Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Fornir - gdzie? jaki? ile? za ile?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S., no spoko, topola chyba się znajdzie. Zresztą sam nie wiem czy ja nie brałem właśnie topoli.. :roll:

Ja ma taki, bedzie mu odpowiadał? :

U dołu jest taki jak widać na zdjęciu pierwszym, czyli ciemniejszy z mocno zarysowanymi słojami, wyżej jasniejszy ze słabszymi słojami, ale nadal fajnymi, troche podchodzi pod buk, bo ma miejscami takie fajne bukowe kropki, czy jak to nazwać.. To chyba jest topola tak w ogóle

[ Dodano: 2010-02-22, 13:03 ]
    Acha, to zdjęcia surowego jak coś

Skomentuj

A coś ciemniejszego ? :mrgreen: Chyba,że po lakierowaniu będzie ciemniejszy.Bo ten to troche zajasny.

Skomentuj

paldo, ja mogę trochę wziąć na małe monitorki, jakiś klon czy nawet ta topola może być.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
          A coś ciemniejszego ? :mrgreen: Chyba,że po lakierowaniu będzie ciemniejszy.Bo ten to troche zajasny.
          Zawsze po lakierowaniu jest ciemniejszy A jak nie to po bejcowaniu już możesz zrobić taki ciemny jak ci sie spodoba. Coś ciemniejszego też by się znalazło, ale juz dobrze nie pamiętam.

Skomentuj

paldo, nie jestem pewien czy to byla dokladnie topola ale wszystko wskazuje ze tak - mialem cos takiego na monitorkach TOTEM MITE
            i te kolorowe sloje mi sie bardzo podobaly
            no i fornir mega gesty :shock:

Zamieszczone przez paldo
            Coś ciemniejszego też by się znalazło, ale juz dobrze nie pamiętam
            z krajowych to chyba tylko dąb
            dab + lakier juz jest taki zoltawy. po bejcowaniu na braz bardzo fajnie wyglada

ewentualnie olcha lub brzoza - nic innego mi do glowy nie przychodzi. bo sosny raczej nie bedzie mial...

Skomentuj

Brzoza i olcha powinny się właśnie znaleźć. Dąb raczej wątpie. Sosny też chyba nie ma. Właśnie podejrzewam ten swój o to że to olcha (lub właśnie ta topola). Trudno powiedzieć..

Zamieszczone przez Pawel S.
              mialem cos takiego na monitorkach TOTEM MITE
              i te kolorowe sloje mi sie bardzo podobaly
              no i fornir mega gesty :shock:
              No, fajne są te słoje. NA pewno się będzie fajnie prezentował po wykończeniu (może w tym tygodniu się za nie wezmę, to wrzucę fote jak fornir wygląda.

Acha, nie jestem pewny czy nie miał orzecha A orzech jest ciemny. Z tym że jakieś wąskie kawałki, i na pewno nie polecam na pierwszy raz, dużo słoji ma, takich popękanych i kruchy, poza tym orzech sam z siebie jest trudny do położenia.

Ten co mam jest super, fajnie wygląda, dość łatwo się nakłada, elastyczny nie bardzo łamliwy, i zaj. szeroki Prawie pół m u dołu :mrgreen: Stare drzewo musiało być

Główna kwestia to ile tego potrzeba i jakie kawałki (głównie długość, bo szerokość to się połączy

Z tego co pamiętam to tego co ja brałem zostały ostatnie 10liści, i zapewne wszystko bym musiał brać, jeśli jeszcze nikt nie sprzątną to można wziąć wszystko i jakoś rozdzielić. Ja tylko kilka potrzebuje. Choc jeszcze nie weim...

Skomentuj

potrzeba liscie o min 100x28cm
                najlepiej ok 110x30cm
                ok 10 lisci znajac zycie

Skomentuj

No te mają ok 40/200, ale i tak niewiele mniej trzeba by było, bo znając życie reszta opójdzie na odpaki. No chyba żebyś równo na pół przeciął na wysokość i zrobił kolumny ciutke niższe niż 100cm, wtedy 5liści spokojnie wystarczy

Skomentuj

To ja bym chciał coś ciemniejszego a jak nie będzie to ten co pokazywałeś na foto najwyżej przybejcuje,potrzeba mi 10 liści 110x30cm da rade paldo?

