Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa z granitu...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa z granitu...

Witam

Co sadzicie, zeby zrobic obudowe do subwoofera z granitu ? cena nie gra roli, gdyz mam do tego dostep. Interesuje mnie jedynie jak to sie ma do akustyki, ze sztywnoscia nie powinno byc problemu.

Maty bitumiczne by się przydały wewnątrz (oczywiście nie, aby usztywnić).
    Konstrukcja byłaby niezywkle ciężka i stabilna, ale ciekawa i niespotykana.
    Obudowy z betonu są dość dobre, więc czemu granit miałby być zły? Próbuj, skoro cena nie gra roli

Skomentuj

W wakacje jak bede mial czas zrobie cos z odpadow dla dobra nauki i wlasnego :) Buda w cwiercwalkach byla by nawet ciekawa wizualnie w pelni spolerowana, badz wypalona.

Skomentuj

a do domu przetransportujesz jakims dzwigiem przez okno? no i podloge trzeba by bylo wzmocnic albo postawic maksymalnie w rogu :)

Skomentuj

Tak mimochodem wspomnę że taka obudowa może spowodować ogromny zawód choć ja akurat uważam to za plus...

Skomentuj

umberto, może coś więcej?

Skomentuj

Gęstość,sztywność,pseudobasy...a raczej ich brak.I w związku z tym pierwsze wrażenie powoduje że sub nie jest subem.Ja akurat w betonie sie babrałem.Ale to podobny temat,a nawet gorszy pod tym względem.

Skomentuj

z tego co czytalem to obudowy z ktorymi sie obecnie bawimy poprostu "graja" a taka sztywna obudowa bedzie tlumic wszystko i bedzie gral tylko sam glosnik.
                ma to swoje zalety bo niema zadnych rezonansow i gra sam glosnik ale chyb porzebny bedzie dobry glosnik :roll:

Skomentuj

a tak mniej wiecej ile taka obudowa moze wazyc? bo stawialem niedawno pomnik dziadkowi ktory wazyl ponad 1000kg a wcale duzy nie jest

Skomentuj

O ile pamietam to albo tu albo na audiomani był pan co zrobił kolumny z betonu. Był to chyba Marven lub cos podobnego. Było tam dokładnie opisane że wg niego nie gra to fajnie i wina jest raczej betonu.

Skomentuj

być może jest to jeszcze wina przyzwyczajenia, nie zawsze coś nowego na początku gra dobrze, pewne ukryte na pierwszy rzut oka zalety odkrywamy dopiero po pewnym czasie.
                      Materiały typu granit czy beton są supersztywne jak na au, twarde przez co ich rezonanse będą umieszczone wysoko, pytanie jak wysoko.
                      Marven zrobił pomiary gotowych kolumn ?

Skomentuj

takero nie pamiętam czy robił pomiary wystarczy poszukać. jednak nie ja chce robić z betonu:0

Skomentuj

Myslalem nad buda max 50l wiec waga ok 200kg, moze mniej, bo chcialbym zastosowac plyte 2cm, a nie jak na pomnik 5+, blat od stolu o wymiarach 130 x 80 x 5 wazy ok 140kg, wiec powinienem sie w tym zmiescic.

Skomentuj

Czaruję...
                          X