Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

fornir - czernienie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

fornir - czernienie ?

Witam

Zacznę od tego, że mam wielki dylemat. Chciałbym wykończyć suba na bardzo ciemny kolor - PRAWIE czarny. Coś w stylu "Sonusów"

przykład 1
    przykład 2 - chyba najbardziej uwidaczniający o co mi chodzi

Oczywiście suba pokryje fornirem najciemniejszym jaki się da ( chyba heban będzie idealny lub ciemny orzech) ale co zrobić aby nie stracić faktury drewna, a uzyskać ładne przyciemnienie w stylu ciemnych Sonusów ? , na które można później nanieść lakier (najprawdopodobniej do parkietów albo jakiś poliuretanowy) lub politurę. Oczywiście będę chciał uzyskać wysoki połysk - kompresor, pistolet posiadam.

W Obi mają najciemniejsze bejce w kolorze hebanu - ale zastanawiam się czy taka bejca nie będzie miała złego wpływu na politurę lub lakier .... poza tym wątpie czy bejcą uzyska się taki efekt jaki planuje.

HELP

[ Dodano: 2007-12-13, 10:53 ]
    Znalazłem świetny fornir na www.dlh.pl - mają punkty w całym kraju także nie ma problemu z dostępnością. I tak np fornir wenge lub heban - wymiary 260cm x 70cm x 0,6cm - 22zł za m2 :grin: :grin: dostępność w Toruniu "od ręki"

proponuje jakis jasny fornir i bejce do pociemnienia.

Skomentuj

chyba lepsza okaze sie lakierobejca bo to niejest typowo czarny kolor ale jakby obraz z czarnobialego TV...
      swoja droga to ciekawy efekt

Skomentuj

jasny fornir - to ma sens ..... ale nie widziałem jeszcze bejcy lub lakierobejcy, która dałaby taki efekt (albo mało w życiu widziałem). Te które widziałem miały kolor drewna,a nie hmmmmm grafitowy ? Sam nie wiem jak go nazwać

Skomentuj

lakierobejca nie zda egzaminu - trzeba zabejcować i mocno przetrzeć, być możę pare razy.

Skomentuj

z tym ze polecam bejce spirytusowa wiecej roboty ale efekt ciekawszy i mamy pewnosc ze fornir sie nie sfaluje.

Skomentuj

co powiecie na taka konfiguracje :

http://www.art-renowacja.pl/bejca-spirytusowa/5255/

(kolor czerń połyskliwa)

i na to politurka rubinowa http://www.art-renowacja.pl/politury...owe/370_21_25/

jest możliwy do uzyskania efekt o którym myślę ?

UWAGI MODERATORA
              andrew_audio, dawaj linki normalnie, po prostu wklejaj bez żadnych udziwnień które powodują że trzeba je kopiować do paska adresu w przeglądarce :)
              Pozdrawiam
              Takero

Skomentuj

Czaruję...
              X