Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co mozna zrobic z frezarka gornowrzecionowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co mozna zrobic z frezarka gornowrzecionowa?

wlasnie dostalem paczke z uzywana frezarka ktora kupilem z allegro. jest kompletnie gola wiec zaraz zabieram sie za dorobienie do niej cyrkla w wiadomym celu :wink:

mam teraz prosbe do uzytkownikow frezarek:
    co mozna jeszcze zrobic przy pomocy takiego uzadzenia?? mi tylko przychodzi do glowy zaokraglenie krawedzi i rozne zabawy z otworami/zaglebieniami

gornowrzecionowa?
    ?!!! chyba chodzilo o dolnowrzecionowa?:P

Skomentuj

mIKI, dolnowrzecionowa to taki wielki stolik ktory sie najczesciej znajduje w stolarni. gornowrzecionowa to taka jaka wykorzystujemy do robienia zaglebien pod glosniki...

Skomentuj

O właśnie, ja również z chęcia poczytam, do czego takie narzędzie nada sie przy kolumnach i inne praktycznej stolarce.

Skomentuj

No tak w sumie...dużo można podziałać.Ale uzależnione jest to od frezów.

Skomentuj

umberto, napisz jakies przyklady. frezarke dostalem gołą a wczesniej zamowilem sobie tylko 2 frezy palcowe...
            jakie frezy polecasz?? bo z czasem musze sobie dokupic.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              jakie frezy polecasz??
              Festool-a,ale dwie i pół paczki sztuka,i tak sobie dalej możemy pisać...
              Przykładów nie podam,bo to wszystko zależy od kształtów i wyobraźni,i żeby było przystępniej to polecam stronę firmy dedra-exim.Można po oglądać,pomyśleć.I jest w sumie tanio choć ja ich produktami nie odważył bym się forniru docinać.Bo można to i taka frezarka robić.Ale na pewno nie tymi frezami.

Skomentuj

umberto, dlatego sobie kupilem frezy palcowe do metalu. szkoda tylko ze ta frezarka jest taka slaba bo bym sobie w metalu porobil :mrgreen:

Skomentuj

Eee,do metalu nie tykaj,popsujesz!!

Skomentuj

przeciez do metalu to zupelna odwrotnosc: male obroty a duzy moment.
                    chyba sobie na probe kupie jeden frez do zaokraglania krawedzi. jak sie spali wczesniej niz zrealizuje pomysl to kupie cos lepszego

[ Dodano: 2007-04-27, 23:48 ]
                    mam identyczna frezarke co ta dedry :wink:

Skomentuj

Zastosowania frezarki górnowrzecionowej:
                      - wykonywanie otworów o dowolnych kształtach (włącznie z podfrezowaniami)
                      - "łamanie" krawędzi (ozdobne lub proste, ew. do łączeń skośnych)
                      - cięcię kształtowe (wg szablonów przy pomocy pierścienia kopiującego)
                      - kopiowanie kształtów 1:1 (frezy kopiujące z łożyskiem)
                      - łączenie płyt bez elementu obcego (np. na "jaskółczy ogon")
                      - łączenie płyt na obce elementy (kołki, wpusty itp)
                      - frezowanie wpustów
                      - przycinanie forniru naklejonego na powierzchnię płyty
                      - wszelkiego rodzaju frezy "zdobnicze" powierzchni
                      Z całą pewnością jest więcej zastosowań, ale ja wykorzystuję frezarkę głównie do wymienionych powyżej celów.

Skomentuj

Nie ma bata, chyba muszę nabyć w końcu taką frezareczkę ;-)

Skomentuj

Quester, wielkie dzieki :wink:
                          Zamieszczone przez Quester
                          mozesz cos wiecej napisac na ten temat??

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            Quester napisał/a:
                            mozesz cos wiecej napisac na ten temat
                            - cięcie przy pomocy szblonu polega na tym, że na frezarkę od spodu zakładasz "kółko", które ma próg wystający poniżej dolnej powierzchni frezarki. Na obrabiany kawałek drewna kładziesz wcześniej przygotowany sablon np. ze sklejki. Podczas frezowania wystający próg nie pozwala przesunąć frezarki dalej niż szablon. Nadaje się to np do robienia małych otworów lub wgłębień pod głośniki, których nie "chwyci" cyrkiel. Największy problem to przygotowanie szablonu, tym bardziej że nie jest to kopiowanie 1:1, szblon musi być troche większy.

- kopiowanie kształtów to coś podobnego, ale przeważnie robi się to na frezarkach dolnowrzecionowych, bo górnowrzecionowe, szczególnie te tanie, są za słabe. Na końcu frezu jest łożysko, które opiera się na kopiowanym elemencie. Część robocza frezu musi objąć całą grubość obrabianego materiału i to jest właśnie największy problem we frezarkach górnowrzecionowych.
                            Trochę inaczej jest z frezami z łożyskiem na początku (przy mocowaniu). Takie są lepsze do górnowrzecionowych, ale chyba trudno je kupić, kiedyś szukałem na allegro i nie mogłem znaleźć.

Tutaj jest fajny tutorial: http://members.accesswave.ca/%7Edere...rial/index.htm

Skomentuj

Quester, to jeszcze był bym wdzieczny zebyś napisał który frez do czego

Skomentuj

to chyba dostatecznie zobrazuje ktory frez do czego http://www.dedra.com.pl/polski/glown...dz6/frezy.html

Skomentuj

Pawel S., thx
                                  Nie ma bata, musze sobie frezarke sprawić :]

Skomentuj

a ja mam maly problem. podczas frezowania zaglebien pod glosniki plyta mi sie pali :neutral:
                                    czyzbym mial dostarczyc chlodziwo frezowi??
                                    frez jest do metalu a nie do drewna wiec to moze o to chodzi...

Skomentuj

daj obroty na max. no i skrawaj płycej.
                                      u mnie na toyce na seryjnym frezie robie co chce i nic sie nie pali.

Skomentuj

regulowalem obroty od 4 do 6 (max) i palilo sie tak samo tylko szlo szybciej. zaglebienia na 3mm wiec chyba nie za gleboko :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X