Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sesja rozbierana G500

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sesja rozbierana G500

http://tanner.fotosik.pl/albumy/117585.html

Jako ciekawostka - można porównać z danymi katalogowymi :)

Creative GigaWorks ProGamer G500 THX
    # Moc głośników:
    * Moc ciągła 36 W na kanał (5 kanałów)
    * Głośnik niskotonowy o mocy ciągłej 130 W
    # Pasmo przenoszenia: 35Hz ~ 20kHz
    # Stosunek sygnału do szumu (SNR): 85dB

Strasznie się naklnałem na to pastę białą :/
    Plomby na panelu były to po co jeszcze tak utrudniac...

Napisz coś wiecej, jak porównujesz do Stxów jakiś czy cuś :)

Skomentuj

Porównałbym, ale zbyt osłuchany nie jestem 22/120 mialem pare dni rok temu, wiec nawet nie pamietam jak to chodziło...
      Po odpowiednim ustawieniu grało nawet znośnie, jednak tak jak mowie, srednich i wysokich nie słyszałem nawet TVM, suba mialem tylko na hertzu, wiec niestety nie pomoge...

Skomentuj

Bo z tego co ja czytam to zestawik tak do 500 zł bardzo polecany, ciekawe jak to gra, no trudno, że nie możesz porównać, może się kto inny wypowie

Skomentuj

ale nie dales jeszcze fotek satelitow

chcialo Ci sie to tak rozbierac??

Skomentuj

pare razy już takie komputerowe 5.1 rozbierałem :)
            No i fakt - ten biały szit wyjątkowo irytujący jest :/

Skomentuj

ja niestety nie rozbieralem, ale sluchalem jakichs "wysokich" logitechow za kiloparezlotych - 5.1. subwoofer w bandpassie pierwszego rzedu. bas po cichu byl ok. jak sie dawalo glosniej to sie narzucal, byl strasznie nienaturalny o wysokim wykopie tak jakby o wiele za wysoko strojony i bez wytlumienia (tylko na ucho oceniam, bo wewnatrz nie grzebalem). szczegolowo jakichkolwiek prozno bylo szukac . po 10 minutach mialem dosc sluchania. satelity o ile cicho graly to ok. przy wiekszym poziomie glosnosci srednie jakies takie jakby zza sciany, gora taka zbyt ostra, jednostajna, szeleszczaca (juz lepiej graja w tej kwestii gdwk serii 9/xx). ogolnie padaka. stare unitry ZG15 na GDN 16/15 i GDW 9/15/6 i jednym kondensatorze na wysoki graly lepiej (chodz moze to kwestia gustu).

Skomentuj

Również posiadałem ten zestaw i jeżeli chodzi o sam subwoofer to jest to co najmniej 2 klasy w przód przed satelitami. Głośnik o dwóch magnesach i ogromnym xmax wraz z wentylowanym magnesem. Wzmacniacz to w całości klasa D ! Trafo na oko ma 250W napięcia takie jak na fotach. Obudowa z MDF 16mm w całości. Nie wytłumiona w środku. Jeżeli chodzi o ogólną opinię to napęd bije na głowę wszystkie Logitechy razem wzięte. Jakość wykonania, jakość elementów i sposób montażu jest na bardzo wysokim poziomie - osobiście bardzo pozytywnie się zaskoczyłem. Satelity są dość ładne. Głośniki w satelitach to również twór podpisany logiem firmy. Same obudowy są wykonane z dość grubego plastiku - dość mocno wytłumione watoliną. Mimo wszystko słychać plastikowy dźwięk rezonansu. Przy większych poziomach głośności subwoofer ma próg który nie pozwala na jego przesterowanie co daje efekt ciągłego wzrostu mocy bez wrażenia "braku mocy". Same satelity po przekroczeniu około 1/2 skali zaczynają wyć średnimi. Reasumując. Za tą cenę do gier i filmów jest to REWELACYJNY zestaw który nie znajdzie konkurenta !. W muzyce jest również bardzo dobrze jednak kolumny + wzmacniacz biją go jakością.

