Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Konwersja z mp3 na audio cd a jakosc ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Konwersja z mp3 na audio cd a jakosc ?

A wiec zglaszam sie z pytaniem, moze banalne ale mnie zastanawia. Jak wiadomo podczas konwersji pliku audio na format mp3 tracimy na jakosci muzyki i teraz banalne pytanie czy robiac to w druga strone a wiec z mp3 na audio cd odzyskamy lepsza jakosc, szczeze to w to watpie ale jakie jest Wasze zdanie?
    Pozdrawiam!!!

Nic nie zyskasz, wyciętych danych nie ma skąd doczytać...

Skomentuj

Dzieki!!!
      Pozdrawiam!!!

Skomentuj

Jedyna poprawa może polegać na tym że odtwarzacz CD lepiej przetworzy nawet ten okrojony utwór... Więc słuchając z karty muzycznej i CD-ka tego samego utworu CD-ek zrobi to lepiej...

Skomentuj

Jako że mam pytanko z podobnej "beczki"...jeżeli oryginalną płyte przegramy sobie na jakąś inną żeby np. nie narażać oryginalnej na porysowanie czy utracimy jakość odsłuchując tej nagranej przez nas?

Skomentuj

teoretycznie przy zapisie cyfrowym jaki występuje w formacie zapisu dzwięku na płytach CD utraty jakości na logikę nie powinno być

jednak z wielu źródeł można sie dowiedzieć że istnieje ryzyko utraty jakości jednak jest one pomijalne w momencie posiadania słabego a nawet dość dobrego sprzętu audio

można także sie dowiedzieć że płyty audio cd nagrywamy jak najwolniej najlepiej 1x max 4x
            poza tym używamy dedykowanych do tego płyt cd, zalecane jest także posiadanie dobrej nagrywarki (plextor) która generuje jak najmniej błędów podczas nagrywania

oczywiscie wszystko to dotyczy nagrywania z pominięciem przetwarzania utworów do innego formatu (oprócz wave)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxdila
              poza tym używamy dedykowanych do tego płyt cd
              Niestety takowe już dawno wyszły ze sprzedaży...

Skomentuj

chyba żartujesz, w saturnie jest ich masa.

Skomentuj

ja proponuje na muzyke verbatim super azo - swietnie sie sprawuja. koszt to niecala zlotowka za sztuke. nagrywac z predkoscia 16x. wolniejsza wcale nie oznacza lepszej jakosci - mam przestarzaly cdplayer - yamaha cdx-630e i zauwazylem, ze znacznie lepiej radzi sobie z plytami nagranymi z predkoscia 16x niz 4x czy 8x. po prostu nalezy uzywac predkosci maksymalnej dla sposobu zapisu CLV.

Skomentuj

... i dobry program. Płytki to nie wszystko. Nie wiem czemu, ale Nero w wersji 7 nie radzi sobie z Liteonem. Niby nagrywa CD-Audio, ale robi to strasznie kiepsko. Sprawdzałem na kilku nagrywarkach. Wersja 6 nie ma takich problemów na tych samych nagrywarkach. Na szczęście jest Exact Audio Copy...
                    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                    Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                      chyba żartujesz, w saturnie jest ich masa.
                      Trzeba mieć w mieście saturna...u mnie takiej płyty w mieście nie kupisz :|

Skomentuj

na allegro też są napewno ;]

Skomentuj

a exact audio copy nie korzysta przypadkiem z bibliotek nero? :roll: swoja droga uzywam 6.6.1.4 i najlepiej sie sprawuje. pamietam, ze przez krotki okres mialem ta troche nowsza 6.6 (bodajze na koncu 1.15 ale juz nie pamietam) i mi dvd psulo...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            na allegro też są napewno ;]
                            Tyle że koszta wysyłki przekroczą kilka krotnie wartość płyty :P Ale już mniejsza o to, gdzieś po prostu wyczytałem że takie płyty są wycofane z produkcji, a że u mnie takich nie da sie kupić to myślałem iż jest to prawdą. Okazuje sie że jednak nie, i skoro tak twierdzisz to nie mam podstaw aby nie wieżyć. No, starczy tego offtopowania :]

Skomentuj

imo dedykowane plyty do audio to naciaganie klienta - kilkukrotnie wyzsza cena nie jest tego warta. wspomniane przeze mnie verbatimy super azo sa jak najbardziej wszechdostepne, a jakosciowo sa znacznie lepsze od tych wszysktich jasnozielonych... generalnie chodzi o trwalosc - swiezo zapisany hawk na poczatku moze grac ok. jednak po paru miechach zacznie byc fatalnie. na tych super azo mam niektore plyty nagrane juz z 3 lata temu i wszystko ladnie chodzi bez zadnych zaciec i przy skanowaniu nie wyskakuja zadne bledy C2...

Skomentuj

mam pytanie
                                w internecie z tego co widze są tylko pliki mp3 ?
                                czy mozna znależć muzyke w formaciew audia na programach np bearshare, na torrentach itp ?

Skomentuj

szukaj flac-ów

Skomentuj

formaty skompresowane bezstratne na necie to głównie FLAC i APE, jest też kilka innych wytworów lecz b. mało popularnych, oprócz tego można się natknąć na Wave, lub muzyke w DTS... ale to już inna bajka :]
                                    jesli zależy ci na jakości to możesz zaciągnąć pliki w formacie OGG, co prawda bazują one na stratnej metodzie kompresji jednak ich stosunek jakość-wielkość jest kilkakrotnie lepszy niż w przypadku mp3

Skomentuj

Panowie, FLAC-ów jest masa!Na torrentach sa całe albumy to prawie kazdej muzy.Na http://www.lossless.prv.pl/ jest masa ale tez trzeba udostępniac i utrzymywac ratio.

Ale FLAC-i sa tez na róznych innych miedzynarodowych torrentach.

Polecam!

A dla przykładu macie tu utowry we FLAC-u bezposrednio ze studia(100MB jeden utwór, 2600kbps, 96kHz :!: )to tak dal porównania jakosci :http://01688cb.netsolhost.com/samplerdownload/

Skomentuj

Czaruję...
                                      X