Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki klej do wykładziny?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki klej do wykładziny?

Witam. Mam pytanie jak w temacie. Czyli jakiego kleju używacie do obklejania suba wykładziną i czy macie jakąś dobra wypróbowaną metodę. Tzn. czy robicie to jednym kawałkiem czy na każdą ścianę idzie osobny itd. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleść odpowiedzi. Z góry dzięki. Pozdrawiam.

ja oklejałem butaprenem i jest ok ale trzeba poczekać aż będzie takie prawie suche i wtedy oklejać bo może przesiąkać. niektóre wykładziny mogą sie trochę topić pod wpływem kleju najlepiej zrób sobie jakaś próbkę. a wycinałem tak żeby okleić 4 ścianki jednym kawałkiem (przód, góra, tył i spód - łączenie na spodzie) wszystkie brzegi szersze o ok 2cm potem zawijałem te brzegi i wklejałem taki mniejszy kwadrat. całość zaraz po położeniu potraktowałem wałkiem.

Skomentuj

ja kleilem roznymi klejami i najlepszy okazal sie butapren. jezeli niemozesz uzyc w domu tak "smierdzacego" kleju to spokojnie mozesz przyklejac na vikol - tylko trzeba dluzej poczekac.
      ja staram sie kleic z jednego kawalka. chetnie bym zademonstrowal jak to robie bo na dniach bede skladal dziwaczna skrzynke do golfa ale niemam aparatu :???:

co do klejenia butaprenem to nie czekam az wyschnie tylko odrazu przykladam po posmarowaniu scianki. klej przesiaka na krawedziach jezeli za mocno przycisniesz. na wiekszych powierzchniach klada plyte i przyciskam saoba na chwile. kanty dociskam recznie listewka bo wieksze obciazenie powoduje ze klej przesiaka - i tak czasami mi przesiaknie :oops:

Skomentuj

Wielki dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.

[ Dodano: 2007-06-17, 10:52 ]
        I jeszcze jedna sprawa mi sie przypomniała. Nakładacie klej na płytę i wykładzinę czy tylko na jedną powierzchnię?

Skomentuj

a ja proponuje klej do tapicerki firmy FORCH :) i tak nie sierdzi i jest w spayu :)

Skomentuj

najlepszy jest taki pro klej , nie pamiętam nazwy , ale ma konstystencje majonezu, wiem że w LDMie go używają :)

Skomentuj

Jutro pójdę do tapicera i wypytam się go jakiego kleju on używa. Może nawet od razu uda się u niego kupić. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Hmm.. ja mam z klejem doczynienia na codzien... kleje materace...
                I powiem szczerze najlepiej klei sie na cieplo...
                CO prawda zeby tak kleic trzeba miec specjalna maszyne (nie oplacalna dla zwyklego maniaka diy) ale efekt jest porazajacy:P
                Kiedys jak bylem u siebie w miescie w jednym sklepie - Gran - czasami pojawiaja sie "starsze" sprzety tej firmy na allegro, to sprzedawczyni powiedziala ze tez kleja material z obudowa na "cieplo"

Ja w domu kleje na vikol, trzeba jedynie troszke odczekac az lekko wyschnie...

Skomentuj

Czy na ciepło najlepsze ? Nie wiem, wiem że klej o którym mowa jest na tyle silny że przy próbie oderwania go od płyty wiórowej odchodzi razem z nią...
                  Pozatym w przeciwieństwie do butaprenu nie przesiąka.
                  Niech tylko poszperam w archiwum na komunikatorach to znajde jego nazwe :)

Skomentuj

Wykładzina kupiona. Tylko jeszcze co do kleju - nie wiem jakiego użyć. Takero, spróbuj znaleźć tę nazwę tego majonezu.

