Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Klej vikolovy + ściski

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Klej vikolovy + ściski

Witam Panowie

Komponenty do suba praktycznie już kupione lub zamówione. Jednak zanim będę kleił budę z mdfu zrobiłem sobie test na wiórówce ( laminowanej ) . Przyciąłem dwa kawałki tej płyty i połączyłem ze sobą za pomocą KLEJU VIKOLOWEGO "DRAGON" ( 8.50zl za 800ml) . Zostawiłem na 24h w dwóch ściskach.

Dziś chciałem sprawdzić jakość połączenia i... sie bardzo zawiodłem. Wcale nie musiałem używać dużej siły... wręcz bardzo mało by rozłączyć te dwie płyty o wymiarach 42x42. Klejone były w taki sposób jak górna i boczna ścianka suba. Zdaje sobie sprawę, że jeśli będę kleił 4ścianki obudowy na raz to da to większą sztywność i lepsze połączenie w takiej konstrukcji, jednak i tak mam w tym momencie obawy, o trwałość takiego połączenia.

1. Albo klej jest do dup.... zły
    2. Albo to wina tego,ze wiórówka była laminowana (stara półka z szafy)
    3. Albo po prostu zastosować wkręty dla świętego spokoju.

Czy moje obawy są słuszne ? Jeśli tak, to co radzicie ?

Pozdrawiam Andrew

Chyba najbardziej prawdopodobna jest opcja nr 1, chyba, że laminowana powierzchnia była tłusta, słabo oczyszczona itp. Bo dobry klej utrzyma solidnie obudowę bez żadnego wkręta Jak masz jakieś ścinki mdfu to wypróbuj na nich ten klej bo całkiem możliwe, że duzo lepiej będzie trzymał na mdfie.

Skomentuj

powierzchnia była tylko przetarta rozpuszczalnikiem - więc w zasadzie jakoś specjalnie jej nie przygotowywałem.

Pytałem sie w Castoramie pracownika czy ten klej jest dokładnie taki sam w działaniu jak Vikol - odparł, że tak. Z reszta na kleju jest napisane do czego jest przeznaczony i zgadza się wszystko.

Ścinków niestety żadnych nie mam - dlatego wziąłem wiórówkę.

Może lepiej kupię jakiś inny klej ? Może normalny Vikol lub jakiś Henkel ?

Skomentuj

po porstu to wina laminowania, gdybys przetarl papierem sciernym byloby lepiej. ogolnie najlpieje kleic surowe plytu. no i ten klej jest ok. u mnie to z pomoca mlotka tylko mozna rozlozyc obudowy i to tez nie peka spoina tylko obok

Skomentuj

andrew_audio, a ile dałeś tego kleju? Pamiętaj, że daje się ich bardzo, bardzo mało, tak tylko aby lekko pokryć powierzchnię.

Skomentuj

Niestety, ale plyty laminowane kleją się bardzo słabo, niezależnie od kleju, choć pattex jest mimo wszystko lepszy od dragona i dużo szybciej schnie :)
            W 30min mam sklejoną budę.
            Przecieranie papierem ściernym pomaga, ale nie na tyle aby nie używać wkrętów, jedyną radą jest kupowanie nie laminowanych płyt, ew cięcie ich pod kątem 45 stopni,ale da się wykonać to tylko w zakładzie specjalizującym się w takich cięciach.

Skomentuj

dzięki za odpowiedzi Panowie.

mIKI fakt - papierem nie przecierałem - myślałem, że rozpuszczalnik wystarczy aby odtłuścić

eXe kleju dałem mało - równomiernie pokryłem klejoną powierzchnie,a nadmiar kleju, który wyszedł po bokach wytarłem.

takero wezmę pod uwagę tego Patexa- jak nie zapomnę to go kupię. A jeśli chodzi o przycinanie płyt pod kątem to niestety podniosłoby to koszta ogólne tej konstrukcji, a należy pamiętać, że mimo wszystko jest to konstrukcja budżetowa.

Właśnie mi przysłali smsa z Leroy, że mój MDF jest już docięty i czeka na mnie :) . Oczywiście nie jest laminowany.

Skomentuj

ot. ile płaciłem za mdf w leroy?

Skomentuj

1 m^2 mdf 22mm kosztuje 47,90
                  1m^2 mdf 08mm to koszt 20,90
                  1m^2 wiórówki 18mm - 18,90

Ogółem zapłaciłem 61,49 zł ( 6 ścianek mdf 22mm , 2 ścianki 8 mm i 2 ścianki wiórówki przeznaczonej na wzmocnienia o grubości 18mm )

Skomentuj

Zamieszczone przez andrew_audio
                    1 m^2 mdf 22mm kosztuje 47,90
                    :shock: ale zdzierstwo

co do samoego kleju to moge o nim powiedziec ze jest nawet lepszy od vikolu. jego jedyna wada jest kolor.
                    zgodze sie z kolegami ze to byla wina laminowania plyty. przetrzyj go pozadnie papierem 40 tak zeby na kawalkach klejonych juz prawie sie przecierala (bo calkowite usuniecie laminatu jest pracochlonne). wtedy powinno sie jakos trzymac.

co do watpliwosci wytrzymalosci takiego polaczenia to powiem ze zrobilem juz tak kilka kolumn i zadna nie zawiodla mimo tego ze moje nawet lataly (ah te bojki miedzy bracmi)

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                      po porstu to wina laminowania, gdybys przetarl papierem sciernym byloby lepiej. ogolnie najlpieje kleic surowe plytu. no i ten klej jest ok. u mnie to z pomoca mlotka tylko mozna rozlozyc obudowy i to tez nie peka spoina tylko obok
                      zgadzam się do wszystkiego.
                      Dragon to dobry klej, ale lepszy jest Henkel Express.
                      Pytanie:
                      choćbyś miał "atomowy" klej to czemu nie chcesz używać wkrętów? ( mam wrażenie, że ich unikasz z niewiadomych przyczyn, a są wskazane w konstrukcjach. ) Przecież wkręty nie wpływają na odłuch, ich stosowanie uważam za sam pozytyw, zna ktoś jakiś negatyw ?

Skomentuj

znam - wytrzymałość budy jest taka sama, a trzeba się namęczyć z wierceniem , wkręcaniem, szpachlowaniem itd, dlatego nie używam :P

Skomentuj

Właśnie z tych powodów, o których napisał takero wkręty sobie odpuszczam. Prócz tego myślę, że przy sklejaniu na klej i ściski poradzę sobie w pojedynkę, a przy robieniu otworów w materiale i wkręcaniu w niego wkrętów potrzebne są dwie osoby - tak mi sie przynajmniej wydaje. Generalnie rzecz biorąc czas wykonania takiej budy się skraca.

Patrząc na to z innej strony..... to która z firmowych konstrukcji ma wkręty w sobie ? A przecież takowe naśladujemy lub często nawet przewyższamy ( tzn przewyższacie bo ja dopiero zaczynam :P )

Skomentuj

Czaruję...
                          X