Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Radiowęzeł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Radiowęzeł

Witam
    Mam maly problemik dotyczacy radiowezla. Chodzi o to ze musze od podstaw zbudowac system radiowezlowy w mojej szkole (4 kondygnacje, na 3 kondygnacjach taki sam korytarz o dlugosci 35 metrowy i wysokosci 4 metry, na najnizszej kondygnacji 10 metrowa szatnia o wysokosci 3 metry). NIestety budzet przeznaczony na ten projekt nie jest zbyt wysoki bo tylko 3000 zl- chcialbym za to kupic wzmacniacz lub powermixer i glosniki na cala szkole. I tu jest problem poniewaz wiadomo ze z powodu strat w instalacji musi byc to wzmacniacz wysokonapieciowy a chcialbym po szkole rozwiesic tylko ok 14 glosnikow o mocy przynajmniej 30W nominalnej . NIestety nie moge znalezc glosnikow z transformatorem o takiej mocy a kupno glosniczkow 5 czy 10 W z transformatorem wszylo by mnie majatek z powodu potrzeby kupna o wiele wiekszej ilosci tych glosniczkow. Powiedzcie mi czy moge podlaczyc kolumny 30W 4 ohm do takie wzmacniacza bez transofrmatora czy spowoduje to ich spalenie? Jesli nie to czy moge "kleic" do kazdego glosnika odpowiedni trnsformator i gdzie moglbym go kupic i ile by mnie to wyszlo?
    Sprawa sie komplikuje tym bardziej ze zalezy mi na tym zeby taki wzmacniacz moglbyc takze wykorzystany do akdaemii/ dyskotek gdzie podlaczalbym pare mikrofonow + 2 glosniki 300W niekatywne lub 2 aktywne po 200W- jest to mozilwe?
    GLOWNIE chodzi o to zeby szkola byla w miare dobrze naglsniona a sprzet nie spalil sie po 2 miesiacach :/
    Jesli mozliwe jest ze taka insatalacja zadziala w miare dobrze na niskonapieciowym wzmacniaczu to powiedzcie.
    Jesli macie jakies propozycje rady linki dobre COKOLWIEK prosze piszcie ( jak ktos wykonalby jakis plan lub bardziej mi pomogl to postaralbym sie cos z samorzadu wyciagnac w ramach wynagrodzenia :) )

Pozdrawiam
    LO myslenice

transformator daje sie jeden, miedzy wzmakiem a glosnikami, glosniki laczysz szeregowo tak zebys nie musial 2 kilometrow kabli kupowac, puzniej liczysz jaka masz impedancje po stronie glosnikow i kupujesz odpowiednie trafko
    Do wykonania takiego transformatora należy wybrać rdzeń ferrytowy ze szczeliną powietrzną, który jest w stanie przenieść między uzwojeniami moc nie mniejszą niż 150W. Dzięki szczelinie powietrznej unikniemy sytuacji w której materiał rdzenia wchodzi w stan nasycenia magnetycznego, który jest przyczyną spadku wartości indukcyjności uzwojeń. Liczbę zwojów uzwojenia pierwotnego określamy w zależności od parametrów użytego rdzenia, natomiast liczba zwojów uzwojenia wtórnego może być określona z zależności

gdzie:
    • Z1 – impedancja wejściowa (8R),
    • Z2 – impedancja wyjściowa,
    • n1 – liczba zwojów uzwojenia pierwotnego (wejściowego),
    • n2 – liczba zwojów uzwojenia wtórnego (wyjściowego).

Dla przykładu: jeżeli założymy impedancję wejściową 8R, a wyjściową 0,5R, to przekładnia uzwojeń wyniesie:

Po obliczeniu liczby zwojów uzwojenia pierwotnego dobieramy średnicę drutu nawojowego tak aby wartość rezystancji uzwojenia była równa założonej impedancji (w naszym przypadku 8R), natomiast uzwojenie wtórne wykonujemy w miarę możliwości jak najgrubszym drutem, tak aby całkowicie wypełnić pozostałą przestrzeń nawojową w oknie rdzenia.

Skomentuj

Ale w takiej sytuacji w sieci zamiast 100V bedzie 30V lecialo i to na odleglosci 60 metrow przeciez zginie w kablach? :/ Orginalne glosniki radiowezlowe maja wbudowane trafko - kazdy pojedynczy a nie wszystkie na jedno.

Skomentuj

zakladajac ze 1m kabla ma opor 0,01ohm'a to 60 metrow x2 bedzie mialo 1,2ohm'a

a to wcale tak duzo nie jest

Skomentuj

Czyli to znaczy ze nie musze przejmowac sie jakimis transofrmatorami ale kupic powermixera niskonapieciowego i tez bedzie dobrze chodzil na takiej odleglosci?

