Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz CANTON

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak znajdę chwilkę czasu to jasne :)
    wojtasek9, jak będziesz chciał to wyślij mi na maila foty (jak najwięcej i jak najwyższa rozdzielczość) i co tam wiesz o tym wzmaku :)

Skomentuj

Witam, odnawiam temat, dalej chcę sprzedać wzmacniacz

Skomentuj

wojtasek9, to daj do działu ogłoszeń, albo wystaw na allegro Zazwyczaj z klasą D jest tak, że oddaje więcej mocy niż pobiera z sieci. Tylko że mi to nie wygląda na klase D, końcówki jakoś dziwnie zbudowane jak na tą klasę...

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
          Zazwyczaj z klasą D jest tak, że oddaje więcej mocy niż pobiera z sieci.
          Nic nie oddaje więcej niż pobiera! Klasa D ma po prostu wysoką sprawność - do osiemdziesięciukilku procent.

Skomentuj

UKA, ok nie doczytałem do końca ze power consumption jest podawane dla 1/4 mocy. Chodz i tak nie wyjdzie tyle:

18000W oddaje -
            3372VAx4 - 13500 pobiera...

http://www.powersoft-audio.com/download_get.php?obj=772

Skomentuj

Zazwyczaj z klasą D jest tak, że oddaje więcej mocy niż pobiera z sieci.
              tia , perpetuum mobile
              3372VAx4 - 13500 pobiera...
              pytanie czy sobie tak można po prostu przez 4 pomnożyć - wątpie, ta charakterystyka mocy oddawanej/mocy pobieranej napewno liniowa nie jest.

Skomentuj

takero, Widac to na przykladzie 1/8 mocy - wtedy pobór wynosi 1892VA. Czyli jest to jeszcze na plus wychodzi, skoro dla 1/4 mocy powinno być 2xwiecej czyli 3784 a nie 3372VA jak podaja...

I jest to perpetum mobile Nie znacie tej klasy, to sie nie wypowiadajcie - kolejny dowód że oddaje więcej niż pobiera:

http://www.aplauzaudio.pl/qsc/produc...owerlight3.htm

Wersja najmocniejsza - 2500VA poboru, oddaje do 8000W...

Skomentuj

oddaje do 8000W...
                  Tylko jakiej mocy ... to jest albo moc chwilowa PMPO (wątpie) albo muzyczna RMS.. a nie znamionowa. Moc mocy nierówna coś w ten deseń :P

Skomentuj

n_omyzs, masz tam napisane jaka to moc, no cóż takie są uroki zasilacza impusowego + D klasowego wzmaka, bo właśnie tak się je łączy.

wasik1989, sprawność wzmacniacza nie jest liniowa w funkcji mocy, powinieneś to wiedzieć :) Wzmacniacz nie może oddawać więcej mocy niż pobiera, sprawność dobrej D klasy to ok 90 parę %, grzeje się , mało ale jednak więc jakieś straty są.

Dawno z Irkiem o D klasie nie rozmawiałem , chyba ze 3 lata , kiedy to słuchałem wnikliwie Jego D klasowca w stereo :) Ale zapewne chodzi o stosunek mocy w impulsie do średniej mocy pobieranej przez wzmacniacz.

Skomentuj

W takim razie moze irek wytłumaczy w czym rzecz.

Skomentuj

Tu naprawde nie ma co już tłumaczyć... bo jak wyjasnic ze 2+2=4 a nie 5? No jak?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                          Tu naprawde nie ma co już tłumaczyć... bo jak wyjasnic ze 2+2=4 a nie 5? No jak?
                          Może i mam jakiś zawias ale jesli moc na wyjsciu jest wieksza niz na wejsciu to cos jest nie tak. Chyba ze to moc chwilowa i wzmacniacz jest tak zbudowany ze moze tyle mocy w ktorkim okresie czasu oddac.

Skomentuj

takero, Widac to na przykladzie 1/8 mocy - wtedy pobór wynosi 1892VA. Czyli jest to jeszcze na plus wychodzi, skoro dla 1/4 mocy powinno być 2xwiecej czyli 3784 a nie 3372VA jak podaja...

I jest to perpetum mobile Nie znacie tej klasy, to sie nie wypowiadajcie - kolejny dowód że oddaje więcej niż pobiera:

http://www.aplauzaudio.pl/qsc/produc...owerlight3.htm

Wersja najmocniejsza - 2500VA poboru, oddaje do 8000W...
                            Wyciągnięte z opisu: "niezrównana efektywność "plug-to-play" sięgająca 85%, pozwala na ograniczenie poboru prądu do niezbędnego minimum, przy jednoczesnym zapewnieniu większej energii kierowanej do głośników."

Praw fizyki nie oszukasz. Obliczając moc prądu zmiennego nie wystarczy pomnożyć prądu przez napięcie, trzeba jeszcze uwzględnić przesunięcie fazowe. poszukaj sobie wzoru.

Skomentuj

UKA, wyszło nie całe 4000W... Zresztą spójrz na kabel - 16A 230V.

Skomentuj

wasik1989, albo mi sie wydaje albo przestales myslec powaznie :???:

Skomentuj

Pawel S., może przez to że dopadła mnie jakaś grypa, ale nadal nie widzę błędu w swoim twierdzeniu...

Czekam na wypowiedz Irka, który uświadomi mi albo i nie że się mylę...

Skomentuj

ale nadal nie widzę błędu w swoim twierdzeniu...
                                    hmm... z matematycznego, fizycznego i logicznego punktu widzenia oddanie wiekszej mocy niz przyjete jest poprostu niemozliwe ;]

Skomentuj

to ja chcę kilka takich wzmacniaczy podłączę pod generator 50hz, napięcie 230V i będę miał darmowy prąd hura!

Skomentuj

Dobra. Zostawie ten temat na czas, kiedy będe zdrowy. Teraz jeszcze wydaje mi się że klasa H działą podobnie. Przecież mój behringer ep2500 nie ma trafa 2,5kW ani tyle nie pobiera, a może oddać 2400W co ostatnio udowodnił

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                          hmm... z matematycznego, fizycznego i logicznego punktu widzenia oddanie wiekszej mocy niz przyjete jest poprostu niemozliwe ;]
                                          Ciągłej mocy nie moze tyle oddac ale chwilowej czemu nie.

Mogą byc male straty spowodowane odpowiednimi zasilaczem i koncowkami mocy, przez to ta sprawnosc 85% czy ile tam podaja ale reszta to albo jakis patent lub moc chwilowa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X