Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Oklejanie kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Oklejanie kolumn

mam zamiar okleić swoje kolumny okleiną samoprzylepną ( i nie radźcie mi żebym lepiej kupił fornir. już postanowiłem). Pytanie moje jest takie czy pomiędzy okleinę a powierzchnię kolumny dać dodatkowo jeszcze jakiś klei np. vikol albo budapren. Najlepiej niech wypowiedzą się osoby które oklejały tym samym tworzywem

bez kleju.

Skomentuj

klej na tej okleinie jest wystarczajaco mocny. tylko zanim zaczniesz oklejac radze bardzo sie przylozyc do dokladnego wyszlifowania powierchni bo po oklejeniu bedzie wszystko widac.
      jezeli masz plyte laminowana to bedzie bardzo dobrze sie trzymalo. jezeli masz gola to mozesz polozyc jedna-dwie warstwy najtanszego lakieru - to przedluzy zywot tej okleiny

Skomentuj

Może nie na temat , ale proponuje nie bawić się z okleiną w przyszłości - ostatnio za 1mkw mehoniu płaciłem niecałe 10zł (liście o szerokości 32cm) do tego henkel moment i lakierobejca jakaś i wcale tak dużo drożej nie jest, a różnica wizualna więcej niż przytłaczająca.

Skomentuj

większość już o tym wie, jednak nowicjusze wciąż się wahają :)
          imho dużo łatwiej jest położyć dobrze fornir niż to samoprzylepne 'gówienko'

Skomentuj

takero, jedyna roznica w cenie miedzy folia samoprzylepna a fornirem to jest cena lakieru ktory kladzie sie na sam koniec.

a jezeli chodzi o wklad pracy to chyba nawet przy okleinie jest troche wiekszy bo trzeba dobrze przygotowac podloze...

Zamieszczone przez mIKI
            dużo łatwiej jest położyć dobrze fornir niż to samoprzylepne 'gówienko'
            wcale nie. trudnosci z polozeniem okleiny samoprzylepnej pojawiaja sie dopiero na wiekszych powierzchniach. latwo ja polozyc i daje szybko fajny efekt ale niestety bardzo szybko sie niszczy

tak wieckrzyhoo9, jak juz skonczysz swoja konstrukcje to proponuje sie pobawic fornirem. tylko jedna rada na przyszlosc - NIE OSZCZEDZAJ :!:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              Zamieszczone przez mIKI
              dużo łatwiej jest położyć dobrze fornir niż to samoprzylepne 'gówienko'
              wcale nie. trudnosci z polozeniem okleiny samoprzylepnej pojawiaja sie dopiero na wiekszych powierzchniach. latwo ja polozyc i daje szybko fajny efekt ale niestety bardzo szybko sie niszczy
              Nie zgodze się - żeby ofornirować szpachluje tylko frezy na wkręty, nawet nie szlifując i już można kłaść fornir.
              Za to z okleiną trzeba pare razy zaszpachlować i położyć lakier żęby się jakoś trzymała...

Skomentuj

Ja zdecydowalem sie na fornir i nie zaluje... henkel moment i poszło jak burza,wyszlo cudnie jak na pierwszy raz i jest wytrzymałe.

Skomentuj

Tasior, te na visatonach?? to byl pierwszy raz?? no to faktycznie ladnie wyszlo

Skomentuj

a gdzie ty widziales ich fotki ? :P (jedna chyba dawalem na forum tylko )
                    To byl moj pierwszy kontakt z fornirem,i pierwsza ukonczona konstrukcja.

Skomentuj

na twoim forum :razz:

Skomentuj

Mnie również nie linczujcie, ale chyba zdecyduję się na oklejanie. Chociaż jeszcze nie wiem. Mam w planie (już od prawie 5 lat :( ) wykonać potężne podłogówki, ale o tym napiszę kiedy indziej. Chcę jednak już wcześniej zapytać jak kłaść okleinę samoprzylepną. Powiedzmy, że przykleję, aby pokryła całą ścianę przednią i co dalej? Czy mam przycinać z góry, dołu i boków równo z krawędziami? Czy może lekko (powiedzmy 1 cm) zakładać za rogi? (podejrzewam, że będzie mocno widoczne. Jednym słowem proszę o rady tych, którzy to robili i im to dobrze wychodzi. Mam już pewne doświadczenie w budowie kolumn, ale prawie żadne w ich wykańczaniu.

Skomentuj

Jeśli powierzchnia na którą kładziesz okleina foliową nie jest idealnie gładka to będzie widać wszystkie niedoróbki :idea: Wiem bo sam przez to przeszedłem :razz: Po 2 m-c zerwałem całą i po ludzku okleiłem fornirem :smile:

Koszt oklejania folią = koszt fornirowania w moim przypadku.

Skomentuj

Samoglow, zeby okleina dobrze wygladala to musisz miec laminowana plyte lub polakierowac ja przed naklejaniem. obudowa MUSI byc IDEALNIE gladka zeby to dobrze wygaldalo. tak wiec o zakladkach zapomnij bo bedzie to widac.

Zamieszczone przez vicher
                            Koszt oklejania folią = koszt fornirowania w moim przypadku.
                            w moim przypadku (tzn z moich wyliczen) koszt fornirowania jest wyzszy o koszt lakieru (10-50zl w zaleznosci co kupisz) a efekt jest nieporownywalnie lepszy i trwalszy wiec okleinie mowie NIE!
                            a okleine uzywalem 2 lub 3 razy

Skomentuj

Okleina jest bardzo wredna, bez lakierowania powierzchni ZAWSZE widac pyłki pod nią, wystarczy przejechac palcami i da sie to wyczuc a pod swiatło to widać.

Ja jak oklejałem winylem to zaczynalem od scianki tylnej, potem górna, przednia i dolna. to wszystko jedym elementem okleiny, pozniej docinalem wystajace krawędzie żyletką . nastepnie naklejałem boczne scianki i tu jest najgorzej! Teraz trzeba przyciąć tak zeby nie "skaleczyc" naklejonej juz okleiny. Pozatym odchodzi potem na narożnikach i na krawędziach.
                              Widziałem kiedys jak ktoś stosował bajer z super glue, ucinał szyjke w kształt litery V i przejeżdzał bo krawędziach zeby zabezbieczyc je przed odklejaniem, ale moim zdaniem to jest niewarte niczego, naprawde duzo okleilem i mialem rowniez obiekcje co do forniru ( fakt ze nie bylo go tyle na allegro co teraz) ale jak juz raz zrobisz fornir to olejesz winyl.

Skomentuj

w moim przypadku (tzn z moich wyliczen) koszt fornirowania jest wyzszy o koszt lakieru (10-50zl w zaleznosci co kupisz)
                                u mnie też by był wyższy wtedy, ale lakier miałem za free
                                a efekt jest nieporownywalnie lepszy i trwalszy wiec okleinie mowie NIE!
                                podpisuje się pod tym ręcyma :mrgreen: i nogami :idea:

Skomentuj

Czaruję...
                                X