Witam. Mam pytanie jak w temacie. Czyli jakiego kleju używacie do obklejania suba wykładziną i czy macie jakąś dobra wypróbowaną metodę. Tzn. czy robicie to jednym kawałkiem czy na każdą ścianę idzie osobny itd. Szukałem na forum ale nie mogłem znaleść odpowiedzi. Z góry dzięki. Pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jaki klej do wykładziny?
Collapse
X
-
ja oklejałem butaprenem i jest ok ale trzeba poczekać aż będzie takie prawie suche i wtedy oklejać bo może przesiąkać. niektóre wykładziny mogą sie trochę topić pod wpływem kleju najlepiej zrób sobie jakaś próbkę. a wycinałem tak żeby okleić 4 ścianki jednym kawałkiem (przód, góra, tył i spód - łączenie na spodzie) wszystkie brzegi szersze o ok 2cm potem zawijałem te brzegi i wklejałem taki mniejszy kwadrat. całość zaraz po położeniu potraktowałem wałkiem.
-
ja kleilem roznymi klejami i najlepszy okazal sie butapren. jezeli niemozesz uzyc w domu tak "smierdzacego" kleju to spokojnie mozesz przyklejac na vikol - tylko trzeba dluzej poczekac.
ja staram sie kleic z jednego kawalka. chetnie bym zademonstrowal jak to robie bo na dniach bede skladal dziwaczna skrzynke do golfa ale niemam aparatu :???:
co do klejenia butaprenem to nie czekam az wyschnie tylko odrazu przykladam po posmarowaniu scianki. klej przesiaka na krawedziach jezeli za mocno przycisniesz. na wiekszych powierzchniach klada plyte i przyciskam saoba na chwile. kanty dociskam recznie listewka bo wieksze obciazenie powoduje ze klej przesiaka - i tak czasami mi przesiaknie :oops:
Skomentuj
-
Hmm.. ja mam z klejem doczynienia na codzien... kleje materace...
I powiem szczerze najlepiej klei sie na cieplo...
CO prawda zeby tak kleic trzeba miec specjalna maszyne (nie oplacalna dla zwyklego maniaka diy) ale efekt jest porazajacy:P
Kiedys jak bylem u siebie w miescie w jednym sklepie - Gran - czasami pojawiaja sie "starsze" sprzety tej firmy na allegro, to sprzedawczyni powiedziala ze tez kleja material z obudowa na "cieplo"
Ja w domu kleje na vikol, trzeba jedynie troszke odczekac az lekko wyschnie...
Skomentuj
-
Bierz butapren, tylko nasmaruj i skrzynke i materiał po całości nie zostawiając pustych miejsc, nie klej od razu tylko odczekaj z 5min. aż prawie przyschnie - tak się klei prawidłowo nawet w instrukcji tak jest napisane. Ja w jachtach wyklejałem wykładzinę w ten sposób.
Wikol na pewno gorzej się tu sprawdzi, po pierwsze po nałożeniu część wsiąknie w wykładzinę, a po drugie jak wyschnie to robi się twarda skorupa, która z biegiem czasu może pękać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez WojtekmtbBierz butapren, tylko nasmaruj i skrzynke i materiał po całości nie zostawiając pustych miejsc, nie klej od razu tylko odczekaj z 5min. aż prawie przyschnie
smarujesz scianke bez oszczednosci tak aby po posmarowaniu calej nie bylo widac suchych miejsc. nastepnie kladziesz na to wykladzine i dociskasz plyta i niewielkim obciazeniem. na poczatek wygladzasz reka. SPRAWDZONE WIELOKROTNIE
Zamieszczone przez WojtekmtbWikol na pewno gorzej się tu sprawdzi, po pierwsze po nałożeniu część wsiąknie w wykładzinę, a po drugie jak wyschnie to robi się twarda skorupa, która z biegiem czasu może pękać.
Skomentuj
-
dla butaprenu?? wogole :P odrazu jak posmaruje to przykladam wykladzine zeby ten klej sie rozprowadzil na jej powierzchni. pozniej przykladam plyte i male obciazenie (5-15kg) i po 10min smaruje kolejna scianke. tylko wtedy musisz uwazac aby za bardzo nie oderwac wykladziny z poprzedniej scianki bo tam klej zlapal ale jeszcze mozna spokojnie zerwac. na rogach daje wiecej kleju.
jezeli chodzi o vikol to dawno nie kleilem... ale chyba jutro bede kleil bo mi butaprenu nie wystarczy :/
Skomentuj
-
np drakol jest ulepszonym klejem vikolowym i do drewna jest lepszy (szybciej lapie) ale ma jedna paskudna wade - nie jest przezroczysty
do tej pory okleilem najwieksze scianki ktore ida najszybciej. az boje sie pomyslec ile mi zajmie zabawa z "zawijaniem" :neutral:
te boki chyba pojade butaprenem bo na tyle mi jeszcze wystarczy...
Skomentuj
Skomentuj