Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"filcowanie" suba

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"filcowanie" suba

Jeśli temat tego typu już jest to z góry przepraszam.

Buduje suba i zastanawiam się jak zrobić żeby ładnie wyglądał na nim filc. Klejony będzie budapresem (już raz kleiłem i nie narzekam). Chodzi dokładnie o to, ze jak owinę do dokoła to co z bocznymi ściankami żeby to estetycznie wyglądało. czy mam boczne ścianki lekko wsunąć do środka? jeśli to coś da to co dalej... :?:

boczne scianki cofasz do srodka. wystarczy 1-2cm w zaleznosci od elastycznosci "kocyka"
    zaczynacz oklejanie na dolnej sciance (lub innej najmniej widocznej) przyklejajac material na srodku scianki. nastepnie oklejasz calosc dookola. jak dochodzisz do tej samej scianki to luzno kladziesz (nie napinasz) ten material i ostym nozem przecinasz 2 warstwy (lacznie z kawalkiem tego naklejonego). w ten sposob masz ladne laczenie na dole. w przypadku odpowiednio "puszystego" materialu polaczenie to jest niewidoczne
    boki zawijasz na ta cofnieta scianke docinajac dokladnie. dlatego ze ta scianka jest cofnieta laczenie materialu w katach bedzie niewidoczne.

oczywiscie jezeli masz odpowiednio dobry material (np DLSa) to mozesz sobie zaokraglic krawedzie i naciagnac material laczac go na styk... ale taki material to koszt ok 100zl/mb

Skomentuj

1 etap rozumiem ale nie kapuję tych boków... :sad:

Skomentuj

teraz postaram sie pokazac na gotowej skrzyni ale przy nastepnej okazji zrobie cala fotorelacje...

no to wyjasniam boki:

przecinasz po skosie wystajacej krawedzi 2 warstwy materialu. wtedy masz pewnosc ze beda dobrze do siebie pasowaly

zaginasz material tak jak powinien byc przyklejony i mocno go dociskajac do krawedzi odcinasz nadmiar.
        jak zrobisz tak ze wszystkimi krawedziami to smarujesz material i plyte butaprenem. czekasz asz podeschnie w dotyku i wtedy dociskasz. klej lapie odrazu i nie musisz tego trzymac...

po przyklejeniu tych krawedzi zabezpieczasz je tasma. smarujesz klejem cofnieta scianke ( u mnie ta gdzie jest gniazdo) i przyklejasz wczesniej przygotowany kawalek pasujacy na styk na ta scianke...

efekt koncowy

jezeli niechcesz cofac scianki to laczysz material tak samo jak na dolnej sciance. ale jak masz tani material to bedzie widac laczenia

no chyba ze znajdziesz puszysty material ktory dobrze zamaskuje laczenia...

jakies jeszcze pytania??

Skomentuj

tak Pawle, ja mam
          własnie jestem na etapie wykanczania estradowek , gdzie tylko przednia scianka jest "wpuszczona"
          jak wkonczyc tył, aby nie było widac łączen?

Skomentuj

tak samo jak pokazalem na boku tej skrzyni.
            zostaw tyle materialu z boku zeby oba kawalki zlaczyly sie na srodku tylnej scianki (oczywiscie z mala zakladka).
            laczenia zrobisz tak samo jak na dolnej sciance ale w ksztalt X. a raczej
            \/
            |
            /\

Skomentuj

Niedawno skonczylem oklejanie suba filcem i wyszlo to tak:

Ja aby zamaskowac polaczenia bawilem sie w ciecie krawedzi filcu pod katem, czyli staralem sie uciac wiecej tego podkladu na ktory "naklejane" sa wloski, a je same pozostawialem zeby maskowaly laczenie. Oprocz tego scieralem delikatnie papierem sciernym od spodu filc (mozna to nazwac "cieniowaniem" tak okolo 1 cm) zeby delikatnie i powoli malala jego grubosc co po przyklejeniu powodowalo ze wloski filcu byly skierowane w do siebie .

Skomentuj

Zamieszczone przez gremlin4
                a aby zamaskowac polaczenia bawilem sie w ciecie krawedzi filcu pod katem,
                tak, jeśli się ma w miarę gruby filc a nie ten z allegro za grosze. U ciebie ogólnie super wyszło, nic nie widać

Skomentuj

a ja tylko takie male pytanko:
                  gremlin4, chyba zapomniales o terminalu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                    U ciebie ogólnie super wyszło, nic nie widać
                    ale jeszcze widac. ladnie wyszlo ale widac. tylko raz trafilem na naprawde dobry material gdzie nie widac laczen (ostatnia fotka)

Skomentuj

Siema.

Ile ja sie z tym bawilem?! panowie chyba ze 6 dni samo klejenie filcu mi zajelo.............a terminal bedzie to juz nie problem, juz nie moglem sie doczekac i narazie jest bez :).
                      Zgadza sie gruby filc daje mozliwosc zamaskowania laczen ale jego ulozenie na rogach juz wymaga sporej "sily", aby sobie w tym ulzyc w miejscu gdzie filc mial byc zagiety przecieralem papierem sciernym taka "sciezke" (delikatnie off kors) i o wiele latwiej sie go zaginalo i lepiej sie ukladal.

Skomentuj

Czaruję...
                      X