Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki lakier na fornir, żeby nie reagował z Henkel Moment?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki lakier na fornir, żeby nie reagował z Henkel Moment?

Fornir ma 0,6mm, oczywiscie nie ma szans żeby klej przesiąkł fornir, ale nie wiem czy przypadkiem lakier nie przesiąknie forniru.

W ogóle o lakierach nic nie wiem, wszędzie ludzie pisza tylko jak kłaść fornir i jaki klej ( szukałem sam czegoś ).
    Będę najpierw bejcą jechał, żeby przyciemnić fornir.
    Jak to jest z tymi lakierami i podkładami ? Jakies do parkietów tam coś czytałem...
    Wiele z was kleiło na Momencie i jakie lakiery stosujecie ?

lakier nic nie zaszkodzi klejowi ale ja bym sie martwil o bejce. bejce sa w wiekszosci na bazie wody a to spowoduje napecznienie forniru i moze odkleic go...
    proponuje lakierobejce bo troche mniejsze ryzyko.
    obecnie koncze lakierowanie monitorkow lakierem nitro - NITROLAK M. jego zaleta to dosc niska cena i szybki czas schniecia co sie przydaje przy lakierowaniu w domu. jednak nastepnym razem poszukam czegos lepszego...

Skomentuj

W moich kolumnach użyłem forniru 0,6mm machoń. Wiele razy je szlifowałem i przynajmniej z 5 razy wycierałem mokrą szmatką i fornir był cały mokry i nic się z nim nie działo a kleiłem Henkel moment.

Bejca da dużo lepszy kolor wg mnie.

Nie polecam wosku w płynie - smród w całym domu a czuć go po wyschnięciu kilka tygodni.

Nie polecam lakieru na bazie wody - prawdziwie tylko na wodzie - strasznie miękki po miesiącu i jeszcze jak sie coś położy to i może się przykleić.

Z innych lakierów moge polecić Spectra. Szybko schnie nie pachnie prawie wogóle.

Sadolin samba który ja użyłem był niezły ale czuć go jeszcze po 2 tygodniach było (5 warstw) i na wierzchu wyszła skórka pomarańczowa - orginalnie jest gęsty.

Ja bym wziął jakiś dobry lakier do parkietu na "wodzie" np Sectra

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
        proponuje lakierobejce bo troche mniejsze ryzyko.

widziałem jak wygląda lakiero bejca, taki plakat z kawałkami drewna i pokazane różne odciebie lakierobejcy danego producneta. Taka reklama jakby. Nie podoba mi się lakierobejca, jak emaila wyglądała.

[ Dodano: 2007-11-06, 14:29 ]
        Zamieszczone przez Jq
        Nie polecam lakieru na bazie wody - prawdziwie tylko na wodzie - strasznie miękki po miesiącu i jeszcze jak sie coś położy to i może się przykleić.

...

Ja bym wziął jakiś dobry lakier do parkietu na "wodzie" np Sectra
        no to polecasz lakier na bazie wody czy nie ?
        Akrylowy może reagować z Momentem ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Jq
          W moich kolumnach użyłem forniru 0,6mm machoń. Wiele razy je szlifowałem i przynajmniej z 5 razy wycierałem mokrą szmatką i fornir był cały mokry i nic się z nim nie działo a kleiłem Henkel moment.
          a u mnie wystarczylo ze polozylem wilgotna szmatke na fornize (mahon speli) klejonym momntem i sie zrobil babel, duzy babel... puzniej przy wycieraniu tez sie sporo ich zrobilo, musialem je rozcinac i kleic kazdy z osobna

to zalezy od gatunku foniru, bo front(padoku) tez wycieralem az caly przesiakl woda i nic mu sie nie stalo

Skomentuj

Na bazie wody są 2 rodzaje jakby jeden, sie nadaje do zabawek bez zapachowy itd i tego nie polecam, a drugi taki do parkietu jest bardzo dobry.

Skomentuj

Ja kleiłem fornir bukowy na moment, zwilżałem zaokrąglone ranty wodą i z fornirem nic złego się nie działo, po wyszlifowaniu malowałem caponem, później znowu szlifowanie drobnym papierem żeby wygładzić nastroszone włókna, bejca jasny odcień mahoniu, szlifowanie drobnym paipierem i 2-3 warstwy lakieru, jedynie po ostatniej warstwie nei szlifowałem :mrgreen:

Skomentuj

muszę zrobić test

nakleje gdzies fornir i nasięknę go wodą, zobaczymy czy coś sie stanie złego. Jak nie to po bejcę na bazie wody odrazu biegną i dalej lecimy.

Czyli lakier do parkietów na bazie wody polecacie ? A czemu nie akrylowy ? No i jaką konkretną markę, puszkę.

Skomentuj

kolega stolarz do zastosowan amatorskich poleca dumaluxa (czy cos takiego)

Skomentuj

Aż się zalogowałem :mrgreen:

Co do domaluxa owszem jest dobry bardzo twardy, ładnie wygląda. IMO bardzo długo schnie :sad: ciężko wymyć pędzel :lol: łatwo o zacieki.

Osobiście polecam lakier Nitrolak schnie w dobrej temp. 20-40minut, dość twardy, robi ładna powłokę. Zawsze lakierem staram się malować 4-5 razy.

Podsumowując. Lepiej kupić nitrolak śnieżke etc niż domalux:) Chyba że chcemy malować parkiet to odwrotnie.

Skomentuj

a ja teraz zaszaleje i polakieruje swoje kolumny natryskowo w komorze bezpylowej :P
                      tylko musze najpierw kupic jakis ciekawy fornir...

Skomentuj

Paweł jakiś specjalny lakier musisz zastosowac do tej metody?

Jaki ?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                          jakiś specjalny lakier musisz zastosowac do tej metody?
                          niewiem. pojde do dobrego sklepu i kupie najtwardszy lakier do podlogi

Skomentuj

a co sądzicie o domalux ?

taki mi doradzono w sklepie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              kupie najtwardszy lakier do podlogi
                              Oj, może być problem, ponieważ taki lakier jest bardzo gęsty i nie powinno się go rozcienczać.

Skomentuj

Zamieszczone przez szpara
                                Oj, może być problem, ponieważ taki lakier jest bardzo gęsty i nie powinno się go rozcienczać.
                                zobaczymy co powie sprzedawca... ale do tego zakupu jeszcze troche czasu minie...

Skomentuj

ja uzywalem domaluxa polysk, i polecam,malowalem walkiem,jakies 8 warstw i niektore szlifowalem tylko, wyszlo całkiem ładnie ,bez zaciekow i zadnych problemow, kleilem na henkel moment,fornir 0.6mm ... buk albo dąb... (taki jasny)

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                                    buk albo dąb
                                    to byl buk

Skomentuj

ok
                                      albo Dumalux albo nitro - nitrolak poleci na ogień.

bejcę użyłem Anico Bejca rustikalna ( łatwo palna, śmierdzi jakby spirolem ) i nie porobiła bomblów a tyle jej nałdowałem ze spływała że ścianek

Momentu też nie rozpusciła, gitnie :P

Skomentuj

co do bejcy to wlasnie polecam spirytusowe, wodne moga nieciekawie wplynac na fornir

PS. ktos wie dokladnie jakim rozpuszczalnikiem rozcienczyc moment?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X