Za wiele tu nie ma co pisać,wszystko na ten temat można znaleźć w sieci i literaturze.
Krótko mówiąc ten rodzaj obudowy pozwala na osiągnięcie dużo niższego basu niż w konstrukcji BR.
W tym przypadku nie mogłem zbyt zaszaleć ze względu na dość wysoki rezonans głośnika,niemal 60Hz.Linia ma 140cm długości,dość silnie wytłumiona.Bez wytłumienia jest niezbyt ciekawie,bas staje sie za tłusty,męczy.
Na chwilę obecną wykonałem drugą sztukę i połączyłem ze wstęgami.Gdyby nie kiepska średnica był by to całkiem ciekawy zestaw z potężnym wprawiającym w zdziwienie basem.
Ogólnie polecam ten rodzaj obudowy,rozwiązanie szczególnie dobre w wypadku niemożliwości zastosowania subwoofera.
to fajnie ze Twoje dzieci czegos sie naucza juz w tym wieku :wink: ja w podobnym wieku tylko wbijalem gwozdzie :sad: ale w mojej konstrukcji domkach na drzewie :mrgreen:
a czy poza osagnieciem glebszego basu sa jakies wady takiej obudowy?? bo na audiomani byl projekt z usherem w roli glownej wiec... szkoda tylko ze czasu niemam
Proszę się nie śmiać,to LG z odzysku.
Wstępnie mierzyłem,głównie rezonans.
a czy poza osagnieciem glebszego basu sa jakies wady takiej obudowy?? bo na audiomani byl projekt z usherem w roli glownej wiec... szkoda tylko ze czasu niemam
Wadą na pewno jest rozmiar obudowy,pewna komplikacja w budowie i co za tym idzie wyższy koszt.Ale wydaje mi się że warto.Ja po tym wstępniaku mam chęć sięgnąć po lepszy wooferek i zbudować TL już na zupełnie poważnie.
Ciekawym i tanim rozwiązaniem wydaje mi się wykorzystanie również tańszych głośników pokroju np.arn150 czy xw.Przy poprawnym wykonaniu na pewno sub stanie się zbędny.
Ciekawym i tanim rozwiązaniem wydaje mi się wykorzystanie również tańszych głośników pokroju np.arn150 czy xw.Przy poprawnym wykonaniu na pewno sub stanie się zbędny.
umberto, esh0, takero, co myslicie o TL na usherze 8955
moglby ktos z was rzucic okiem?
Moc znamionowa Pe 100 W
Efektywność 89.0 dB/W/m
Impedancja znamionowa Ze 8 ohm
Rezystancja cewki Re 5.70 ohm
Średnica cewki 42.0 mm
Wysokość cewki 18.0 mm
Materiał karkasu kapton
Indukcyjność cewki Le 0.49 mH
Max wychylenie Xmax (+/-) 6.00 mm
Wysokość magnesu 22 mm
Średnica magnesu 142 mm
tu nie ma co myśleć , tylko trzeba to empirycznie sprawdzić :P
Tyle że jak dla mnie 8 cali to już nieco spora buda wychodzi, do tego kawał mięczaka z niego :P
Ale póki się nie usłyszy ciężko coś powiedzieć tak naprawde...
no wlanie nie koniecznie, na pewno nie jest to beyma ale kopa i twarda stopke bez problemu odgrywa, 20/80/2 juz jest bardziej miekki. no ale poczekam jak sie wygrzeja i porzadna zwrotke, poki co jestem super zaskoczony i zadowolony
ee, ja też chce coś takiego zbudować :mrgreen: gdzieś po szafkach pałętają mi się jakies 16cm no -name, może moge je jakoś wykorzystać? pomożecie jakoś? bo ja się na tl kompletnie nie znam..
Skomentuj