Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tworzenie paneli, zabudowy z laminatu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tworzenie paneli, zabudowy z laminatu

mam zamiar w niedalekiej przyszlosci pobawic sie laminatem (wlokno szklane + zywica) w celu zrobienia paneli na drzwi do brata samochodu...
    ale zanim zaczne zabawe i strace troche kasy moze ktos z was bawil sie juz w takie cos i moze podzieli sie doswiadczeniem, poradami, czego unikac, tricki przydatne przy zabudowie itp itd

jak narazie dostalem od znajomego ciekawy link
    http://www.installerinstitute.com/gallery.php?galID=14

Pawel S., jaki to samochod? zapodaj zdjecia drzwi a szczegolnie kieszeni bocznych

Skomentuj

samochod to VW Polo 2. generacji.
      jak widac miejsce jest wprost wymarzone pod zabudowe. glebokie przetloczenie kieszeni, brak ramy drzwi w miejscu gdzie maja byc glosniki itp...

jak narazie plan mam taki:
      panel bedzie zajmowal cala dolna przestrzen od przetloczenia...
      plastikowa kieszen bedzie zdemontowana i zrobie model panelu ze styropianu. na to poloze folie PE lub aluminiowa (podpatrzone na tej stronce wyzej) i na to bede kladl laminat. poloze kilka warst i to wszystko sciagne. dodam kilka wzmocnien w srodku ze sklejki (mocniejsze niz MDF), wytne stara czesc kieszeni w boczku i przykleje ten dorobiony panel...
      jednak zanim zaczne zabawe to chce sie jak najwiecej dowiedziec i pocwicze na czyms mniejszym

Skomentuj

ja proponuje inaczej:
        wytnij z kieszeni tylko czesc pomalowana na bialo na zdj nr 1
        w miejscu wyciecia dopasuj deske z mdf(ciemnozielona na zdj 2) . w miejscu styku kieszeni z tapicerka zamontuj druga deske i obie polacz jakimis klockami drewnianymi. gorna krawedz pokryj laminatem a pozniej szpachla dla nadania ostatecznego wygladu (jasnozielone na zdj) . calosc mozesz pokryc skórą.

i w ten sposob masz i panel i kieszen

kiedys byly na stronie moje zabudowy, ale jakis zazdrosny admin je usunal...

zdjecia w zalaczniku
        Załączone pliki

Skomentuj

djrobo, o takim sposobie tez myslalem ale taka prosta robota mi sie znudzila i chce sie pouczyc czegos innego. przeciez trzeb sie rozwijac
          jak narazie to czekam na kase od brata na materialy...

Skomentuj

Ja polecam moja stronke :)

http://www.vwpolo.4nt.pl/Jq/Panel.html

Z porad to wg mnie
            - mate szklana się lepiej układa na nierównościach jakiś, zagięciach.
            - Żywica nigdy nie chwyci się plastiku więc wszelkie worki bdb służą do ochrony zabepieczenia miejsc zabawy.
            - Jak nasączona zywicą tkanina niechce się ułożyć to można ją przykryć właśnie workiem i naciągnąć i nawet rękami te 20 potrzymać to kształt zostanie a potem odejdzie bez problemu.
            - żeby się żywica chwyciła plastiku to na końcach można powiercić dzurki w które wpłynie dzięki temu połączenie będzie w miare mocne
            - pewnie będziesz miał utwardzacz w tubce więc troche ciężko dobrać 2g na 100g żywicy ale nadmiar/ niedomiar nie zaszkodził
            - po wyschnięciu żywica będzie lepka zawsze więc można pomalować albo chyba rozpuszczalnikiem nitrocelulozowym przemyć to będzie "połysk"
            - do nakładania zywicy dobrze wziąść pędzel z obciętymi do połowy włosami no i jeden pędzel jedno użycie albo płukanie w nitrocelulozowym rozpuszczalniku.
            - do nadania kształtu dobre są stare podkoszulki najlepiej sztuczne bo mniej zywicy wpiją lub pończochy

Troche się rozpisałem, jak coś to jeszcze chętnie mogę odpowiedzieć na pytania jak będę umiał.

Skomentuj

super, dzieki za porady
              twoja stronke dobrze pamietam i tez bralem ja pod uwage.

Zamieszczone przez Jq
              Żywica nigdy nie chwyci się plastiku
              czyli nieda sie latwo polaczyc nowotworzonego elementu z istniejacym plastikowym boczkiem??
              a jak to sie ma do papieru/drewna?? bo boczek w polo to prasowany gruby karton...

Zamieszczone przez Jq
              pewnie będziesz miał utwardzacz w tubce więc troche ciężko dobrać 2g na 100g żywicy
              a jakie sa roznice miedzy zywicami?? bo sa chyba 2 rodzaje szeroko dostepnych...

ile warstw maty kladles na te panele?? i czy jest wystarczajaco sztyne??
              myslalem zeby dac pare warstw a nastepnie wykleic te panele od srodka matami bitumicznymi...

Skomentuj

Z plastikiem to możesz zrobić coś jak przy słupkach robiłem takie dziurki wkoło żeby się żywica wlała i coś jak kołek rozporowy działała. możesz jeszcze tak jak też zrobiłem przez te dziurki przyszyć tkanine przed laminowaniem :)

Też dobrze mocno zmatowić grubym papierem plastik.

