Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

gdzie dostane tonsile gdwk 11/100 po przystepnej cenie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

gdzie dostane tonsile gdwk 11/100 po przystepnej cenie ?

witam

podzielcie sie namiarami na sklepy internetowe z przystepnymi cenami ww glosnika. w sklepie tonsila chca za niego niespelna 80 zl, w dexonie podobnie. na allegro gosc sprzedaje je po 68 ale to mimo wszystko sporo, jest szansa zeby je dostac po dobrej cenie gdzies w necie?

pozdrawiam

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5931 :wink:

Skomentuj

przgladnalem te wszystkie linki i dalej nic ponizej tych 68 z allegro nie ma... chyba zostaje mi tylko czekanie na jakas okazje z allegro

pozdrawiam

Skomentuj

mam inne i do tego lepsze rozwiązanie - zacznij polować na inny głośnik...
        Ten tonsil gra przeciętnie (nieco lepszy tylko od arvki) i jest cholernie ostry.

Skomentuj

no zgadzam sie takero, z tym ze mam akurat 4 sztuki arn 150 i chcialem cos na szybko z tego zrobic, a z tonsilem mam gotowa dobrze opracowana zwrotnice yoshiego, nie mam teraz czasu ani kasy zeby bawic sie w budowanie ukladu pomiarowego a bez niego nie rusze z innym glosnikiem, tak wiec chyba jestem skazany na tego tonsila

pozdrawiam

Skomentuj

już sc10n jest sporo lepszy, też jest zwrota zaprojektowana, a do tego łatwo można go zdobyć i kosztuje 50zł sztuka.

Skomentuj

hmm przeszukalem forum i faktycznie jest zwrotnica ale widze ze jest ich kilka wersji (z cewka dla wysokiego i bez, z roznymi pojemnosciami kondensatora dla arnow)
              bylbym niezmiernie wdzieczny za wklejenie ostateczniej wersji zwrotnicy dla arnow i tego visatona
              ps. chyba mnie takero przekonales co co tego visatona, bo 50 zl to faktycznie lepsza cena niz te 68 za tonsila i z tego co piszesz to lepszy glosnik.

ps2. z jakiego materialu jest wykonany front tego visatona? pytam poniewaz chcialbym go nieco okroic, podobnie jak tutaj http://audiostereo.lukarnet.com/gfx/320000/325327_2.jpg

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez BuBeK.oNE
                ps2. z jakiego materialu jest wykonany front tego visatona? pytam poniewaz chcialbym go nieco okroic, podobnie jak tutaj http://audiostereo.lukarn...00/325327_2.jpg
                Plastik, zresztą np Seweryn już go w podobny sposób 'kroił'.

hmm przeszukalem forum i faktycznie jest zwrotnica ale widze ze jest ich kilka wersji (z cewka dla wysokiego i bez, z roznymi pojemnosciami kondensatora dla arnow)
                bylbym niezmiernie wdzieczny za wklejenie ostateczniej wersji zwrotnicy dla arnow i tego visatona
                Zarówno kondy jak i ta cewka (która z tego co pamiętam jest zbędna) kosztują grosze i przy kupnie elementów na zwroty można się pokusić o dodatkowy zakup i testy odsłuchowe - bo kto wie co Ci bardziej przypadnie do gustu :)

Skomentuj

mam sporo kondow i troche cewek w domu, rezystorow tez kilka znajde, jednak mimo wszystko za malo mam tych elementow i za malo osluchania zeby bawic sie w strojenie na sluch, tak ze musze zrobic cos gotowego i pomierzonego.

mam jeszcze pytanie odnosnie tej zwrotnicy, znalazlem taki schemat jak nizej (pradopodobie uzytkownika killer badz cos z tym stylu) i zastanawia mnie kwestia kompensacji b-s w tej zwrotnicy. w wersji yoshiego gdwk (89 db spl) jest tlumiony podobnie jak sc10n (90db) o 3 db, czyli otrzymujemy odpowiednio gdwk-86 db, visaton-87 db... yoshi dla arnow dal cewke 1,5mh natomiast w tej zwrotnicy jest 1 mh... takero bede wdzieczny za pomoc z zrozumieniu tematu.

pozdrawiam
                  Załączone pliki

Skomentuj

zastanawia mnie kwestia kompensacji b-s w tej zwrotnicy
                    czegos takiego tutaj niema

to jest zwrotnica pod jednego ARNa. tak wiec jezeli dasz 2szt to tlumik dasz raczej w przedziale 1,5-3,3ohm - najlepiej na sluch to co ci sie bardziej podoba

co do zwrotki yoshiego to niejest ona tak do konca dobrze zaprojektowana. u mnie wybijaja sie na pierwszy plan srednie tony...
                    GDWK jest lepszy od visatona w jednej rzeczy - jest bardziej szczegolowy. sc10n natomiast jest lepszym glosnikiem na poczatek poniewaz jego najwieksza zaleta jest to ze nieslychac jego wad :P