Skomentuj

moim zdaniem powinno byc ok ale transformator impedancji musi byc!!! , ale jako ze jestem poczatkujacy radzil bym poczekac na opinie jakiegos wiekszego, elektronicznego zapalenca

Skomentuj

jesli lacze szeregowo glosniki to opory sie sumuja i wtedy jak mam dobrac do tego transformator i gdzie go moge kupic ? :)

Skomentuj

Ja powiem jak to wygląda u mnie w szkole:

Jest powermixer około 70 watt na kanał. Do niego podpięte 3 kolumienki sony (jakieś od miniwieży?), po jednej na piętro i jak sie zapoda nieco więcej mocy na wzmaku (ale tak że sie jeszcze nie świeci clip limiter) to nie idzie na korytarzu rozmawiać tak jest głośno. Basik jest całkiem fajny (w sumie to bardziej kick-bass), a co do jakości-no cóż czego wymagać od głośniczków sony na jakiejś 13-stce jak do tego dojdą jeszcze odbicia korytarza itp., ale jest znośnie. Ogólnie taki system jest wystarczający w moim odczuciu bo nigdy nie zawiódł...
                Acha, i wykorzystywany jest tylko jeden kanał powermixera i nie ma żadnej zabawy z trafami tylko po prostu kable są puszczone w ścianie i tyle :P

Skomentuj

a myslicie ze taki powermixer a nawet mocniejszy dajmy na to 2X200W ale niskonapieciowy uciagnie 12 glosnikow?

Skomentuj

Jeżeli będą wykorzystane oba kanały to myślę że będzie aż nadto (o ile ten power-mixer naprawde ma tyle mocy, bo z nimi to różnie bywa...)

Skomentuj

A znacie jakies fajne powermixerki do 1300 zl? :)

Skomentuj

Wg. mnie nie masz czegoś takiego jak fajny powermixer...znacznie lepiej jest kupić osobno końcówke mocy i mixer...

Skomentuj

Napisz na elektrodzie tam na pewno znajdzie się ktoś bardziej doświadczony... Mam swoje poglądy na niektóre sprawy ale one raczej wynikają z logicznego myślenia a nie z wiedzy ponieważ nigdy nie miałem doczynienia z takimi instalacjami. Więc sie wypowiadam... 3000 to znowu nie aż tak malutko i szkoda było by to zmarnować...

Skomentuj

z logicznego punktu widzenia na potrzeby szkoly lepszy jest powermixer wiec w tym przypadku jest fajny. Dzieki za odpowiedzi

pozdrawiam

Skomentuj

na potrzeby szkoły spokojnie starcza oferta ldm`a. za 1300 chyba mozna ten malutki smx 400d kupic, ja bym proponowal ten troszke wiekszy smx 800d koszt ok 2 tys w ldm`ie na allegro moze taniej

Skomentuj

powiedzcie mi jak mam laczyc dwa uklady - szeregowy + rownolegly i jak sie z tego oblicza opor wyjsciowy? sumuje sie?

Mozna tak to zrobic?

http://obrazki.elektroda.net/2_1193590043.jpg

jesli nie to jak?

jak w ogole zrobic zeby opor koncowy wyszedl powyzej 4 ohmow jak chce podlaczyc 12 glosnikow??

Skomentuj

Dla głośników 4ohm - równolegle 3 razy po 4 głośniki szeregowo i bedzie 5,33ohm:

A jakby tak:
                                  12x http://monacor.pl/catalogue-product....=62&SubKtg=210
                                  http://monacor.pl/catalogue-product....161&SubKtg=213
                                  ?

Skomentuj

dzieki za schemat! o to mi chodzilo :)

najelpiej by bylo kupic taki zestawik jak pokazales ale te glosniczki troche slabe sa bo 15W tylko i trzeba bylo by ich wiecej = wieksze koszty. A drugie ze ten wzmacniacz ma wyjsciowe 23V i boje sie ze to zginie w kablach na tyle ze ostatni glosnik bedzie strasznie cicho chodzil :/Moglbym kupic 100V wzmacniacz ale wtedy pozegnalbym sie z dyskotekami itd bo by mi wszystko palil. Mysle ze najlepszym rozwiazaniem jest kupienei jakiegos powermixerka 48V i 50W kolumienek i polaczyc to wszystko tak jak ty to zrobiles :)

dzieki jeszcze raz

Skomentuj

Moc to nie wszystko. Kolumienka o mocy 15W i wydajności 90dB zagra z taką samą głośnością jak kolumienka 30W i 87dB... Jeśli chodzi o głośność to najistotniejsze jest natężenie głosu z jednego wata. Moc stoi na drugim miejscu.

Skomentuj

Uściślając liczy sie max spl, czyli stosunek skuteczności do mocy.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X