Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Band pass,isobaric na 2x no name 16,5 cm.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Band pass,isobaric na 2x no name 16,5 cm.

A wiec tak. wczoraj rozebralem glosniki Diy mojej drugiej polowki. W srodku siedzialy wysokie GDWK 8-13/120-8 zwrotka nie wyglada na uniwersalna a jako snisko srednie wlozone byly altronix(raczej no name) wszystko siedzialo w 12l closed i gralo zadowalajaco dla mojej kobietki :). Gdwk wystawiam na allegro gdyz nie sa zniszczone a z tych dwoch altronixow chce cos zrobic :) czysto z ciekawosci :)

Są to dwa glosniki 16,5 cm. Moj plan jest taki aby wsadzic to w w obudowe B-P a glosniki w isobaric. Maja po 8ohm wiec dwa daja mi 4 ohm. Zrobil bym takiego mini suba forda fiesty ktory idzie do sprzedania a moglbym tanio podniesc jego wartosc :)

Oczekiwania:
    - w miare mala buda
    - zeby uzyskac jak najwieksza ilosc basu

Pytanie:
    1. Jak to zrobic nie majac parametrow jiga itp. mysle nad obudowa closed rzędu ok5l i br ok 7l. Br poczatkowo 7cm srednicy z rury pcv i stroil bym to na ucho, pozniej zrobil bym b-r szczelinowy.
    2. Jak to jest z tym isobaric?? glosniki są ustawione do siebie frontami. tylko jak to podlaczyc?

wiem ze wydaje sie wam to chore, ale szkoda mi pieniedzy na nowe glosniki ktore pojda do sprzedazy, a jednak głód Diy robi swoje tymbardziej ze wakacje :). Temat daje do off-topa gdyz jest to bardziej majsterkowanie, poznanie obudowy b-p itp.

Wszelkiego rodzaju wskazowki milewidziane

Ja jestem także ciekaw jak to wyjdzie. Ostatnio byłem u kumpla i miał jakiegoś "999" 16 cm. Obudowa jakaś mała, closed. Jak to grało ?

1. Głośnik dostawał równe 40 W a membrana wogóle mu nie chodziła
    2. Nie było WOGÓLE zróznicowania dźwięku
    3. Płasko, płasko, płasko .......

Ale jeżeli chcesz zrobić jakąś hybrydową budę do tego - to fajnie. Zobaczymy, co da się z tego wyciągnąć. Pozdrawiam !

P.S. Obstawiam Band Pass ....

Skomentuj

zdecydowalem sie na taka obudowe bo glosniki sa noname a bp zwieksza wytrzymalosc mocowa, i mozna z nigo wyciagnac troszke wiecej db niz z normalnej obudowy, jesli dam dwa glosniki w isobaric to wzrasta mi spl o kolejne 3db a nie zwieksza mi sie objetosc obudowy. z tym ze nie za bardzo wiem od jakiej objetosci zaczytnac zabawe. myslalem zeby nawet zaczac od 10l closed i 10br a pozniej ewentualnie pobawic sie z dokladaniem piasku w workach w celu zmniejszania objetosci. z drugiej strony 20l to juz nie taki malutki sub a mi zalezy na jak najmniejszym zeby kuryc go w malym bagazniku fiesty :)

Skomentuj

michone,chcesz robić BP na oko?JAK???

Skomentuj

Zamieszczone przez michone
          Jak to jest z tym isobaric?? glosniki są ustawione do siebie frontami. tylko jak to podlaczyc?
          Zamieszczone przez michone
          jesli dam dwa glosniki w isobaric to wzrasta mi spl o kolejne 3db a nie zwieksza mi sie objetosc obudowy
          z tego co wiem to nie zmieni sie SPL - no chyba ze mam zle info

glosniki do siebie frontami oddzielone jakims dystansem (np plyta) i maja chodzic tak jakby byly mechanicznie polaczone

jak chcesz to mam gdzies rozrysowany subik tonsila na 13cm...

[ Dodano: 2007-06-20, 23:18 ]

Skomentuj

Zamieszczone przez umberto
            michone,chcesz robić BP na oko?JAK???
            bardziej na ucho niz na oko :) zaczac od troche wiekszego litrazu i bawic sie zmniejszajac litraz i zmieniajac rurke. Cos w stylu strojenia b-r na ucho. dojsc do jakiegos zadowalajacego consensusu wsadzic to do auta i pogonic :)

pawel isobaric ma to do siebie ze spl wzrasta o 3db bo zastosowane sa dwie membramy, z tym ze to ma do siebie ze nie trzeba zwiekszac dwukrotnie litrazu. bo inazej jaki byl by sens montowania drugiego glosnika??

Skomentuj

z tego co ja kiedys czytalem to SPL pozostaje na tym samym poziomie a pozwala to na zmniejszenie szkrzynki o polowe. sam juz niewiem jak z tym jest...

Skomentuj

w sumie to sie zastanawiam teraz czy isobaric czy normalnie... w sumie dodatkowe 3 db sie przydadza, a troche poczytalem i w isobaric spada wytrzymalosc mocowa :/

Skomentuj

w isobaricu powierzchnia membrany sie wcale nie zwieksza. czy w dwucewkowym glosniku SD tez jest wieksze niz w jedno? nie... z SPLem tez jest sprawa krucha. zalezy czy duzy masz dystans miedzy glosnikami - czy sa do siebie przodami czy tylami, itd... w kazdym razie nie uzyskasz +3dB, a moze on nawet wynosic wartosc minusowa w stosunku do jednego glosnika...

Skomentuj

Czaruję...
                  X