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol1991
                      To ja bym chciał coś ciemniejszego a jak nie będzie to ten co pokazywałeś na foto najwyżej przybejcuje,potrzeba mi 10 liści 110x30cm da rade paldo?
                      Myślę że spoko, powinno dać radę. Tylko nie licz że będą takie równo 30/110 pewno będą większe. Wezmę do ciebie nr., dam jeszcze znać jak będę jechał, i jak będę na miejscu to przedzwonie i spytam jakie kawałki ci pasują.

Te ze zdjęcia są tylko w liściach takich jak pisałem 40-50/200cm i jest ich chyba tylko 10szt. W sumie to jeszcze nie wiem ile będę brał, może starczy mi tylko 2, wtedy tobie powinno styknąć te 8 liści 200/40-50. Jeden liść wychodzi 2m2 wtedy i bedziesz miał trochę odpadów, ale przy tej cenie za m to i tak nie ma znaczenia.

Ale z tego co pamiętam były jeszcze jakieś węższe i chyba ciemniejsze, które zreszta miałem brać, ale w końcu znalazłem ten

Jak by co to cieńsze też mogą być, ale więcej?

W każdym razie jak będę się wybierał to dam znać. Jak by ktoś jeszcze był chętny to proszę się zgłaszać

Skomentuj

Minimum jakie cienkie mogą być do 25 ale wolał bym takie 30 bo 1 raz będę fornirować :razz: To jak numer podesłać na PW?

Skomentuj

Nie na temat...
                          Jaki fornir kładzie się najprościej ? Jak mam gotowe skrzynki to np. lewy bok + front + prawy bok mam okleić 1 arkuszem, a górę, plecy, dół też jednym ? Czy każda ścianka to oddzielny arkusz forniru ? Co wtedy z krawędziami ?

Skomentuj

Karol1991, no jedziesz z tym numerem. Jak się będę wybierał to dam znaka.

Tyle że jak już kupie to nie ma zwrotów od razu mówie :razz:

Skomentuj

Cykloid, poczytaj TOOL BOX lub ostatnie posty w BUDOWANIE NA EKRANIE
                              tam byla mowa o tym

Skomentuj

paldo, byłbym zainteresowany jakimś jasnym fornirem (tylko nie zajasnym :lol: ). Warunkiem jest szerokość minimum 45cm :!:
                                Napisz co jesteś w stanie załatwić i za ile...

Skomentuj

ja mogę podać namiary na gościa co uniego kupowałem. Z tego co pamietam, to on jest z cieszyna. 12zł/m2 płaciłem za b. duże liście orzecha kaukaskiego. Mowił że ma dużo różnych gatunków o różnej wielkości liściach. Ktoś chce to na pw podam, bo oficjalnie to chyba nie powinienem bez jego zgody podawać

Skomentuj

otomsono, raczej bedzie kiepsko z tym. Ten co ja brałem jedynie był taki szeroki (chyba), już Karol1991, jest na niego chętny, chyba że mu coś innego wynajdę, a tym się opodzielimy. Acha, tylko że on sie zwęża do góry, więc na górze raczej ni będzie tych 45cm. Zależy na jaką długośc optrzebujesz te 45cm, do metra może i da radę..

Polusek, ma palisander?ewentualnie kakao...kurde zapomnaiełem całej nazwy, ale coś z kakałem ciemnym (bez skojarzeń :mrgreen: )

Skomentuj

miał dużo, heban, orzech włoski cały strych zawalony, ale to było ponad rok temu. Kleje, szelaki, prasę też w cenie złomu miał. Trzeba by zapytać

Skomentuj

paldo, no to kapa jeżeli się zwężają :???:
                                        Napisalem email do tego gościa o którym mówił Polusek i czekam na odpowiedź...

[ Dodano: 2010-02-24, 21:39 ]
                                        Ten koleś od Polusek'a nie ma już nic, wszystko wysprzedał :sad:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X