wysokie tony będe porównywalnej jakości co niskie ...

Skomentuj

Zrób jak Ci pisze budzik. Tylko zamiast ARV kup SC 10N. Bedzie to koszt 2*50 za wysokie + 4* 30zł za niskie tony (zamiast ARN 188 mozesz kupić XW)

Skomentuj

lomo, pierniczysz głupoty, chyba specjalnie żeby tylko po mnie pojechać.

Skomentuj

Poczytałem trochę i jednego jestem pewien. W kolumnach znajdą się po 2 STX GDN-22-120-(8 lub 4)-SS, co do średnich i wysokich to jeszcze nie wiem :). Tylko teraz takie moje pytanie, tutaj to już kompletnie nic nie wiem: Lepiej zrobić kolumny na 4 czy 8 ohm? Poczytałem dzisiaj o łączeniu szeregowo i równolegle i mi szczena opadła. Co lepsze szeregowo na 8ohm czy równolegle na 4ohmy?

Skomentuj

raidman jestes typem któremu pisze się co bank będzie lepsze a ty i tak swoje. Powiem Ci że to co zrobisz i tak zagra do bani czy to będzie 2,4,8 czy 16 Ohm :) Kasy masz ledwie co a chcesz robić 3-way!!!!!

Chłopaki proponuje takich ludzi jak to pisał EZO olać, bo co im napiszemy i tak wiedzą lepiej.

Skomentuj

Tak więc zibi, lejmy na to ciepłym moczem.

Skomentuj

Jak już ktoś napisałem wcześniej, miałem poszukać na forum i poszukałem, znalazłem, że te stx dosyć dobrze grają. Ale widze, że jednak (skoro jesteście tak nastawieni) w porównaniu z Teslami wychodzą słabo...Koledzy z wami się kłucić nie będę:) bo jestem w tych sprawach laikiem, skoro tak się upieracie, że to jest dużo lepsze to na takich będzie zrobione :].
                                Tak więc reasumując:
                                1x Visaton SC 10 N
                                2 x Tesla arn188/05
                                No i jakie mam do tego średniotonowe dać?
                                A czy zwrotnica z STX'a może być? Czy lepiej ściągnąć wzór i zrobić samemu?

Skomentuj

Wg mnie nie dawać juz sredniotonowego. Najlepiej zamiast ARN dać XW.

Robisz normalne kolumny 2-way.

Skomentuj

Ok.No to mam pare kłeszczynów w związku z tym :)
                                    1)Czy nie będzie dziury w środku pasna?
                                    2)jak zrobić ze zwrotnicami?Kupić czy samemu wykonać?
                                    3)Jaki podział tych zwrotnic?
                                    4)Jaka jest różnica między ARN i XW
                                    5)Skoro nie wydam na średniotonowe to może wstawić większą średnicę niskotonowych?
                                    6)Ostanie pytanie, może trochę lamerskie :). Skoro 2way ma być to czy basik nie będzie zbyt słaby :)? Bo na chłopski rozum, w 3way zwrotnica ma odcięcie przy około 800-1000Hz a przy 2way hmm...no sporo wyżej, czyli głośnik niskotonowy ma więcej pracy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raidman
                                      1)Czy nie będzie dziury w środku pasna?
                                      nie
                                      2)jak zrobić ze zwrotnicami?Kupić czy samemu wykonać?
                                      Samemu zrobic, schemat jakos sie znajdzie albo wymysli :mrgreen:
                                      3)Jaki podział tych zwrotnic?
                                      to akurat nie istotne
                                      chyba żadna, mają inne kosze, xw ma brzydszy kosz
                                      5)Skoro nie wydam na średniotonowe to może wstawić większą średnicę niskotonowych?
                                      Jak wstawisz większe głosniki to bedzie wymagany sredniotonowiec, możesz wsadzic 16stki ale lepsze niż tesla ale na lepsze cie niestac.
                                      6)Ostanie pytanie, może trochę lamerskie :) . Skoro 2way ma być to czy basik nie będzie zbyt słaby :) ? Bo na chłopski rozum, w 3way zwrotnica ma odcięcie przy około 800-1000Hz a przy 2way hmm...no sporo wyżej, czyli głośnik niskotonowy ma więcej pracy :)
                                      Zrób kolumny takie jak tutaj własnie masz zaproponowane , w jakiejs sensownej obudowie dorbze strojonej, sensowna zwrotka i oczywiscie dobry wzmacniacz a nie jakas padaczka z ryneczku od ruskich a będziesz całował ludzi z forum po stopach. :mrgreen:

Skomentuj

kosz, który napewno sprawia to że xw ma więcej średnich :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X