Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz CANTON

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jak sie juz klucicie o moc oddawana i pobierana to sobie poczytajcie co pisza po polsku w instrukji ADS-a.
    Oczywiste jest ze wzmacniacz pobiera wiecej mocy niz oddaje i ta moc nie ma zadnego zwiazku z moca transformatora zasilajacego.

Klasa D ma niby tylko troche wyzsza sprawnosc energetyczna od klasy AB ale glowna zaleta jest to ze ma to sprawnosc w pelnym zakresie mocy a klasa AB ma sprawnosc w funkcji liniowej z moca wyjsciowa czyli dla malych mocy jest to np kilka %.

Skomentuj

Czy to jest napewno klasa D?

Skomentuj

wojtasek9, tak, to klasa D. Tranzystory tr304, 306, 308, 310 przymocowane są tylko do PCB. Moc 200W RMS. Więcej tutaj:

http://www.hometheaterhifi.com/volum...06-part-1.html

http://www.canton.de/de-produktdetai...iv-as120sc.htm

Pozdro

Skomentuj

Wzmacniacz już wystawiony, oto link do aukcji:
          http://allegro.pl/show_item.php?item=468730130
          Zapraszam zainteresowanych.

Skomentuj

tak "ciekawej" i "merytorycznej" dyskusji to już dawno nie było...

kilku z was, a już na pewno konstruktor powinien dostać przynajmniej nobla a na bank być najbogatszym człowiekiem na świecie :) W końcu teraz się tyle mówi o ekologii - podłączamy kilka takich wzmacniaczy w domu podłączamy odbiorniki a nadmiar energii sprzedajemy

Skomentuj

Obudził się miś z zimowego snu? :P

To że wzmacniacze te mają wysoką sprawność, to pozwala im uzyskać bardzo dobre wyniki i jakby nie patrzeć skoro służą do muzyki a nie obciążenia stałego, to mają możliwość wyprodukowania większej mocy przez chwilkę niż pobierają. Ale nie ciągle - stąd takie wyniki poborów prądu, podawanych przez producentów.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                to mają możliwość wyprodukowania większej mocy przez chwilkę niż pobierają. .
                niestety wasik brakuje ci "podstawowych podstaw" fizyki....nic nie wyprodukuje więcej mocy niż pobiera .....nie ważne przez jak krótki okres czasu..... gdyby tak było już dłuuuuugi okres czasu odzyskiwało by się taką energię ....

urządzenie może najwyżej ODDAĆ (nie wyprodukować) przez jakiś tam krótki czas więcej niż nazwijmy to "średnio" pobiera ....nagromadzoną gdzieś wcześniej energię.....(najprostszym przypadkiem może być naładowany kondensator choć pewnie są zmyślniejsze metody)

ALE SUMARYCZNY BILANS MOCY ZAWSZE BĘDZIE UJEMNY ....... i wbij to sobie raz na zawsze do głowy :wink:

a podawane sprawności wzmaków nigdy nie są dla rzeczywistego sygnału audio...tylko dla na przykład jakiegoś prostokąta czy czegoś innego o stałej wybranej f ......dlatego też w realu nie osiąga się tej sprawności "z pudełka" ....

(bo niby jak mieli by to mierzyć :?: ...wszyscy umawiamy się że badamy sprawność dla wybranej piosenki 2Pac-a :?: ) :razz:

Zamieszczone przez wasik1989
                Dobra. Zostawie ten temat na czas, kiedy będe zdrowy. Teraz jeszcze wydaje mi się że klasa H działą podobnie. Przecież mój behringer ep2500 nie ma trafa 2,5kW ani tyle nie pobiera, a może oddać 2400W co ostatnio udowodnił
                chciałbym jeszcze się dowiedzieć w jako to magiczny sposób ten wspaniały wzmak to "udowodnił" ......
                bo metoda pomiaru tej oddanej mocy mnie bardzo interesuje :!:

wasik wybacz bo czasem da się z tobą pogadać normalnie .....a czasem o takich podstawowych sprawach piszesz takie głupoty że się włos na głowie jeży...... przecież o tym w podstawówce uczą ......bez takiej elementarnej wiedzy NIGDZIE daleko nie zajdziesz...

Skomentuj

bawolek, cóż, znowu zaczyna się temat, który budzi kontrowersje. Sam polanowski powiedział że to co mowie ma pewne odzwierciedlenie w rzeczywistości jeżeli materiałem podanym na wejście wzmacniacza jest materiał muzyczny. Tzn w sumie nie kłócę się o to że coś oddaje więcej niż pobiera, bo to jest fizycznie nie możliwe tak jak piszecie. Jak wypije litr soku to potem trudno by mi było wylać 4 rozumiem to i szanuje. Ale to że muzyka ma charakter impulsowy - oznacza to że może oddać więcej mocy niż ma choćby trafo. I dzięki temu, sumarycznie można twierdzić, że w ciągu takiego cyklu dajmy 30sek - wzmacniacz może oddać w sumie więcej mocy niż gdyby na wejście podano sinusa (bardzo optymistyczne założenie)

Co do testów, nie chce mi się tego szukać, bo już późno - ale są testy w sieci, chyba ma elce, zarówno też t.ampów oraz podobnych - osiągają dużo większe moce niż posiadają transformatory.
                  Zamieszczone przez bawolek
                  chciałbym jeszcze się dowiedzieć w jako to magiczny sposób ten wspaniały wzmak to "udowodnił" ......
                  bo metoda pomiaru tej oddanej mocy mnie bardzo interesuje :!:
                  A to jak ja przeprowadziłem ten test można uznać za nie ważne - nie mierzyłem nic z obciążeniem - chociaż wątpię żeby napięcie siadło o 100V :cool: i skoro producent tak podaje a ktoś to mierzył(chyba gofer) i wyszło ok 2300 z groszami to mogę temu zaufać.

Skomentuj

Czaruję...
                  X