Skomentuj

zaraz zaraz.. czegos tu nie rozumie... Pawel S. piszesz ze ta wrotnica nie ma kompensacji bs, czyli mozna uznac ze jest do kitu:>
                      w poscie z ktorego skopiowalem ta zwrotnice bylo napisane ze jest pod dwa arny 150 4 ohm polaczone szeregowo, natomiast w kwestii zwrotnicy yoshiego.. skoro dominuje w niej srednica przy cewce 1,5 mh to w zwrtonicy powyzej bedzie tej serdenicy jeszcze wiecej skoro cewka ma tylko 1 mh...
                      a co do wyboru glosnika.. hmmm visatona nie slyszalem, tonsila daawno temu z pseudo zwrotnica na 1 kondensatorze no i coz... szalu nie bylo hehe, visaton bylby o tyle lepszy ze plastikowy fron jest latwiejszy do obrobki i no jest tanszy... w kazdym razie takero pisal ze jest zaprojektowana zwrotnica wiec licze ze ktos sie nia podzieli bo ja na forum znalazlem tylko to co powyzej w kilku odmianach o czym pisalem wczesniej.

pozdrawiam

Skomentuj

BuBeK.oNE, a od kiedy ARNy graja srednimi?? ;> srednie sa podbite wlasnie z GDWK.
                        co do BS to nie kazdy glosnik wymaga takiej korekcji - szczegolnie ARNy :P

Skomentuj

no dobra czyli ta zwrotnica powyzej bedzie dobra czy nie ? i jaki powinien byc rezystor szerogowo z visatonem bo na schemacie jest 3 - 6 ohm :>

pozdrawiam

Skomentuj

bedzie dobra a rezystor daj na sluch z tego wlansnie przedzialu (jezeli to jest juz zwrotnica dla 2 ARNow)

Skomentuj

to nie jest zwrotnica mojego autorstwa

pozdrawiam

Skomentuj

znalazlem taki schemat jak nizej (pradopodobie uzytkownika killer badz cos z tym stylu)
                                Zamieszczone przez --killer--
                                to nie jest zwrotnica mojego autorstwa
                                to jest zwrotnica Sound Wave'a

Skomentuj

Jako alternatywe mode zapodać zwrotnice z g20sc : . zwrotka zrobiona wg pomiarów ale nie sprawdzona w praktyce gdyz tego zestawu juz od dawna nie posiadam a pozostały tylko pliki z SW . Grać bedzie na pewno lepiej niz z gdwk 11 czy sc10.

Jeżeli moja zwrotka z gdwk11 produkuje za duzo srednich tonow to wszystkie inne bedą produkować ich jeszcze wiecej. W tamtej zwrotce srednie sa prowadzone równo i na nieco obniżonej linii wg pozostałej czesci pasma wiec technicznie ilosciowo nie jest ich za duzo. Po prostu ten zestaw głosników moze sprawiać takie wrażenie (gdwk 11 troche skompi najwyzszych tonów porowniujac np do takiego sc10 )

Fakt taktem moze zwrotncia do gdwk nie jest najlepsza, pewnie teraz zrobiłbym to inaczej pare lat doświadczenia od tamtego czasu ma jednak znaczenie . Koncepcji nie rozwijałem gdyż przeszedłem na kopułke audaxa który objawił ewidente słabosci brzmeinia gdwk 11/100. Zwrotka z audaxem była bardziej dopracowana, problemem jest tylko to ze niewiele po tym firma audax sie rozpadła i głosniki są nieosiagalne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                    Jeżeli moja zwrotka z gdwk11 produkuje za duzo srednich tonow to wszystkie inne bedą produkować ich jeszcze wiecej
                                    Yoshi_80, niewiem czy to tego wina ale ja mam uklad MTM a nie wierny klon Twojej konstrukcji. w FAQu pisales ze taka konfiguracja moze zmienic wlasnie okolice podzialu pasma...
                                    to wszystkie inne bedą produkować ich jeszcze wiecej
                                    2xARN 150 + D27 w takim razie odpada :P idealnie wywazone szkoda tylko ze troche sucho to gra :/
                                    gdwk 11 troche skompi najwyzszych tonów porowniujac np do takiego sc10
                                    oj tak, wyraznie to slychac

Skomentuj

Fakt moja konstrukcja dolny głośnik miała dość nisko i uwzgledniajac ch-ke kierunkową wynikało, że średnich z tego głośnika jest mniej. Przenosząc go wyżej w układzie MTM dodaje się to, co ch-ka kierunkowa zabrała.

Generalnie mimo wad arna 150 nie ma co spisywać na straty bo cieżko dostać głosnik w porównywalnej cenie o podobnych osiągach, szczególnie basowych :) Możnaby popracować trochę nad tym głośniczkiem, jakiś nowy ożenek z niedrogą kopułka i dopracowana zwrotnica.

Skomentuj

ten g20sc ma mieć 8 Ohm?

Skomentuj

Czaruję...