Skomentuj

Kundziu, moze sie okazac ze ten klej bedzie drogi...
                      vikol i butapren w zupelnosci wystarczaja a i cena przystepna 8-13zl/litr

Skomentuj

Bierz butapren, tylko nasmaruj i skrzynke i materiał po całości nie zostawiając pustych miejsc, nie klej od razu tylko odczekaj z 5min. aż prawie przyschnie - tak się klei prawidłowo nawet w instrukcji tak jest napisane. Ja w jachtach wyklejałem wykładzinę w ten sposób.
                        Wikol na pewno gorzej się tu sprawdzi, po pierwsze po nałożeniu część wsiąknie w wykładzinę, a po drugie jak wyschnie to robi się twarda skorupa, która z biegiem czasu może pękać.

Skomentuj

Zamieszczone przez Wojtekmtb
                          Bierz butapren, tylko nasmaruj i skrzynke i materiał po całości nie zostawiając pustych miejsc, nie klej od razu tylko odczekaj z 5min. aż prawie przyschnie
                          w ten sposob gwarantowane przesiakanie a no i litr ledwo na skrzynie starczy.
                          smarujesz scianke bez oszczednosci tak aby po posmarowaniu calej nie bylo widac suchych miejsc. nastepnie kladziesz na to wykladzine i dociskasz plyta i niewielkim obciazeniem. na poczatek wygladzasz reka. SPRAWDZONE WIELOKROTNIE

Zamieszczone przez Wojtekmtb
                          Wikol na pewno gorzej się tu sprawdzi, po pierwsze po nałożeniu część wsiąknie w wykładzinę, a po drugie jak wyschnie to robi się twarda skorupa, która z biegiem czasu może pękać.
                          jakie Ty vikole uzywasz?? faktycznie trzeba dluzej odczekac ale nic nie przesiaka - trzeba tylko zdecydowanie mniejszego nacisku. wystarczy od czasu do czasu reka przeleciec cala powierzchnie. a dobry vikol po wyschnieciu jest bezbarwny i elastyczny :razz:

Skomentuj

Paweł a jak długo czekasz żeby położyć wykładzinę i ile czasu dajesz aby klej wysechł?

Skomentuj

dla butaprenu?? wogole :P odrazu jak posmaruje to przykladam wykladzine zeby ten klej sie rozprowadzil na jej powierzchni. pozniej przykladam plyte i male obciazenie (5-15kg) i po 10min smaruje kolejna scianke. tylko wtedy musisz uwazac aby za bardzo nie oderwac wykladziny z poprzedniej scianki bo tam klej zlapal ale jeszcze mozna spokojnie zerwac. na rogach daje wiecej kleju.

jezeli chodzi o vikol to dawno nie kleilem... ale chyba jutro bede kleil bo mi butaprenu nie wystarczy :/

Skomentuj

Pytałem o vikol. Sory, zapomniałem napisać. Właśnie jestem w trakcie klejenia vikolem i muszę powiedzieć że idzie ekstra. Jak na pierwsze podejście bardzo mi się podoba. Dzięki tym wszystkim co mi go polecali. :]

Skomentuj

tez jestem w trakcie klejenia vikolem (zabraklo kasy na butapren :neutral: ) i musze przyznac ze butaprenem idzie znacznie szybciej - ale przynajmniej teraz nic nie smierdzi :wink:
                                  zobacze pozniej czy nic nie przesiaknie...

Skomentuj

ja oklejałem 3 paczki, wsio pojechałem klejem lepszym niz wikol do drewna, nazywał się chyba UHU, i paczki ładnie wyglądają, jedyna rzecz to muszę kupić kątowniki , bo wszystkie brzegi są skopsane (zbyt gruba wykładzina )

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_membran
                                      klejem lepszym niz wikol do drewna, nazywał się chyba UHU
                                      to też klej wikolowy tylko 3x droższy

Skomentuj

np drakol jest ulepszonym klejem vikolowym i do drewna jest lepszy (szybciej lapie) ale ma jedna paskudna wade - nie jest przezroczysty

do tej pory okleilem najwieksze scianki ktore ida najszybciej. az boje sie pomyslec ile mi zajmie zabawa z "zawijaniem" :neutral:
                                        te boki chyba pojade butaprenem bo na tyle mi jeszcze wystarczy...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X