Nie jestem guru ale...10cm średnicy,poszedł bym na "równo",bez przewężeń.Na fotce one wygladają dość drastycznie,boję się że wooferek sie zadusi,nie odda sedna.I za dużo "zakrętów".Co on ma za rezonans,20Hz?Na mój gust jeden zakręt to max,mniejsze zniekształcenia.
No i weź te bude usztywnij bo te 10cm zrobi takie rezonanse.... :mrgreen:
Żartuję oczywiście,stykła by sklejeczka 8mm.
Ma rezonans za 130Hz Dzisiaj odpaliłem, gra lepiej niż w BR czy zamkniętej, ale mam wrażenie jakiegoś mocnego podbicia... Ale słuchałem pod zodiakiem z korekcją, więc może dlatego, zaraz podepnę pod normalny szpszent
[ Dodano: 2007-06-19, 21:45 ]
Sprawdziłem. Hmmm... co mogę powiedzieć - gra lepiej. Bas jednak mocno płytki. Ogólnie da się słuchać - gra lepiej niż komputerowe zestawy :) Zrobię drugą obudowę i chyba spylę na Alledrogo.
miki jak możesz to podaj jeszcze wymiar wewnętrzny przedniej ścianki tego głośniczka, to znaczy jaką szerokość kolumny zakładasz. Długość tunelu to bagatela 3,57 cm wliczając wytłumienie. Napisz jak coś już zrobisz , bo ciekaw jestem cholernie co wyjdzie z tego
[ Dodano: 2007-06-22, 19:01 ]
umberto tak zerkam na tą kolumienkę i zastanawia mnie jedna sprawa, czy przypadkiem na łuki nie dałeś plecówki z mebli, bo jak za nią jest pusto to dudni jak cholerka. . A jeszcze jedno bawiłeś się różnicowanie drogi ?
umberto tak zerkam na tą kolumienkę i zastanawia mnie jedna sprawa, czy przypadkiem na łuki nie dałeś plecówki z mebli, bo jak za nią jest pusto to dudni jak cholerka.
To nie jest plecówka,tworzywo.A dudnić prawa nie ma,piachu nasypałem :mrgreen:
Trochę z długością sie bawiłem,i powiem że chyba wydłużę tunel.
zejście jeszcze niższe będziesz miał, a swoją drogą ciekawe jak wypadnie teoria w konfrontacji z praktyką. I znowu syna do piaskownicy wysłać będziesz musiał :)
no wlasnie - predzej dawalbym 20/60/3 niz 20/80/2. zakladajac w tym przypadku trojdroznosc to moznaby sie szarpnac na aktywny podzial miedzy dolem, a sredniowysokotonowa czescia pasma. odcinajac nisko 20/60/3 mozna sie pozbyc rezonansow. na niskosredniaka z wysokotonowym dac do jakiejs malej 2-4 litrowej komory. jak tanio to np arn-116, a jak lepiej to gdn-15-100, a na gore juz co komu pasuje...
Swoją drogą, no muszę się zmusić do zrobienia drugiej takiej tubki. Do tego czeka na wykończenie sub bp4th na arn150... ale będzie haj end. Ktoś wstępnie się reflektuje na kupno? :twisted:
aryan, zrob tak jak ja kombinowalem - poszukaj wymiarow w temacie o tej tubie oraz fotki z budowy. pomierz, policz i rysuj... :razz:
ja juz mam z 80% rozrysowane ale z braku czasu kartki leza....
Skomentuj