Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaka kupic wkretarke

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ja tez nie zaluje swojego zakupy, jak naladowalem ja pierwszy raz, zlozylem suba, skrecilem meble siostrze, wywiercilem sporo, i bateria jeszcze trzyma

Skomentuj

ja przy okazji napisze o czymś innym.
      To takie moje wolne mysli.
      Wg mnie nie ma znaczenia czy kupujemy akku na 12 czy 18 V.
      Akku na 18V to tylko chwyt marketingowy.
      Najważniejsze jest ile energii miesci sie a akumulatorze.
      w tej samej pojemności ogniwie (pojemnośc w cm3) miesci sie tyle samo energii. Iloczyn V i A jest ten sam.
      Aku 18V daja mniejszy prad a akumulatory 12 wiekszy.
      W efekcie to samo.
      Biorąc to pod uwagę chyba lepiej jednak kupić akku na 12 Volt bo jak snończy się prad a kumulatorze to mozna skorzystać z innego - np samochodowego lub z zasilacza od kompa.
      Wiadomo, podstawowy plus czyli bezprzewodowośc traci na znaczeniu ale czy rzeczywiście jest nie ma sytuacji kiedy mozna zniego zrezygnować?
      Czy ktoś z was uważa inczej ?
      pozdrawiam

Skomentuj

Idąc takim tropem to można powiedzieć że zamiast 10 ogniw 1,2v połączonych szeregowo lepiej zastosować jeden aku 1,2V o 10x większej pojemności, ilość energii ta sama.
        Chodzi o to że przy wyższym napięciu łatwiej uzyskać duże moce. Przykładowo żeby uzyskać moc 240W przy 24V potrzeba 10A prądu, przy 12V potrzebne będzie 20A, przy niższym napięciu i dużych przeciążeniach spadki napięcia są większe i całość jest mniej efektywna. Wiadomo że jak większe prądy to przewody też muszą być grubsze, cała instalacja musi wytrzymać spore prądy.
        Im większe napięcie akumulatora tym sprawniej wszystko funkcjonuje, popatrzcie na ofertę boscha, mają wkrętarki z aku 36V.

Skomentuj

a mnie zastanawia jaką moc ma taki silnik z wkretarki.
          Wie ktos? (zastanawiam sie nad jakims pojazdem bo mocne to bardzo,a wrzuciloby sie aku samochodowy i gitara)

Skomentuj

pewnie coś koło 100W wyciągnie :) jakieś 0,15 konia mechanicznego :d

jeśli mam podłączać wkrętarke do przewodami to wole wiertarke do kontaktu i ilość energii nieograniczona :)

co do napięcia - trudno powiedzieć - trzeba by zmierzyć rezystancje wewnętrzną ogniw 12 i 18V żeby coś więcej powiedzieć :)

wkrętarka 18V przy zachowaniu tej samej długozytności będzie miała pojemność o jakieś 35% mniejszą (Ah oczywiście )

prawo ohma ciągle zywe :) P=U*J i tego się nie obejdzie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi
              Ja dziś kupiłem w Castoramie Dedre 18V dwa Aku. wkrętarka składana w Polsce
              EDIT
              Wkrętarka składana w Indiach. :lol:
              Ogólnie lipa totalna,ciekawe kiedy Ci padnie.Podpowiem tylko jedno,katuj ją póki masz gware to odzyskasz kasę.Bo oni tego nie naprawiają tylko do kontenera wrzucają :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
              X