Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Szukam] sklepy z elementami do zwrotnic

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Szukam] sklepy z elementami do zwrotnic

jak w temacie. Gdzie mogę zamówić takie elementy?

www.polink.com.pl

Skomentuj

www.audiosklep.com.pl

Skomentuj

qba.com.pl bdb cewki intertechnika

Skomentuj

Dzięki bardzo. Zważywszy na spory wybór chyba zamówię z www.audiosklep.com.pl (chyba że gdzieś jest tanie. Ale jeszcze jedno:

- wiadomo: cewki powietrzne
          - rezystory ceramiczne ale jakiej mocy?
          - kondensatory - czym różnią się pomiędzy sobą te wszystkie rodzaje i które najlepiej wybrać?

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
            - rezystory ceramiczne ale jakiej mocy?
            lepiej bedzie jak zastosujesz metalizowane. w wiekszosci przypadkow wystarczaja 5W ale dla pewnosci mozesz dac 10W

- kondensatory... które najlepiej wybrać?
            bierz dowolne byle foliowe. czyli niemasz wyboru - bierz najtansze jentzena

Skomentuj

Pawel S., wiesz o co chodzi "jak najtańsze". Dobrze że mówisz o tych rezystorach bo gdyby nie to to bym wziął ceramiczne i dla pewności wezmę 10W. Mam jeszcze jedną niejasność co do cewek, a mianowicie jaką mają mieć rezystancję i czy średnica drutu jest istotna?

Skomentuj

a mianowicie jaką mają mieć rezystancję
                Różnie to bywa, często określane jest przez program, na jakim projektujemy zwrotę.
                Na ogół to jak najniższa, ale to nie tak prosto.

czy średnica drutu jest istotna?
                W sumie jest, na woofer min. 1mm (a dobrze by było 1,4mm), natomiast na tweeter wystarczy 0,6-0,8mm.

Skomentuj

Jeszcze pytanko co do kondensatorów.Przeglądam na akkusie kondensatory SCR MKP i zastanawiam się jakie ma być ich napięcie znamionowe... czy to też jest istotne?

Skomentuj

pytalem o to kiedys irka, oto jego wypowiedz
                    Kondensatory nie wazne jakiego typu byle foliowe. Najczesciej mozna kupic
                    MKT moga byc MKSE itp MKP (polipropylenowe) sa zazwyczaj drozsze. Ksztalt
                    nie ma znaczenia moga byc walcowe albo prostokatne. Nie jestem zwolennikiem
                    drogich wyczynowych kondensatorow bo to strata pieniedzy. Nikt mi nie zdola
                    udowodnic ani pomiarowo ani odsluchowo roznicy miedzy MKT za 4zl a super MK
                    za 50zl. Napiecie w zypelnosci wystarczy 100V a i te na 63V tez wytrzymaja.
                    Na 100V uzywamy w firmie do mocy zedu 1000W/4omach i jeszcze zadnej
                    kondensator sie nie uszkodzil.
                    jezeli niemasz mocy duzo powyzej 100W to spokojnie mozesz brac 5W rezystory

Skomentuj

Co do rezystorów to wezmę i tak 10W bo mocy będzie gdzieś ze 160W (chyba że źle liczę :razz: . Porobiłem sobie statystyki i wyszło na to AUDIOSKLEP jest najtańszy :!:

PS. Tak jak już jesteście mi pomocni to może pomóżcie mi z rozmieszczeniem elementów tej zwrotnicy (chodzi mi o schemat) bo Yoshi_80 rozgrzebał sprawę ale jej nie dokończył. Więcej info <<TU>>

Skomentuj

AUDIOSKLEP jest najtańszy
                        tak szczeze powiem ze bym zamowil tylko cewki a reszte kupil w sklepie elektronicznym. kondensator foliowy MKT lub podobny to koszt 2-2,5zl, rezystor ceramiczny to kilkadziesiat groszy...

Skomentuj

Co do elementów to jeszcze zobaczę. A co z ta wzrotą... pomożecie?

Skomentuj

A co z ta wzrotą... pomożecie?
                            przeciez wkleilem schemat. czy moze chcesz jeszcze wzor plytki??

Skomentuj

hmmm cewki chyba w polniku sa najtansze...

tak ze dobrze wybrales:)

Skomentuj

Czaruję...
                              X