Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Cichy zasilacz ATX dla mikrokomputera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Cichy zasilacz ATX dla mikrokomputera

Witam Wszystkich,
    Na wstępie Życzę Pogodnych, Spokojnych, Zdrowych i może trochę Mokrych Świąt Wielkanocnych. Stałych Sukcesów w zgłębianiu akustyki, pod względem tylko wiedzy, lub i doświadczeń z własnych opracowań oraz ich fizycznych realizacji.
    Ponieważ nie obce są Wam tajniki związane z tak zwanymi decyBelami (lub Belami) i jesteście co najmniej użytkownikami PC`tów, mam prośbę o doradzenie w kwestii tytułu tego tematu.
    Powiedzmy, moje wstępne wymagania to tylko, bezwzględne posiadanie 2 sztuk PCI-Ex. i co najmniej czterech dla S-ATA. Pomijamy, rozwiązania Fanless. Pozostałe wymagania ustalmy jako nieistotne, oprócz określonego względnie przez dyskutanta poziomu chałaśliwości w [dB].
    Proszę Was o konkretne i w miarę krótkie wypowiedzi, na przykład: Firma/Nazwa/typ/model i ten szacowany poziom lub jego zakres od ...do .. (bo zależy czasem od stopnia obciążenia). Plus może, jedno lub dwa zdania.
    Będę wdzięczny za powyższe. Sądzę, że wiele osób będzie mogło też z tych danych/informacji skorzystać.
    Pozdrawiam, Piotr01

jaki przedzia cenowy?? bo kilka firm ma w swojej ofercie zasilacze ktore nie posiadaja wentylatorow i sa bezglosne...

Skomentuj

Witam,
      "Przedział cenowy" - jako nieistotny, może od 100 do 1000pln.
      Rozwiązania Fanless lub i bezwentylatorowe (lub i bezwiatrakowe) - pomijamy.
      Z uwagi na pewną "życzeniowość" danych podawanych przez producentów lub i handlowców, chodzi o bardzo rzeczywiste informacje, od użytkowników lub użytkownika, po własnym/ch doświadczeniach.
      Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Sądzę że z takim problemem to nie na to forum a np na www.wgk.com.pl/forum

Skomentuj

www.dzikie.net
          www.night-modders.com
          www.realitynet.pl
          www.mod-planet.com
          To takie spoko stronki :)

Od siebie powiem ze mam Chiefteca 360W DF - 1x 80mm + 1x 60mm sterowane termicznie, przy starcie systemu jest nieslyszalny, potem juz lekko szumi, ale podkreslam - lekko - nie przeszkadza. Na procku mam Pentagrama 120 Cu który na minimalnych obrotach jest głównym źródłem hałasu, zasilacza w ogole nie słychać.

A czy modyfikacje wchodza w gre? Kumpel kupił TAGAN TG430-U22 (bardzo konkretna maszyna, miałem pare dni :) ) który zalicza się do najcichszych na rynku ale i tak wymienił wentylator na Fander'a 120mm który przy 5V 'dobrze dmucha' i jest praktycznie niesłyszalny. Więc może to jest dobra droga?

Skomentuj

Czegoś nie rozumiem - według tematu komputer ma być mały - po co wtedy 4 wtyczki SATA ? :) Nawet jak 4 dyski/napędy wejdą do małej obudowy, to będą się wzajemnie podgrzewać - konieczny wentylator (zapewne więcej niż jeden) = większy szum.
            Chyba że chodzi o normalnego kompa w normalnej obudowie - wtedy np. BeQuiet, Seasonic. Moc zależy od konfigu - musiałbyś podać co się mniej więcej w tym kompie znajdzie...
            Co do cen to zobacz np. na www.zenfist.pl

Skomentuj

http://zenfist.pl/ najlepsze zasilacze

Skomentuj

Najcichszy zasilacz jaki słyszałem to Tagan 2x80mm (a słyszalem ich troche bo swego czasu robilem kilka testow dla PcArena.pl). Chieftec to przy nim traktor

Skomentuj

Witam,
                  Dziękuję za link`i, informacje, dane z własnych doświadczeń.
                  Pozdrawiam, Piotr01

Skomentuj

Czaruję...
                  X