Tanner
                Dlaczego tak doszczętnie go rozbierałes ?

Skomentuj

padł kolejny mit: 130W ze wzmacniacza zasilanego +- 27V
                  Diora produkowała taki nieduży wzmak własnie na trafie 2x19 zmiennego tylko że oni twierdzili ze to wzmak 2x20W :-)

Skomentuj

ditomek wzmacniacz części subwoofera pracuje w mostku i osiąga lekką ręka 100W 8R.

Skomentuj

ALTON, racja! teraz dopiero policzyłem filtry przy wzmakach :)
                      Ale mimo to z takiego zasilania raczej jest to mało prawdopodobne.
                      Całość pobiera 230W (230V * 1A - napisane na obudowie).
                      Pozdrawiam

Skomentuj

No to ja też się wpisze, w domu mam zestaw Creativa S750. Co do mocy to są tu kości STA575 która ma 2x75wat rms a jest ich 5 sztuk. Mamy 7 satelit każda doataje 75wat a sub zasilają 3 czyli 3x75wat. Głośnik ma 20cm i 3 cewki. Satelity są dwudrożne średniak wygląda na polipropylen a kopółka aluminium. Zasilacz zrobiony na przetwornicy ( bezpiecznik na 230v to 3,15A)

Skomentuj

ditomek pobór mocy niema nic wspólnego z mocą wyjściową. Trafo po wymiarach ma około 250W. Wzmacniacze łącznie przyjmijmy 1x100 + 5x25W to daje 225W poboru - mamy jeszcze zapas 25W a jeszcze spokojnie przeciążymy trafo więc moc muzyczna wzrasta do danych katalogowych bez uszczerbku na zdrowiu zasilania.

Domino
                          Piękny zestaw - to już najwyższa półka jeżeli chodzi o 7,1. Tylko pozazdrościć

Skomentuj

końcówki są identyczne bo zasilane są tym samym napięciem.
                            Tylko w idealnych warunkach mostek oddaje 4 x wiecej mocy w stosunku do pojedynczego wzmaka.
                            Myślisz że mamy do czynienia z idealnymi warunkami?
                            W praktyce dwukrotny wzrost mocy (w mostku) jest bardzo dobrym wynikiem.
                            Byłbym ostrożny w rzucaniu tak duzymi liczbami.
                            Myślę ze 50 W to realna moc suba. A przecież 50 prawdziwych watów to wcale nie jest mało!
                            pozdrawiam
                            Dodano:
                            Właśnie przeczytałem ze piszesz "moc muzyczna". ja wole okreslenie sinus lub rms :)
                            muzyczna to na bazarowych bumboksach.
                            Dlaczego w stosunku do samochodu nie uzywa sie tylu róznych gatunków mocy?

Skomentuj

ditomek szukasz dziury w całym . W tym wypadku na tym napięciu zasilania mamy 25W 8R/50W 4R a w mostku 100W 8R. Moc muzyczna to moc którą podaje producent - ja podałem moc ciągłą(sinus/rms) 100W sub + 5x25W satelity.

Skomentuj

Nie szukam dziury w całym :-)
                                dziwię się ze zakładasz 25W@8ohm a w mostku 4 x więcej.
                                4 ray wiecej wychodzi z rególy tylko na ... papierze.
                                ale już niec nie będe pisał.
                                odpuszczam sobie:)
                                pozdrawiam

Skomentuj

ditomek spójrz. Koniec mocy w subie ma dwa kanały po 25W przy obciążeniu 8R (nawet satelity tyle mają). Głośnik niskotonowy ma 8R. Idźmy dalej. Puszczamy ten wzmacniacz w mostek i podłączamy głośnik 8R co daje połowiczne obciążenie 4R na kanał. Moc jednej połówki mostka rośnie do 50W a obu łącznie wynosi 100W 8R (50+50)

Skomentuj

zastanawiałeś się kiedyś dlaczego na wzmacniaczach samochodowych podaje sie dla przykładu: 2x150 lub (po zmostkowaniu) 1x300?
                                    pozdrawiam
                                    PS.
                                    a miałem już nic nie pisać :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X