Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fornirowanie na OSB

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

fornirowanie na OSB

Witam

Mam zrobione budy z OSB 22mm, kupilem juz fornir (buk 0,7mm) i niedlugo bede fornirował

Kleic fornir bezposrednio na OSB (klejem moment bede kleił, juz mam) czy szpachla samochodowa, zeby bylo idealnie równo ? boje sie kłaść fornir bezposrednio na osb, żeby mi nie wyszły żadne wypukłości, albo eby fornir nie uległ oszkodzeniu przy lekkim nacisku

prosze o odpowiedzi

Ze swojej strony polecam przeszlifować osb, tak aby zedrzeć warstwę lakieru która na niej jest.

Skomentuj

a czy mozna nakleić fornir na oszlifowane OSB ? czy szpachlować ?

Skomentuj

Jeśli nie ma wielkich dziur i widzisz, że powierzchnia jest równa to możesz śmiało kleić. No i tutaj wchodzi w grę tylko, choć może nie tylko, henkel.

Skomentuj

fornir jest wystarczajaco gruby aby ukryc drobne lub nawet troche wieksze nierownosci plyty pod nia. zrob tak jak radzi esh0 i spokojnie mozesz kleic

Skomentuj

to rewelacja, zyskam kilka groszy na szpachli, jedynie brzegi przyjade szpachlą, bo tak moze byc problem, w niektorych miejscach akurat na brzegu jest wgłebienie, to troche przejade szpachlą, i tak narazie zanim bede fornirował musze zdecydować sie na przetworniki (sredniotonowke) bo niewiem jakiej wielkosci dziury ciąć w przednim panelu

Skomentuj

Zamieszczone przez BikerBo
              i tak narazie zanim bede fornirował musze zdecydować sie na przetworniki (sredniotonowke) bo niewiem jakiej wielkosci dziury ciąć w przednim panelu
              :shock: najpierw sie wybiera glosniki i planuje calosc a dopiero pozniej bierzesz sie do roboty

Skomentuj

juz mam wybrane przetworniki, gdn 20/80/2, gdm 10/80/2 i gdwk 10/80/7 ex, bo tez od nie zrobiona jest zrwrota, ale miałem chwilowe głupie pomysły

gdzie mozna kupic głupie obrecze tonsila do gdmów ?

Skomentuj

gdn 20/80/2, gdm 10/80/2 i gdwk 10/80/7 ex
                  a juz myslalem ze Ty z tych mniej wymagajacych...

najlepiej poszukaj na allegro od altusow lub innych kolumn. czy sprzedaja je w sklepie to niewiem

Skomentuj

BikerBo, ja mam obrecze do 10cm i do 20 cm, uzywane te kwadratowe, wygladaja jak nowki, cos to pw..

Skomentuj

w sumie potrzebne mi okrągłe, chce dac pierscień tylko do 10 cm (wysokotonowy ma srebrny brzeg, pasujący wizualnie pod ramke tonsila) a niskotonowy zostaje bez ramki, bo by mi chyba ramka poza obudowe wystawała

nieciekawie bedzie wygladac przod, z jedna kwardatową ramka, w szczegolnosci gdy nie ebde montował maskownic, ale dziki za oferte

cały czas szukam tych tonsilowych obręczy, jak by kto miał prosze pisac ! :)

aha, glupie pytanie mam : mozna zamontować zwrotnice na tylnej sciance obudowe, na przeciw niskotonówki ? akurat tam mam dobre miesjce w obudowe, czy pole elekttromagnetyczne z magnesu glosnika nie bedzie wplywac negatywnie na .. hm.. na obojetnie co w pracy zwrotnicy (cewki powietrzne, kondy jantzen, rezystory ceramiczne jesli to ważne) bo mam zamiar zwrotniczki własnie tam zamocować

gdzie polecacie dawac b-r (6,8cm X 16cm) co daje strojenie 39hz, mam zamiar go dac na przedniej sciance, ale mysle tez nad tym zeby zamocować go w tylnym panelu

najglupsze pytanie, kolce do obudowy, mam juz kupione kolce, ale zastanawia mnie ile kolców dac na jedną kolumne, w sumie 4 powinno, ale na 3 (2 z przodu, jeden z tylu) obudowa nie ma prawa sie kiwac, a na 4 zawsze troche moze co o tym myslicie

Skomentuj

zwrotnice mozesz tam zamontowac. w cewce indukuje sie prad pod wplywem zmiennego pola magnetycznego a te z glosnika jest stale wiec chyba nie powinno to zaszkodzic

ja preferuje tunel na przodzie obudowy mimo tego czasami trzeba dac go z tylu lub od dolu

na 3 kolcach bedzie stalo ale jest wieksze prawdopodobienstwo ze ktos szturchnie i poleci...

Skomentuj

jeszcze jedno pytanie

mam do dyspozycji kolo 100 kg obciążenia (siłownia ;D) i moge tym przygniesc fornir podczas klejenie, dac na fornir bezposrednio jakiś duzy kawałek osb i na to obciążenie ? dac cos miedzy osb ktorym bede dociskał a fornir ?

Skomentuj

jezeli kleisz momentem to wystarczy jak na juz polozony fornir dasz jakas plyte i pochodzisz troche po niej (plyta po to zeby obciazenie sie rono rozlozylo) mozesz nawet lekko poskakac ale naprawde lekko :) u mnie trzyma sie jak skala

na opakowaniu nawet pisze ze nie liczy sie czas jaki klej byl pod obciazeniem tylko sila tego obciazenia

Skomentuj

Zamieszczone przez damiani
                              na opakowaniu nawet pisze ze nie liczy sie czas jaki klej byl pod obciazeniem tylko sila tego obciazenia
                              Również ważny jest czas od posmarowania powierzchni do momentu klejenia.U mnie sprawdza się czas na kafke :mrgreen: Czyli tak z 15 min. minimum.

Skomentuj

dac cos miedzy osb ktorym bede dociskał a fornir ?
                                mozesz dac np podklad pod panele lub cienki kawalek styropianu aby nacisk rozlozyl sie rownomiernie i dopasowal do krzywizn powierzchni...

Skomentuj

co to jest ten podkład pod panele ? brzmi dobrze

Skomentuj

taka pianka, okolo 1mm grubosci
                                    rownie dorze moze byc to styropian, kilka warstw jakiejs grubszej tkaniny itp.

Skomentuj

nie ma takiej potrzeby.
                                      jeśli używasz Momentu wystarczy jednorazowy w miarę mocny docisk.
                                      ja dociskam tylko krążkiem w dłoni i jest bajka.

Skomentuj

ale jak staniesz na tak klejonym fornize to nacisk jest wiekszy i masz pewnosc ze docisniete bedzie w kazdym miejscu

Skomentuj

Czaruję...