Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

10 cali woofera od Hertza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

10 cali woofera od Hertza

Zastanawia mnie 10 cali woofera od Hertza.
    Z mojego wywiadu dowiedziałem sie ze są 2 serie ES i HS, czy mam rację?
    Czy jest tak ze jedna zastepuje drugą?
    Jesli mam racje w powyższym to na czym polegają różnice?
    Niegdy nie słyszałem Hertza (no moze oprócz tego z gniazdka) jak opisac brzmienie tego głosnika (przypominam 10 cali)?
    Czy H to firma włoska? Jesli tak to czy wiąze ją coć z inna włoską firmą - Phonocarem?
    Wreszcie przechodząc do samego głośnika:
    Jak zagra (no właśnie co HS czy ES) w obudowie 27 litrów br?
    Interesuje mnie 30 Hz (wiem Łukasz, niskie zejscie to nie wszystko :-)) )
    Mam nadzieje ze tak mała obudowa nie wpłynie negatywnie na impuls (obecnie w tylu litrach pracuje u mnie Yamaha i mój stary sub - przy odpowiednim ustawieniu potencjometów jest nisko i szybko)
    Gdzie i jak kupowac Hertze?
    Na razie to wszytko.
    PS
    śledze dyskucje w poscie o subie na 12 calowym Hertzu, to własnie zwrociło moja uwage na 10 cali tego producenta.

es jest nowsza wersja seri hs
    z tego co wiem maja troceh wyzsza efektywnosc

10calowiec dobrze poradzi sobie w 27 skrzyni BR jednak mozeszm iec problemy z zestrojeniem sugeruje dac troche wieksza obudowe a te swoje 30 hz przy f3 powinienes uzyskac
    co do kontroli to tak niska f bedzien iestety okupiona gorszym impulsem ale napewno nei bedzie buczenia :)
    herz to jest chyba niemiecka forma ale glowy nie dam sobie uciac to narazie tyle

Skomentuj

Dzięki Łukasz!
      Obudowe już mam i ma ona około 30 litrów.
      Trochę juz ją okleiłem i nie chce jej zmianiac (poprostu f3 bedzie trochę wyżej bo jednak mała obudowa to dla mnie wazniejsze od f3)
      Strona www Hertza jest w 2 wersjach jezykowych, włoskiej i angielskiej, poza tym jest tam jeden głosnik który bardzo przypomina mi obecnego Phonocara - dlatego zapytałem.
      Zapomniałem dodac ze nie będzie zadnych sztucznych podbijaczy na drodze el.
      Pozdrawiam

Skomentuj

hertz to nazwa głośników, systemów AV i prostrzych wzmacniaczy firmy kiedyś występującej tylko pod marką audison.
        audison, hertz i az-audiocomp to ci sami ludzie, te same fabryki itp. cały koncern nazywa się elletromedia.
        związku z phonocarem raczej nie mają.

Skomentuj

Panowie, wiem ze ide na łątwiznę ale moze któryś z Was ma w ulubionych link do strony z parametrami tej nowej serii ES bo na http://www.hertzaudiovideo.com udało mi sie znaleźć dane dla HS.
          Dzięki i pozdrawiam!
          Update:
          Właśnie zasymulowałem starą wersje HS i w 30 litrach 30 Hz jest ale przy -10dB !!
          Czy symulacje w przypadku tego głośnika az tak bardzo odbiegają od rzeczywistości czy jednak nie tylko efektywnosc uległa zmianie w nowej serii?

Skomentuj

es bedzie wkrótce na stronie. radzę śledzić wersję włoską, bo zazwyczaj tam szybciej się pojawiają nowości. jak znam życie pewnie w niektórych krajach które wykupiły kontenery HSów, nie są dostępne jeszcze nowe modele (ES zastępuje HS) więc Hertz nie chce za bardzo się chwalić, żeby nie zepsuć im sprzedarzy.

hs250 jest głośnikiem który nie ma schodzić zbyt nisko, ale grać dość głośno i ładnie.
            ja lubię hs200, w 30litrach br 30Hz to żaden kłopot, tylko te 85dB...
            symulacje w dużej mierze pokazują rzeczywiste charakterystyki hertzów oczywiście w dużym, wolnym od rezonansów pomieszczeniu (inaczej trzeba uwzględnić poprawki, jak zawsze)

Skomentuj

Panowie, jak dla mnie 30 Hz to już całkiem nisko (tym bardziej ze skrzynka niewielka). Łukasz i rk mają zdecydowanie odmienne wdanie na temat zejscia (niskiego). Kogo słuchać?

Skomentuj

audison, hertz i az-audiocomp to ci sami ludzie
                oooo co do audison'a to nie mam zadnych uwag :) zawsze robili dopasione wzmaki do auta za X-kasy :)

Skomentuj

Właśnie zasymulowałem starą wersje HS i w 30 litrach 30 Hz jest ale przy -10dB !!
                  bo zasadniczo to są głośniki samochodwe (jak dobrze pamiętam) i tam to starczy, a ES jak i ich parametry są już w Polsce http://jtp.ldc.pl/JTP/car_audio/ofer...=8&subcat_id=8

Skomentuj

Czaruję...
                  X