Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co mozna zrobic z frezarka gornowrzecionowa?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wydaje mi się że tak,u mnie służą dość długo i narzekać nie mogę.
    Myślę że ogólnie mają dobry stosunek jakość-cena,bo tak w sumie do tych najtańszych nie należą.

Skomentuj

Panowie, odkopuje temat, bo mam pytanie. Mam dostęp do frezarki górnowrzecionowej i będę robił frezy pod głośniki i zaokrąglenia na rogach. Robić to przed czy po sklejeniu budy?

Skomentuj

wygodniej po.
        sklejasz obudowe, nic nie ruszasz i bierzesz frezarke z frezem na lozysku (prosty z lozyskiem na dole). takim frezem wyrownujesz wystajace krawedzie plyt na laczeniach i w 10min masz obrobiona kolumne
        podfrezowania zrobisz wlasnie po oszlifowaniu zeby bylo dokladnie na srodku. zaokraglenia to chyba na koncu...

Skomentuj

No to świetnie, bo chciałem się właśnie zabierać za klejenie, a frezarkę będę miał dopiero od soboty. A jak to jest potem z fornirem. Jak już mam otwory na głośniki wycięte i frezy pod nie zrobione to naklejam na to fornir, i dopiero wtedy wycinam otwory w fornirze? W ogóle jak najlepiej kłaść fornir żeby na rogach się ładnie połączyły? Od której ścianki zacząć? Kleić ścianka po ściance czy np. jednym płatem dół, tył, górę, front?

Skomentuj

w zasadzie kolejnosc oklejania nie ma wielkiego znaczenia. ale chyba najlepiej zaczac og gory i potem leciec scianki.

otwory pod glosniki mozna zrobic juz po ofornirowaniu tak jest najwygodniej i najszybciej tylko tak czy siak musisz pocwiczyc troche i poprobowac zeby nie zrobic za duzego czy za malego otworu bo bedzie skrzynka do kosza)

Skomentuj

a nie wystarczy jak wytnę mały otwór fornirze i potem papierem ściernym będę do pożądanego kształtu szlifował?

Skomentuj

niby spoko. ale po co sobie utrudniac?:))

Skomentuj

Ja wiem czy utrudniać, myślałem, że tak będzie najdokładniej. A tak odnośnie forniru. Jak zaokrągle rogi frezarką, to jak potem połączyć fornir z góry z bocznym? Tak, żeby najmniej było widać łączenie?

Skomentuj

kleisz gore - szlifujesz do rownego, kleisz bok, nie bedzie widac laczenia

Skomentuj

To Git, Dzięki

Skomentuj

Zamieszczone przez maaaly
                        Ja wiem czy utrudniać, myślałem, że tak będzie najdokładniej.
                        dokładniej, szybciej i lepiej będzie to zrobić frezarką :)

Skomentuj

wg mnie kolejnosc nakladania forniru ma znaczenia. koniecznie front trzeba klasc na koncu.
                          ja stosuje kolejnosc: gora/dol -> tyl -> boki -> front

co do otworow to mozesz je wyciac przed fornirowaniem ale tylko i wylacznie tam gdzie sa one proste bez podfrezowan. wtedy tylko frez z lozyskiem i po sprawie.
                          jezeli natomiast maja byc podfrezowania to albo robisz calosc na koncu albo robisz samo podfrezowanie (bez wycinania srodka) i po ofornirowaniu frezujesz jeszcze raz sam fornir. wtedy mozesz dac osobny frez ktory bedziesz trzymal tylko do forniru

ktore krawedzie masz zamiar zaokraglic? bo jezeli tylko pionowe to niema prblemu. a jezeli wszystkie na froncie to bedziesz mial zabawe - musze tak zrobic kolumne dla caleb'a i jak o tym mysle to wiem ze niebedzie latwo...

Skomentuj

nie musisz - jesli to jest problem to nie rob

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              wg mnie kolejnosc nakladania forniru ma znaczenia. koniecznie front trzeba klasc na koncu.
                              ja stosuje kolejnosc: gora/dol -> tyl -> boki -> front
                              no niby tak, ale jak mamy fornir 0,6mm to z lupa trzeba bylo by sie przygladac zeby zobaczyc ze front nie byl na koncu przyklejony :)

Skomentuj

Pawel S., bo troszkę się pogubiłem, a z frezarką nie miałem nigdy nic do czynienia i to będzie mój debiut. Podfrezowanie to jest to miejsce na głośnik, żeby był na równi z pow. płyty, tak? Z tymi otworami, to chodzi Ci, że mogę je frezować po naklejeniu forniru?
                                Tak nawiasem będzie jakimś większym problemem wykonanie tych podfrezowań pod STX 15 AKX?

Co do krawędzi to właśnie myślałem nad wszystkimi i to rzeczywiście może sprawić kłopot, ale mam dobrego znajomego stolarza, więc mam nadzieje, że coś mi doradzi:) Pewno masz większe doświadczenie niż ja, ale jak będę wiedział jak takie krawędzie zrobić to się chętnie podzielę:)

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                                  no niby tak, ale jak mamy fornir 0,6mm to z lupa trzeba bylo by sie przygladac zeby zobaczyc ze front nie byl na koncu przyklejony
                                  a udowodnic ci ze to widac - wlasnie kolega tak okleil :P

(rysy to porysowany capon)
                                  Podfrezowanie to jest to miejsce na głośnik, żeby był na równi z pow. płyty, tak?
                                  tak
                                  Z tymi otworami, to chodzi Ci, że mogę je frezować po naklejeniu forniru?
                                  tak, pod warunkiem ze masz ostry nowy frez
                                  Tak nawiasem będzie jakimś większym problemem wykonanie tych podfrezowań pod STX 15 AKX?
                                  no to troche wiecej roboty niz okragly...

jak chcesz zaokraglic wszystkie krawedzie to tego nie okleisz ;] jedyne wyjscie to malowanie w takim przypadku

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                    a udowodnic ci ze to widac - wlasnie kolega tak okleil :P
                                    przeciez nikt nie slucha swoich kolumienek z odleglosci 10cm :P a jak jest sie dalej niz te 0,5m to z lornetka trzeba bylo by sie przygladac zeby cos zauwazyc :P

Skomentuj

teraz tego niewidac. ale przed lakierowaniem bylo bardzo widac

Skomentuj

Czaruję...
                                      X