Witam, składam właśnie kolumny (SS/Eton), niestety ich efektywność będzie na poziomie 87dB, przetesowałem już na nich kilka płyt, wypadły bardzo dobrze, natomiast gdy doszedłem do Toccaty Bacha (jedna z moich ulubionych do testowania sprzętu), to niestety nie spisały się za bardzo. Ciekawi mnie na jakich głośnikach, oprócz tubowych, organy wypadłyby najlepiej - przy odpowiedniej - naturalnej jak na organy głośności. Pozdrawiam
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Toccata Sebastiana Bacha
Collapse
X
-
Może kontrola za słaba ?
Co to konkretnie za SS ? (ale które by to nie były to i tak sądze że coś z lekką membraną mogłoby być lepsze do takiej muzy, SS imho grają fajnie , ale z wolną muzą z niskim dołem, w acid jazzie sprawdzają się doskonale :) )
Myślę że najlepiej byłoby wpaść do jakiegoś poważnego salonu audio z plytą, a najlepiej z plytą i ze wzmakiem (bo kolumn to targał raczej nie będziesz ;] ). Posłuchać tego w paru configach co pozwoli sprawdzić który element zawodzi.
Skomentuj
-
Jeśli chodzi o dźwięk z organów to z pewnością Klipsch odtworzy je lepiej, dokładniej, głośniej niż Audiophysics. Także myślę, że dość duży wpływ na reprodukcję tego instrumentu ma charakter brzmienia i SPL :smile: . Tuby są do tego w sam raz, ale jakie inne głośniki odtworzą je równie dobrze?
Skomentuj
-
Do takiej zabawy to chyba tylko 3 drożna konstrukcja by dawała radę. Ze wszelkich 2 drożnych nie da się zejść efektywnie i bez dużych zniekształceń poniżej 40Hz, to po prostu niemożliwe.
Na pewno znajdzie sie pare 18 cm głosników co na wykresach będą osiagać takie rezultaty lub lepsze ale to sie później odbija na srednim paśmie. Prościej jest zrobić 3 drożną.
Ja tekże uważam, że efektywność gra tu kluczową role - duża efekttywność to małe wychylenia membrany - to duża dynamika i niższe zniekształcenia.
Skomentuj
-
Jeśli można,po prosił bym o próbkę na umberto.diy@gmail.com,ciekaw jestem co na taki materiał powiedzą moje tubki.Klękną?Oby nie...
Skomentuj
-
umberto, mam to niestety tylko na CD, a w kompie cd-rom mi się zepsuł, ale podaję linka do jednej z aranżacji:
http://www.cyberorganist.com/audio/b...k-magle%29.mp3
Skomentuj
Skomentuj