Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Programy typu auto cad

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Programy typu auto cad

A wiec poszukuje programow sluzacyc do robienia rysunkow technicznych itp. bardzo podobal mi sie auto cad ale wiadomo jest platny i nie az taki prosty w obsludze czy znacie jakies prostsze programy w ktorych moznaby zaprojektowac np wyglad kolumny i takie inne rzeczy interesowaloby mnie tez gdyby byla mozliwosc rysowania 3d no i oczywiscie program darmowy :cool:
    Pozdrawiam!!!

Ciężko będzie znaleźć coś funkcjonalnego, prostego i darmowego. Do rysunków 3D dobry byłby Inventor, Catia albo SolidWorks. Niestety wszystkie płatne i niełatwe w obsłudze. Z tej trójki z Inventorem miałem do czynienia. Catie widziałem i zjada na śniadanie Inventora. Jeśli chcesz te programy za darmo zapraszam na WIMIR na AGH :grin: Sam robie model w Inventorze, później drukuje i na tokarke. Przynajmniej wiem co z tego wyjdzie
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Skomentuj

Jak nie potrzebujesz jakiś wypasionych funkcji, to Sketchup w zupełności Ci wystarczy. Aczkolwiek jego prostota czasami potrafi niezłych problemów narobić...

Skomentuj

ja ucze sie 3d studio maxa, z licencja oczywscie platny, jak wiekszosc tego typu programow,.

jedyny darmowy 3d to chyba Wings 3d, zajmuje ok 4mb, mozliwosci ma przeogromne, 3ds max ma tez takie same funkje jak wings + mase dodatkowych :)

Skomentuj

A wiec moze sprecyzuje bardziej nie chodzi mi o takie typowo wizualizacje 3d gdzie do dyspozyjci mam kwadraty kola trojkaty itp. ale o to zebym mogl sobie narysowany przedmiot przegladac w 3d np jakas kratownica czy cus takiego, na prawde podobal mi sie auto cad jak byl w szkole tyle ze nauczyciel slaby jednak jakos to sie dawalo ale co zrobic w domu?? Prosze o porady.
          Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Auto Cad jest dość niewdzięczny do 3D. Mnóstwo operacji trzeba zrobić, żeby otrzymać trójwymiar. Jeśli umiesz go choć trochu obsługiwać to z Inventorem poradzisz sobie. Po prostu Inventor został zrobiony do tworzenia modeli 3D, rysowanie, wyciąganie do 3D i późniejsza edycja jest banalna.
            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
            Grado SR125i

Skomentuj

Tak tylko inventor tez platny a wiec szukamy dalej :mad:
              Pozdrawiam!!!

Skomentuj

AutoCAD jest także w wersjach trialowych - 30 dniowych. Czasu jest wystarczająco aby zrobić projekt.

Skomentuj

Odświeżam temat z podobnym pytaniem,

Catia czy Inventor ?

Co lepiej opanować i na którym się skupić ? Pytanie raczej do absolwentów lub pracujących w branży dotyczącej projektowania.
                  Nie interesuje mnie który łatwiejszy, ładniejszy czy tańszy ( jeszcze podpasuję się pod licencję studencką ) Przeglądałem oferty pracy i bywa to różnie, w ogłoszenia pracy częściej przejawia się Inventor, jednak dane porównawcze popularności tych programów w funkcji czasu pokazują, że Catia pnie się coraz wyżej ...

Skomentuj

Alibre design tanszy niz to co wyzej pytanie tylko czy to ma i tak sens?

Skomentuj

Jeśli jesteś studentem (nie jestem pewien czy to działa dla uczniów) możesz zgłosić się do firmy Bentley (to nie ta od samochodów) i otrzymać za cenę nośnika licencję na MicroStation - to odpowiednik AutoCad'a tyle, że o większych możliwościach bo łączy w sobie dużo funkcji wizualizacyjnych. W Polsce jest mało popularny ale świat przemysłu, zwłaszcza geodezja i tzw GIS są przez niego zdominowana. Bardzo dużo architektów pracuje w MS. Do tego kiedyś było tak, że licencja pozostawała CI na zawsze nawet jak studentem nie byłeś, albo był jakiś upgrade licencji.
                      Normalnie MicroStation kosztuje podobnie jak AutoCad full (Bentley ma też odpowiednik AutoCada LT czyli PowerDraft, ale na to licencji studenckie na pewno nie ma).
                      Jak znasz AutoCad'a to MicroStatio opanujesz w jeden wieczór. Zresztą jest opcja wyboru interfejsu i moża wybrać środowisko AutoCada i wtedy toi nawet nie odróżnisz. Inna sprawa, jeśli używasz autlispów no to wtedy są schody, ale tak bez problemów. MS czyta i zapisuje wszystkie formaty AutoCad'a

Skomentuj

jak studiujesz to sie zarejestruj na autodesku i sciagniesz sobie autocada za darmo z wlasna licencja, bynajmniej ja na PG tak mam

Skomentuj

Zamieszczone przez scut
                          Catia czy Inventor ?
                          poczytaj sobie forum CADowskie - bardzo duzo osob narzeka tam na inwentora

Skomentuj

U mnie w pracy (branża AGD) używa się tylko ProE (Pro Engineer), zarówno 2d jak i 3d.

Skomentuj

To może ADAMS ?

Ale jest zasadnicze pytanie - co chcesz tym softem robić ? Bo programy to można wymieniać długo i namiętnie...

Skomentuj

Panowie, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :-) Jednak oprócz Pawła, chyba nikt nie przeczytał mojego pytania ( "Catia czy Inventor" )
                                Cel - projektowanie elementów wykonawczych, oraz późniejsza analiza mes. Interesuje mnie tylko i wyłącznie Catia lub Inventor, ze względu na dostęp do darmowego oprogramowania na uczelni i prowadzone kursy z ww programów

Skomentuj

scut, odpowiedź jest prosta - pobaw się catią , pobaw się inventorem , nabycie podstawowych umijętności to kwestia paru chwil, wtedy będziesz wiedział co Ci bardziej pasuje, a to przecież najwazniejsze. Nie należy zapominać że doświadczenie zdobyte podczas takiej zabawy też procentuje.
                                  Do mnie osobiście przemawiają oba te programy, obu używam i w obu się dobrze czuję :)

Skomentuj

tak apropos inventora:

(moje miejsce pracy)

Skomentuj

slyszalem juz o tych "sterownikach" - jak sie na tym pracuje?

Skomentuj

nawigator to bardzo przyjemna sprawa , chwilkę trzeba się przyzwyczajać , ale potem przynajmniej łatwo się odnaleźć z iDrive w BMW
                                        A tak serio - wydajna praca w 3D bez nawigatora jest raczej ciężka , da się , ale człowiek szybko się do dobrego przyzwyczaja :)
                                        Wersja personal 200zł kosztuje , da się wyrwać taniej, a sprzęt naprawdę wart jest tej kasy, teraz tylko trzeba sprawdzić kompatybilność z grami

Skomentuj

Czaruję...
                                        X