Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co producenci wstawiają do satelitek od głośników do PC ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co producenci wstawiają do satelitek od głośników do PC ?

Witam ! Na początku chciałem powiedzieć, że temat nie jest bez sensu. Otóż mam pytanie co do wszelakich zestawów typu 2.1 albo 5.1 do kompa.

Co za głośniki ( tzn jakiego typu ) wstawiają producenci do satelitek ? ?

Są to wysokotonówki ( coś jak powiedzmy ARV albo GDWK ) czy może wogóle są to inne głośniki ( jakieś wysoko-średniotonowe ). Zastanawiam się już długi czas, ale nadal nie znajduję odpowiedzi na ten temat. Możecie mi pomóc w odpowiedzi na ten temat ?

Pozdrawiam !

Szerokopasmówki. Kiedyś ściągałem ch-stykę jakiejś satelitki creativa... jakby się pobawić filtrami, to może coś by z tego było

Skomentuj

esh0, jak zmierzyłem kolesiowi Nowy zestaw Creativa to charka skonczyłą sie na 10 kilo, na 12 kilo byłą juz o ponad 10 db niżej i co lepsze od 12k do samej góry skakała +/-5 db, nic dziwnego że trzeba używac podbic wysokich tonów z karty bo 10 db róznicy miedzy wysokim pasmem a średnm to kosmos na ucho.

Skomentuj

Czyli jednym słowem są to jakieś "niedoróbki" typu wysoko-średniotonowe. Bo właśnie tak przeglądałem te wszystkie głośniki typu Creative i Logitech, i się zastanawiam. te głośniki muszą mieć strasznie rozciągnięte, ale zarazem ubogie jakościowo pasmo. Dobrze mówię ? Wiem to, po moich byłych SMS-5100. Wysoko-średniaki miały 6.5 cm średnicy i musiały ciągnąć nieźle rozciągnięte pasmo. Nie wychodziło im zbyt dobrze. I na dodatek woofer musiał ciągnąc strasznie wysoko ( jak na niskotonowca ). I słyszałem takie opinie o tych Logitechach wszystkich, że brak im średnicy. Przekonałem się o tym sam. Zestaw Z-3i ( czy coś takiego ). Przepych wysokich i naciąganych "krystalicznie" tonów ( strasznie kłująco to grało - krawawienie z uszu ) i całkiem fajny, sterylny bas. A co ze środkiem ? Jednym słowem - brak.

Pozdrawiam !

Skomentuj

W takich głośniczkach siedzą szerokopasmówki, zgadza się, o fs myślę w granicach 300Hz, zwykle odcinane też na tym poziomie, a sub oczywiście niżej, stąd paskudna dziura w paśmie. Kiedyś spadła mi satelitka od moich hi-endowych kompowych Tracerów Chorus :-D, odpadł front, więc chyba jasne, za co się zabrałem?
          Na froncie jest szczelinka na górze ewidentnie mająca służyć nie blokowaniu wysokich tonów z jakby tweetera, ale po co jak go tam nie ma :). Głośniczek taki za ok.5zł z allegro, ale jest obudowa bajka z MDFu!!!

Mdfu 6mm :cool:

Skomentuj

I właśnie o to chodzi - piękne obudowy, ale denny dźwięk. Zupełnie jak odwrotność DIY ( nie twierdzę, że DIY'owe projekty nie wyglądają ładnie - owszem, są piękne, ale nie tak "fantazyjne" ). My mamy piękny dźwięk :mrgreen: Oni trochę ładniejszy wygląd. Nic pozatym. Pozdrawiam !

Skomentuj

czy ja wiem... 90% tych pierdziawek wyglada jak shit od ruskich.... no chyba ze te drozsze, ale i tak robimy ladneijsze

Skomentuj

Właśnie tak ostatnio się zastanawiałem, czemu np. w opiniach o Logitechach czy Creativeach ludzie mówią, że brakuje środka a jest przepych wysokich. Radziłbym takim ludziom zacząć budowę Diy. Np. za 250 zł ( tyle kosztuje Logitech 2.1. Z.3i ) da się już przecież zbudować jakieś dobre monitorki ( np. takie jak ja buduje - SC10N + ARN 150 ). Myślę, że podobnie jest z kinami domowymi. Za 700 zł da się kupić jakieś kino domowe. Jakieś. To, że ma 5.1 to nie znaczy, że to musi wymiatać. Sam mam Thomsona ( rok temu - 1200 zł ) i z czasem zaczynam zauważać, że ma to tylko dźwięk przestrzenny i nic więcej. Woofer ma 60 W RMS i powiem szczerze, że jak mój woofer do kompa miałby tyle - to już byłbym zadowolony. Ale co z resztą ? Jakbym mógł znaleść jakieś porządne zamienniki głośników do satelitek - to bym je wymienił. Pozdrawiam !

Skomentuj

tylko że w tych zestawach za 250zl masz już wzmaka.
                  pozatym ciekawe jak zrobisz sc10n + arn 150 za 250zł ??
                  2 x visaton + wysyłka = ponad 110zł
                  2 x arn + wysyłka = ponad 70zł

no i cięzko jest uzyskać 5 kanalowy dźwięk ze stereo.
                  imho - przyrównanie kompletnie bez sensu...

Skomentuj

No chociaż "lomo" masz rację. Ale jakby tak kupić jakieś fajne kino domowe, amplituner zostawić i zrobić do teg ozestaw samych głośników 5.1. to pewnie nieźle by wyszło ? Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                    X