Epoksydowa droższa i chwyta mokrego (żaglówki :)) jak dobrze pamiętam, a poliestrową kupisz wszędzie :)

Ja dałem 3 warstwy i jest nawet sztywne ale jeśli ma pracować jako obudowa to troche więcej by się przydało.

[ Dodano: 2007-11-05, 20:53 ]
                [code][/code]Ty masz w miare proste drzwi do zrobienia.
                Tu jest pare ciekawych zabudów:
                [code]http://showyoursound.nl/Public/Showcase/Showcase.asp?Id=3635&Page=6[/code]
                [code]http://showyoursound.nl/Public/ShowCase/Showcase.asp?id=4126[/code]
                [code]http://showyoursound.nl/Public/ShowCase/Showcase.asp?id=2090[/code]
                [code]http://showyoursound.nl/Public/Showcase/Showcase.asp?Id=3596&Page=2[/code]
                [code]http://showyoursound.nl/Public/Showcase/Showcase.asp?Id=2474&Page=2[/code]

Ogólnie fajna strona [code]http://showyoursound.nl[/code]

Skomentuj

Zamieszczone przez Jq
                  Z plastikiem to możesz zrobić coś jak przy słupkach robiłem takie dziurki wkoło żeby się żywica wlała
                  tak samo robilem jak uzywalem szpachli do zabudowy tweeterow tylko ze polaczylem otwory z wkreconymi srubkami

Zamieszczone przez Jq
                  Ja dałem 3 warstwy i jest nawet sztywne ale jeśli ma pracować jako obudowa to troche więcej by się przydało.
                  tak wiec dam 5 warstw +maty lub wiecej warst laminatu (zaleznie co taniej wyjdzie)

widze ze uzyles tkaniny szklanej a nie maty (luzno ulozone włókna). czy poza wytrzymaloscia sa jakies roznice??
                  czy jak dales tkanine na koncowa warstwe to moznaby bylo uzyskac wystarczajaco gladka powierzchnie aby tego nie szpachlowac??

ile zywicy zuzyles na wykonanie tych paneli?? ( w przyblizeniu do 0,5kg)

Skomentuj

Na panele ~1kg

tkanina dała bardzo gładką powierzchnię ale na koniec dałem warstwe z małych kawałków, które mi zostały i powierzchnia nadawała się tylko do szpachlowania.

Tkanina się lepiej układała, a przy pracy z matą zaczynają te włókna troche czasem odchodzić, odstawać jak się za długo próbuje wygładzać - lepią się do pędzla i odchodzą.

Skomentuj

dzieki za link do stronki - jest swietna :grin:
                      napewno wykozystam kilka pomyslow

tak wiec moze zrobie tak: dam od zewnatrz z 2 warstwy tkaniny a od srodka bede wzmacnial mata (jest tansza). powinno chyba wypalic??

[ Dodano: 2007-12-17, 01:10 ]
                      w tygodniu jade porozmawiac z facetem ktory zawodowo zajmowal sie tworzeniem elementow z laminatu.
                      napiszcie tutaj pytania dotyczace laminowania a postaram sie uzyskac dokladne odpowiedzi jak to praktycznie zrobic.

Skomentuj

Pawel S., czekamy ;]
                        może jakaś fotorelacja albo art ? ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                          może jakaś fotorelacja albo art ? ;]
                          napewno cos bedzie razem z postepami w budowie. jak narazie to sa tylko niefokonczone panele do peugota 205...

jeszcze tylko nakretki pazurkowe zeby mozna bylo przykrecic paneledo drzwi i laminat na to...

prosze, piszcie wszystkie pytania jakie macie dotyczace laminowania (nawet te podstawowe) a postaram sie na nie uzyskac wyczerpujaca odpowiedz i moze pozwoli to napisac jakis art na ten temat

Skomentuj

Pawel S., "nakretka kotwicowa" sie to nazywa:)

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
                              "nakretka kotwicowa" sie to nazywa:)
                              hehe a to bardzo smieszne bo to juz 4 nazwa jaka slysze :lol: w kazdym sklepie inaczej na to mowia...

Skomentuj

Pawel S., taka nazwa wystepuje w podreczniku z budowy maszyn. choc faktycznie rozne firmy roznie te nakretki nazywaja.

Skomentuj

zdecydowanie nakretka pazurkowa. u mnie w sklepie kosztuje 0,12zl za m6 i 0,17zl m8 :smile:

Skomentuj

ale tu nie chodzi jak to cis sie nazywa. pytajcie o laminowanie bo chce zrobic liste pytan zanim pojade na rozmowe... tylko teraz niewiem kiedy :/

Skomentuj

To w takim razie ja mam pytanie.
                                      Jakiej żywicy i jakiego włókna użyć do zbudowania skrzynki. Chodzi mi zabudowę nadkola w sedanie. Czy zastosowanie kawałków mdf na ściance wzmocni konstrukcję?

Skomentuj

to ja tez: ile nalezy urzyc warstw wlokna i zywicy aby to bylo dosyc sztywne na tyle sztywne ze mozna by wykonac z tego szczelna obudowe dla glosnika w drzwiach?
                                        Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X